Action-pakattua science fictionia

Edellisessä Sillage-albumissa, Maailmojen sota,  Naviksen ja hänen ystävärobottinsa Snivelin matka keskeytyi, kun heidän aluksensa joutui pommiattentaatin kohteeksi.  Joku tai jotkut eivät halunneet kaksikon pääsevän vierailemaan Sillagen vankila-aluksella.

Tämän uuden Vankila-albumin alussa Navis ja Snivel pääsevät jo aivan vankilan tuntumaan, mutta heille ei anneta laskeutumislupaa, koska vankilassa on puhjennut kapina. Navis aavistaa pahinta. Jospa kapina onkin vain keino salamurhata Naviksen ystävä, kenraali Ribwund. Hän viruu vankilassa kärsimässä tuomiotaan.

Heti albumin ensimmäiset sivut ovat hätkähdyttäviä. Sanattomat ruudut ovat silmiähivelevän kauniisti piirrettyjä ja väritettyjä. Tällaista herkkua pitää lukea viipyillen ja tunnelmaan uppoutuen eikä missään nimessä nopeasti ahmien.

Rauhallisen alun jälkeen käytelläänkin kaasua sitten oikein surutta. Tarina on todella action-painotteinen. Sekasortoisessa, kapinan vallassa olevassa vankilassa jokaisen kulman takana vaanii vaara. Toiminnantäyteiset ruudut on sommiteltu vauhdikkaiksi sivukokonaisuuksiksi. Johtuneeko vankilan selkeälinjaisesta arkkitehtuurista, mutta mutkikas kuvakerronta pysyy komeana ja selkeänä?

Piirtäjä Philippe Buchet on päästänyt mielikuvituksensa valloilleen piirtäessään vankilan asukkeja. Avaruuden eri rodut ovat todella mielenkiintoisen näköisiä sekä ennen kaikkea hyvin uskottavan oloisia. Erityiset aplodit mielikuvituksellisuudesta saa vankilan jengijohtaja ”Herra”. Harvemmin näkee tyyppiä, jonka suu on silmien yläpuolella! Myös vankien omaamat taisteluominaisuudet ovat sangen kekseliäitä.

Jotkut aikaisemmat Sillage-albumit ovat olleet varsinkin loppuratkaisuiltaan hiukan heppoisia. Ensin on esitelty joku megalomaaninen ongelma. Se ratkeaa, kun Navis vain pitää pitkän palopuheen. Ongelmaan osalliset henkilöt saavat heti ahaa-elämyksen ja parantavat oitis tapansa. Vankila-albumin loppuratkaisu on nopea, mutta hyvin perusteltu. Nyt ei paranneta maailmaa eikä edes planeettaa. Muutenkaan käsikirjoituksessa ei tavoitella liian korkeita sfäärejä, vaan kerrotaan hyvin sarjakuva-albumin mittaan mahtuva suoraviivainen tarina.

Sanoisin, että tämän albumin myötä Sillage-sarja nousi uudelle tasolle. Toivotaan, että nousukiito ei katkea jatkossakaan, vaan saamme nauttia aina vain paremmista sarjakuvista.

Sillage 7: Vankila
Hinta: 16,90 €
Sidosasu: Kovakantinen
ISBN: 9789522336842
Suomentanut: Mirka Ulanto
Kustantaja: Egmont