Didier Comès 1942-2013

Belgialainen sarjakuvan mestari Didier Comès on kuollut 71-vuotiaana. Comèsin 1980-luvulla ilmestyneet mustavalkoiset sarjakuvaromaanit saivat monet kirjallisuuden tutkijat ja kriitikot ottamaan sarjakuvan vakavasti sellaisena taidemuotona, jolla olisi laajempaakin merkitystä.

Comés oli kotoisin Belgian itäosista Ardenneilta. Hänen isänsä kuului Belgian saksankieliseen vähemmistöön, äiti oli ranskankielinen. Maan miehitysaikana syntynyt lapsi sai aluksi nimet Dieter Hermann, joka myöhemmin vaihtui Didieriksi. Tausta kahden kulttuurin lapsena heijastui hedelmällisesti Comèsin tarinoihin, kaikkine ristiriitoineen ja salailuineen. Comès itse totesi olleensa ”kahden kulttuurin äpärä”.

Angoulêmen näyttelystä 2013. Kuva: Jyrki Vainio.
Angoulêmen näyttelystä 2013. Kuva: Jyrki Vainio.

Vuonna 1980 albumina ilmestynyt Silence nosti Comèsin suoraan sarjakuvamaailman huipulle. Sarjakuvaromaani palkittiin Brysselin, Luccan ja Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Sarjakuvantekijänä Comès aloitti Le Soirissa Hermann -stripillä 1969.

Jerzy Falick Belgian ranskankielisen kirjallisuuden historiassa (1990) jo tuoreeltaan nimeää Comèsin belgialaisen sarjakuvan mestariksi. Hänen pyrkimyksensä osoittavat sarjakuvalla olevan suuret mahdollisuudet, kirjoittaa Falick. Samanlaisiin arvioihin päätyivät monet muut. Comès sai sarjakuvapiirien ulkopuolisetkin seuraamaan mitä alalla tapahtuu.

Angoulêmen näyttelystä 2013. Kuva: Jyrki Vainio.
Angoulêmen näyttelystä 2013. Kuva: Jyrki Vainio.

Comèsin päätyöt ovat 1980-luvulta: Silence, Lumikko, Eva ja Sydänpuu. Nämä kaikki ilmestyivät suomeksi jo tuoreeltaan. Comèsin viimeiseksi työksi jäi 2006 ilmestynyt Dix de der.

Viime vuonna Liegén taidemuseossa oli Comèsin laaja näyttely. Parhaat palat näyttelystä olivat esillä myös Angoulêmessa tammikuussa 2013.


Kvaakissa on keskusteltu Comèsista ja hänen sarjakuvistaan.