Olipa kerran Egyptissä

Mustanaamio-spesiaali: Rahotepin legenda

Piirrokset:  Kari  Leppänen 

Käsikirjoitus: Claes Reimerthi

Kustantaja: Egmont

Sidosasu: nidottu – 106 sivua

Hinta: 9,99 €

Egyptissä, 3300 vuotta sitten, Faarao Amenhotep hylkää vanhan uskonnon ja alkaa palvoa uutta jumalaa, Atonia. Hän ottaa nimekseen Ekhnaton eli Auringolle mieluinen. Ymmärrettävästi aikaisemman Amok-jumalan papit eivät ole tästä teosta ollenkaan mielissään.

Samaan aikaan korkea virkamies, Pareneffer, saa salaperäiseltä, ryysyihin pukeutuneelta vanhukselta ikivanhan pergamenttirullan, joka paljastaa, minne muinainen Thotin kirja on piilotettu. Sen sisältämän tiedon avulla voidaan herättää kuolleita henkiin sekä luoda uutta elämää.  Amokin ylipappi Kheruef huomaa tilaisuutensa koittaneen ja hän tappaa Parenefferin. Kheruef luo Thotin kirjan avulla jättiläismäisen savisoturin. Savisoturin otsaan painetaan pääkallomerkki ja siksi kuka tahansa, jolla on hallussaan muinainen pääkallosormus, pystyy hallitsemaan tätä voittamatonta saviluomusta…

Rahotepin legenda -tarinan päähenkilö on nuori aatelismies Rahotep, Thotin kirjan salaisuuden selvittäneen ja sen takia tapetun Parenefferin poika. Hän pakenee isänsä murhaajia ja joutuu jatkuvasti kiperästä tilanteesta toiseen.

Käsikirjoittaja Claes Reimerthi on laatinut juonikudelman, jossa piisaa käänteitä sellaiseen tahtiin, että lukija saa olla todella tarkkana pysyäkseen menossa mukana. Turha ryppyotsaisuus on syytä heittää romukoppaan, sen verran on tarinaan ympätty yliluonnollisia aineksia. Suomalaisen sarjakuvaharrastajan mielenkiinnon herättää tarinan piirtäjä, Kari Leppänen. Maamme ei voi todellakaan leuhkia kovinkaan monella realistisen seikkailusarjakuvan piirtäjällä. Minulle ei tule nyt Leppäsen lisäksi mieleen ketään muuta.

100-sivuinen Rahotepin legenda on piirretty erittäin huolellisesti. Taustoissa on riittävästi hieroglyfejä ja muuta ajankuvaa. Leppänen loihtii muinaisen Egyptin maisemat eteemme maukkaasti. Jättimäistä saviolentoa piirtäessään hän on suorastaan herkutellut. 

Joitakin aikoja sitten ilmestynyt Kari Leppänen Mustanaamio-spesiaali sisälsi sarjakuvia hänen Mustanaamio-uransa alkutaipaleelta. Siinä piirrokset olivat vielä paikoitellen hiukan haparoivia. Tämä teos on aivan toista maata. Nyt on kyseessä asiansa osaava ammattimies. Tämän spesiaalin viimeinen tarina on signeerattu vuonna 2011 eli saamme hyvän kuvan Leppäsen tämänhetkisestä taitotasosta. Onnistunut painotyö toistaa taidokkaan piirrosviivan sekä mustat ja valkoiset pinnat erittäin skarpisti. 

Miten tämä seikkailu sitten liittyy Mustanaamioon?  Vaeltavan aaveen tarinahan sai alkunsa vasta 1500-luvulla. Tätä seikkaa ei paljasteta tässä arvostelussa. Sen tiedon saadakseen on luettava Rahotepin legenda.

Kvaakin Mustanaamio-keskusteluketju.