Dragon Ball herättää pahennusta

Ilta-Sanomat kommentoi kriittisesti Kustannus Kolibrin Dragon Ball -mangapokkareiden sisältöä. Lehden artikkeli esitää sarjakuvan sisältävän lapsille soveltumatonta materiaalia ja edistävän asennevääristymää.

Artikkelista “Hittisarjakuva järkyttää suomalaisvanhempia” (IS 17.5.2003):

“Suomalaisvanhemmat ovat närkästyneet erittäin suositun japanilaisen Dragon Ball -lastensarjakuvan sisältämistä rivouksista. Kauhistuneet vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä myös sarjakuvan suomalaiseen kustantajaan.”

Artikkelissa haastatellaan Väestöliiton seksuaalineuvoja Erja Korteniemi-Poikelaa:

“Korteniemi-Poikela tuomitsee Dragon Ball -sarjakuvan antaman mallin: pikkutytöt ovat miesten halun kohteita, joita opetetaan käyttämään seksuaalisuuttaan hyväksi […]
– Siinä mitätöidään tyttöjen itsemääräämisoikeutta ja hämärretään heidän intimiteettisuojansa rajaa, Korteniemi-Poikela toteaa.”

Myös Heli Karhumäki puuttuu keskusteluun kommentissaan “Ärskän täti myy” (IS 17.5.2003):

“Dragon Ball on Japanissa menestystuote, eikä ihme. Japanissa siedetään lapsen avointa, julkista seksualisoimista laajemmin kuin missään
länsimaassa. Dragon Ball -sarja ujuttaa nyt huumorin varjolla Suomeen juuri sitä asennevääristymää, jonka vammauttamana miljoonat nuoret koulutytöt harjoittavat Japanissa prostituutiota. Tämä enjo kosai -ilmiö ei todellakaaan ole “erilaista huumoria”.”

Onneksi samainen Ilta-Sanomat esittelee samassa lehdessä terveempiä roolimalleja, kuten anorektisen pin-up-tytön ja yläosattoman pikkujulkkiksen.

Kustannus Kolibri lisää tuleviin Dragon Ball -kirjoihin varoituksen sisällön sopimattomuudesta alle 13-vuotiaille.