Ankardo – Houkutuslintu

Ankardo – Houkutuslintu
Teksti ja kuvitus: Benoit Sokal
Suomennos: Juhani Tolvanen
Taitto: Samppa Ranta
Kustannus: Kustannus Jalava
Painopaikka EU 2013
221 X 294 mm, kk, väri, sid., 48 sivua
Ovh 20,20 euroa
ISBN 978-951-887-480-8

Albumin päähenkilö.
Albumin päähenkilö.

Belgamburgin kuninkaanlinnassa juonitaan maan kulttuuriministeri Boverpickia vastaan. Keinoksi on valittu seksiskandaalissa ryvettäminen ja ansan toimeenpanijoiksi Ankardo ja Betty-niminen luksusilotyttö.

Aluksi homma sujuu täysin suunnitelmien mukaan, mutta sankka lumisade sekoittaa pakan ja koko hahmogalleria löytää itsensä rappeutuneesta aateliskartanosta lähes tiettömien taipaleiden päästä. Ankardo kohtaa kartanossa fyysisen rappeutumisen ohella myös moraalista rappeutumista. Mutta myös suuria tunteita.

Annkardo on tässäkin albumissa oma itsensä.
Annkardo on tässäkin albumissa oma itsensä.

Albumi ei lupaavista ennakkoasetelmista huolimatta tunge lukijan pään sisälle yhtä tehokkaasti kuin jotkut sarjan parhaista osista. Tämä johtunee siitä, että itse Ankardo on melko lailla sivuroolissa värikkään henkilögallerian keskellä. Resuisen ankan hahmoon jo aiemmin tykästyneet lukijat ovat samaistuneet tähän, mutta kun Ankardolle ei tapahdu juuri mitään, lukijakin jää hieman kylmäksi.

Sokal vaihtelee hauskasti kuvakulmia.
Sokal vaihtelee hauskasti kuvakulmia.

Sokal kuljettaa tarinaa jäntevästi eteenpäin. Viimeisen sivun jälkeen lukijalla on haikea olo, juuri sellainen, kuin Ankardo-albumien jälkeen tuppaa olemaan. Tämä kertoo siitä, että Sokal tietää, mitä lukijat haluavat ja kuinka sitä heille tarjotaan. Tuntuu siltä kuin Sokalin kuvitus olisi nousut uudelle tasolle: pieniä ruutuja, suuria ruutuja ja vaihtelevia kuvakulmia. Helppoihin ja heppoisiin ratkaisuihin ei ole sorruttu. Albumi on rutinoituneen ammattimiehen käsialaa päästä varpaisiin.

Juhani Tolvasen käännös toimii mainiosti, mikään ei lukemisen jälkeen ole jäänyt kaihertamaan. Teksti on ladottu tietokoneella puhekupliin. Jälki on siistiä mutta hiukan hengetöntä. Puhekupliin jää runsaasti tyhjää tilaa. Painojälki on moitteetonta.

Albumin ovh-hinta on noussut edelliseen albumiin verrattuna yli viisi euroa. Toivottavasti näin tuntuva hinnankorotus takaa sarjakuvan kustantamisen kannattavuuden, ja saamme jatkossakin nauttia Kustannus Jalavan laadukkaista sarjakuvauutuuksista.

Keskustele Ankardosta kvaakissa.