Ulkoministeriö – Terrorismin taylorismia

USA ja Ranska käyvät nokkapokkaa Luusdemin kriisistä kansainvälisillä kentillä. Kulissien takana neuvonantajakaarti huhkii hiki hatussa ja viilaa vuorosanoja mahtipontisesti paasaavalle ministerille.

Kirpeä karikatyyri Ranskan entisestä ulkoministeristä iskee täysillä poliittisen satiirin ystävien nauruhermoon.

Ulkoministeriö – Diplomaattisia merkintöjä 2
Alkuteos Quai d’Orsay – Chroniques Diplomatiques, tome 2
Käsikirjoittaja Abel Lanzac
Piirrokset ja käsikirjoitus Christophe Blain
Värit Clémence Sapin ja Christophe Blain
Suomentanut Saara Pääkkönen
Taitto Kirjasorvi / Antti Hulkkonen
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki
Painettu EU:ssa
194 X 255 mm, kk, väri, sid. 100 sivua
Hinta 26 euroa
ISBN 978-951-0-39534-9
© DARGAUD 2011, by Blain, Abel Lanzac
Suomenkielinen laitos © Saara Pääkkönen ja WSOY 2013

Ulkoministeriö 2 keskittyy Ranskan ja Yhdysvaltojen keskinäiseen diplomaattiseen sananvääntöön. Molemminpuolinen ymmärrys on kateissa. Näinhän se on ollut jo jonkin aikaa näillä mailla todellisessakin elämässä, ja perustuuhan Ulkoministeriö todellisiin tapahtumiin, vaikkei mitään dokumenttia olekaan. Kansainvälinen politiikka on olennaisessa osassa.

Ulkoministeri on sen verran tuuliajolla että varomattomista kommenteista voidaan saada aikaan jopa tulkinta sodanjulistuksesta USA:lle ja virkamieskunta saa valmistella korjaavat puheenvuorot YK:n puhetta varten. Lehdistö pitää koko Ranskan ulkoministeriötä sokkona ajelehtijana. Ulkoministeri onnistuu kääntämään asiat parhain päin kaunopuheisuudellaan.

Ulkoministeriö 2 on edeltäjäänsä selvästi parempi, yhtenäisempi ja ennen kaikkea terävämpi satiiri kansainvälisestä politiikasta ja diplomatiasta. Erillisissä, sivumäärältään paljonkin vaihtelevissa luvuissa, käsitellään diplomatiaa hieman eri näkökulmista, mutta palaset pysyvät kasassa.

Silti suositellaan edellisen osan lukemista ensin. Ulkoministeri Alexandre Taillerd de Vorms ja neuvonantaja Arthur Vlaminck esitellään siinä. Heidän taustoistaan ja tavoistaan saa tolkun paremmin lukemalla kirjat järjestyksessä.

Arthurilla ei suhde morsiameen ole aivan täydellinen, koska pariskunnan molemmat osapuolet matkustavat pitkin maailmaa. Yhteinen aika käy vähiin eikä puhelimellakaan tahdo aina saada toista kiinni. Arthurin soittoäänenä on Metallican Seek & Destroy, jolla viitataan myös joukkotuhoaseisiin.

Yhteinen lomakin Roomassa menee piloille kun Arthurin pitäisi olla Kolumbiassa. Sitä ei vain ole muistettu kertoa Arthurille. Tämän johdosta Arthur pelkää putoavansa piireistä. Ei häntä erotettaisi, mutta hänestä tulisi epähenkilö, jolle ei kerrota koskaan mitään. Tilanne laukeaa kun Arthur saa ministeriöstä uuden ystävän joka on myös Metallica-fani.

Tutun näköisiä kasvoja esiintyy pitkin albumia, nimiä ei aina mainita tai jos mainitaan, se on joku muu kuin esikuvallaan. USA:n ulkoasiainministeri on nimeltään Jeffrey Cole, vaikka on selvästi Colin Powell. Italian valtuuskunnan puheenjohtaja on ulkonäön ohella tavoiltaankin Silvio Berlusconi ja ulkoministerin espanjaa taitava venäläiskollega Igor Ivanov.

Monista ulkomaan virkaveljistä vain puhutaan kun niitä pyritään saamaan Ranskaa tukemaan. Syyrian sisällissota oli vasta kansannousun asteella kun albumi ilmestyi Ranskassa. Syldaviankin ministeri mainitaan, ja Kvaakin lukijat varmaan tietävät missä sellainen maa on.

Avustajat, neuvonantaja Arthur ja jo ensimmäisessä albumissa esiintynyt kansliapäällikkö Claude Mauvais ovat tärkeitä. Ilman heitä ministerin touhu menee sekoiluksi. Lomaillessaan hän ottaa vastaan vinkkejä tuntemattomilta ja antaa ohjeita kansliapäällikölle kymmenen minuutin välein. YK:ssakin pääministerin kommentit ovat aiheuttaa diplomaattisen selkkauksen.

Kolmatta osaa ei ole ilmestynyt vielä ranskaksi, joten sitä saataneen odottaa jonkin aikaa, jos sitä on tulossa lainkaan. Suomennoksen takakansi sanoo Ulkoministeriön olevan kaksiosainen sarja. Kyllä tätä enemmänkin lukisi.

Ulkoministeriöstä on valmisteilla elokuva, jonka ohjaa Bertrand Tavernier ja ulkoministerin roolissa nähdään Thierry Lhermitte.

Ulkoministeriön ensimmäinen osa on arvioitu Kvaakissa
Keskustele Kvaakissa Ulkoministeriöstä