Kuka heistä on susi?

Doubt on neliosainen vuosina 2007–2009 Square Enixin Monthly Shoonen Gangan-lehdessä julkaistu trilleri. Doubtissa videopeli muuttuu todeksi.

Doubt
Tekijä: Yoshiki Tonogai
Julkaisija: Punainen jättiläinen
Käännös: Kim Sariola
ISBN: 978-952-16-1594-8
Hinta: 6.20 €
Luettu:1/4

Rabbit Doubt on puhelimella pelattava online-peli. Pelaajia on useita ja heidän roolinsa on arvottu. Suurin osa pelaajista on jäniksiä, mutta joukkoon on soluttautunut yksi susi. Muiden pelaajien tehtävä on selvittää suden henkilöllisyys ennen kuin tämä tappaa kaikki jänikset. Samalla suden pelaaja pyrkii hämäämään muita jotta voittaisi itse pelin, eli ennättäisi surmata muut pelaajat.

Siinä Doubtin perusidea sarjaan keksityn videopelin muodossa. Yoshiki Tonogain manga ei kuitenkaan liiku virtuaalimaailmassa. Kuuden pelaajan joukko on päättänyt tavata toisensa illanvieton merkeissä kasvoista kasvoihin. Karaokeilta saa yllättävän käänteen, sillä pian jokainen pelaajista herää vangittuna vanhasta ja lukitusta psykiatrisesta sairaalasta. Jokaisen henki on vaarassa niin kauan kunnes he ovat paljastaneet suden joukostaan. Rabbit Doubt on muuttunut todeksi.

Kuuden päähenkilön joukossa on sekä kolme naista että kolme miestä. Mukaan mahtuu kovis, älykkö, kaunotar, entinen television lapsitähti kuin kaksi tavallisempaakin tallaajaa joista toinen ei ole pelaaja laisinkaan. Kahta viimeksi mainittua lukuunottamatta porukka ei tunne toisiaan muuta kuin Rabbit Doubtin kautta.

Kuka tahansa heistä voi haluta muut viisi hengiltä, mutta kukaan ei voi jättäytyä selvitymään yksin. Siitä on pelin käynnistänyt tappaja pitänyt huolen.

***

Yoshiki Tonogain piirrokset tuovat mieleen Death Noten kuvituksesta vastanneen Takeshi Obatan. Aivan Obatan tasolle Tonogai ei yllä, mutta etenkin silmiin on Doubtissa panostettu. Jos hahmokaarti muutoin tuntuukin hieman liian tutulle, saavat silmät jokaiseen hahmoon uudenlaista eloa. Tämä on selvästi ollut myös tekijän tiedossa, niin moneen otteeseen ruutuihin ei juuri muuta silmien lisäksi mahdukaan.

Entinen psykiatrinen sairaala on hahmotyyppien lailla tutunoloinen. Ympäristöön olisi voitu panostaa vielä rahtunen enemmän tummemmalla yleisilmeellä. Tästä huolimatta sairaala onnistuu tunnelman luonnissa siinä määrin, ettei lukuelämys pääse latistumaan.

Mitään kovin tuoretta näkökulmaa Doubt ei tarjoa. Se on sujuvasti kerrottu ja viihdyttävä trillerimanga. Yhden pokkarin perusteella murhaajan henkilöllisyys jää vielä täysin arvailujen varaan, eli jännättävää riittää seuraaviinkin osiin. Neljän osan mittaisena murhamysteeri vaikuttaisi pysyvän myös uskottavan pituisena. Sarjan kohderyhmää ovat peruskoulun ylemmille luokille ennättäneet teini-ikäiset mutta toimivan käsikirjoituksen ja kiinnostavan idean vuoksi Doubt voisi kevyenä ja nopeasti luettavana välipalana sopia muillekin jännityssarjakuvasta kiinnostuneille.

Keskustele Doubtista Kvaakin foorumilla.