Syntymäpäiviään viettävä Hiiri ei ehdi eläkkeelle

Maailmankuulu pallokorva Mikki Hiiri täyttää tänään 75 vuotta. Syntymäpäivä lasketaan ensimmäisen Mikki-filmin virallisesta ensi-illasta 18.11.1928. Hiirellä on ollut kuluneina vuosina monta roolia. Pelkäksi maskotiksi Yhdysvalloissa taantuneen hiirulaisen imagoa yritetään kohentaa alkavan juhlavuoden kunniaksi.

Mikki Hiiren synty on jäänyt erilaisten tarinoiden hämärtämäksi. Osa syntylegendoista on Disneyn itsensä alkuunpanemia. Yhden kertomuksen mukaan Walt Disney joutui keksimään Mikki Hiiren junamatkan aikana keväällä 1928 menetettyään oikeudet aiemmin kehittelemäänsä jänis-hahmoon, Oswald-kaniin. Tapahtuipa uuden hahmon kehittely sitten näin nopeasti ja paineen alla tahi ei, Mikki syntyi. Waltin ykkösapuri Ub Iwerks muokkasi hahmoa Waltin luonnosten pohjalta ja Waltin vaimo Lillian keksi hiirelle nimen Mickey. Walt oli kutsunut hahmoaan Mortimeriksi.

Ub animoi yksin ensimmäisen filmin nimeltään Plane Crazy viimeisten Oswald-jaksojen kanssa vietettyjen työpäivien jälkeen. Hiiren ensimmäiset filmit, joita tehtiin mykkinä kaksi eivät vielä herättäneet huomiota. Mutta uuden keksinnön, äänielokuvan, hyödyntäminen Mikin seikkailuissa toi kaivattua huomioarvoa. Äänen kanssa tehtiin musiikillinen filmi Steamboat Willie. Filmi sai ensi-iltansa Colony -teatterissa New Yorkissa. Siitä Hiiren suosio kasvoi kohisten. Nopeasti Disneyn piirretyt levisivät ulkomaille, Eisensteinkin kirjoitti niistä haltioituneena.

Mikin ensiesiintyminen sarjakuvissa.
Mikin ensiesiintyminen sarjakuvissa.

Elokuvien Mikki oli monitaitoinen viihdyttäjä, hän lauloi, steppasi, musisoi ja esiintyi vaikka missä roolissa. Äänensä Mikki sai Waltilta. Sarjakuviin Mikki siirtyi jo tammikuussa 1930 ja Walt itse käsikirjoitti sanomalehtistrippiä muutaman kuukauden ajan, ennen kuin muut kiireet veivät.

Floyd Gottfredsonin Mikki 1932.
Floyd Gottfredsonin Mikki 1932.

Floyd Gottfredsonin piirtämänä ja kirjoittamana siimahäntä ylsi huimiin seikkailuihin. Monet sanomalehtisarjojen jaksot on nostettu klassikoiden joukkoon. Aikakauden elokuvista innoituksensa saaneissa pitkissä tarinoissa Mikki nähtiin mm. taistelemassa gangstereita vastaan.

Hiiren pirteällä olemuksella taisteltiin onnistuneesti myös 1930-luvun syvää lamaa vastaan. On sanottu että Mikin hahmolla varustetut tuotteet pelastivat useammankin valmistajansa konkurssilta. Samoin hilpeät elokuvat toivat lievitystä tiukkoihin aikoihin.

Mikki sai oman sarjakuvalehtensä yllättäen Englannissa kun siellä tehtiin ensimmäinen vuosikirja (annual) Mikistä jo 1930. Yhdysvalloissa varsinainen lehti ilmestyi vasta 1932. Alkuun lehdet sisälsivät pelkästään sanomalehtistrippien uusintapainoksia. 1940-luvulta lähtien alettiin valmistaa sarjoja varta vasten sarjakuvalehtien alati kasvaviin tarpeisiin. Sarjakuvalehtien pitkiä Mikki-tarinoita tekivät sellaiset nimet kuin Dick Moores, Frank McSavage ja tunnetuimpana Paul Murry.

Paul Murryn töiden merkitys oli suuri ja kun hänen piirrosuransa alkoi olla ohi, teetti tanskalainen kustantaja Gutenberghus (Egmont) espanjalaispiirtäjä Josep Tello Gonzalezin studioilla useita Murryn tyylisiä Mikki-jatkosarjoja 1970-luvun alusta aina 80-luvun lopulle saakka. Italiassa puolestaan tehtiin Romano Scarpan johdolla Gottfredsonin henkisiä seikkailutarinoita monien vuosikymmenien ajan. Näitä Mikki-sarjoja on julkaistu suomeksi Aku Ankan taskukirjoissa.

Mikkiä julkaistaan Venäjällä.
Mikkiä julkaistaan Venäjällä.

Sarjakuva-Mikki koki uudistuksen 1990-luvulla, kun palattiin punaisia shortseja käyttävään klassiseen tyyliin piirrettyyn Mikkiin. Tämän uusvanhan Mikin parhaita edustajia on tällä hetkellä piirtäjätaituri César Ferioli. Mikki oli palannut myös animaatioihin 1980-luvulla kun spesiaali-leffat Mikin Jouluaatto ja Prinssi ja kerjäläispoika tehtiin. Television puolella Mikki teki paluun MouseWorks- tv-sarjallaan.

Mikki Hiiren 75-vuotisjuhlia vietetään tuomalla siimahäntää yleisön tietoisuuteen mm. uuden sanomalehtistripin ja markkinointikampanjoiden avulla. Retro-Mikki T-paitoja on jo markkinoitu näyttävästi. Muun muassa Disneyn Buena Vista elokuvayhtiön johtajille on annettu ohjeet jakaa toimistoilla asioiville filmitähdille T-paitoja. Kun tällainen T-paita nähtiin eräässä Sinkkuelämää -sarjan jaksossa Sarah Jessica Parkerin yllä, oli T-paitojen myynnissä havaittu pieni mutta selvä piikki.

Sunset Boulevardin ja Melrose Avenuen varrella olevien talojen seiniin on maalattu klassisista Mikki Hiiren sarjakuvista napattuja kuvia. uudenlainen, Disneyläisittäin rohkeakin, tapa markkinoida Mikin hahmoa on nelisen vuotta Disneyn Consumer Products -puolen johtajana toimineen Andrew Mooneyn käsialaa. Mooney on aiemmin toiminut Nikellä.

Ensi vuonna samaan aktiiviseen markkinointikampanjaan liittyy muun muassa myös suoraan videolle tehtävä pitkä Mikki-elokuva The Three Musketeers ja Mikki hiiren oman sanomalehtisarjan paluu sanomalehtiin. Ensi vuonna valmistuu myös ensimmäinen 3D-tietokonetekniikalla tehty Mikki-filmi Mickey’s Twice Upon a Christmas. Lokakuussa 2004 julkaistaan lisäksi Mikin oma postimerkki. Varhaisia Mikki-piirrettyjä on jo julkaistu parillakin DVD-kokoelmalla.