Puupäähattu Heikki Paakkaselle

Heikki Paakkanen. Kuva Vesa Kataisto
Heikki Paakkanen. Kuva Vesa Kataisto

Suomen sarjakuvaseuran myöntämä Puupäähattu-tunnustuspalkinto on vuonna 2013 myönnetty Heikki Paakkaselle.

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Paakkanen on somerolais-helsinkiläinen animaatio- ja sarjakuvataiteilija, kustantaja, pilapiirtäjä, kuvittaja ja galleristi. Hänen kuvalliseen tuotantoonsa kuuluu sekä sarjakuva-albumeita että pilapiirroskokoelmia. Tööt-filmiin, suomalaiseen tietokoneanimaation pioneeriryhmään kuulunut Paakkanen on urallaan ohjannut myös Ylelle lasten- ja nuorten valistusanimaatioita sekä esiintynyt ammattimaisesti posetiivarina.

Kuva: Vesa Kataisto
Kuva: Vesa Kataisto

Vuonna 1948 syntyneelle Paakkaselle palkitseminen on tullut tutuksi aiemminkin. Hänen sarjakuviaan on palkittu muun muassa Kemin sarjakuvafestivaaleilla useina vuosina. Paakkasen animaatiotöitä on ylistetty esimerkiksi Tampereen lyhytelokuvajuhlilla. Vuonna 2011 hänen Amerikka-albuminsa voitti jaetun Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.

Kiitospueen piti Paakkasen puolesta Pravdamaatti. Kuva Vesa Kataisto
Kiitospueen piti Paakkasen puolesta Pravdamaatti. Kuva Vesa Kataisto

Heikki Paakkasen pilapiirroksia on julkaistu jo vuosikymmenien ajan muun muassa Ilta-Sanomissa ja Somero-lehdessä.

Sarjakuvantekijäksi Paakkanen ryhtyi vasta kypsällä iällä, mutta otti ilmaisumuodon haltuunsa samalla varmuudella kuin animaation ja pilakuvat. Vaatimattomuus ei kaunista, joten heti sarjakuvauransa aluksi hän arkailematta tökkäsi kynänsä suomalaisen yhteiskunnan kipupisteisiin, kuten Mannerheimiin ja menetettyyn Viipuriin. Kohua ei syntynyt, mutta Paakkasen paikka onkin takapirun istuin. Hän ei hyväksy ”itsestään selviä” asenteita, minkä mustan satiirin mestarityö, Sissi ja Siviilipalvelushenkilö-albumisarja todistaa.

Sarjakuvantekijänä hän laajentaa muotoa ruutujen ulkopuolelle. Teos itsessään on vain kokonaisuuden osa. Paakkasen niinsanotut sarjakuvanäyttelyt on työstetty äärimmäisellä tarkkuudella ja nokkeluuksilla pienintä yksityiskohtaa myöten. Yleisö saa nähtäväkseen sarjoissa vilahtavat fantastiset esineet, jotka keräilijäluonne Paakkanen on onnella ja taidolla kyennyt kaivamaan esille historian komeroista ja kellareista.

Pravdamaatti.
Pravdamaatti. ”Valmistettu Neuvostoliitossa ja toimii! Vakaumuksen paljastin, joita oli käytössä 1980-luvulle asti N-liitossa ja satelliittimaissa.”

Uusimman kirjansa, japanilaistyylisiä puupiirroksia ja haikurunoja sisältävän teoksensa Tee se kotona. Kiitos Paakkanen julkisti viime syyskuussa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla komealla spektaakkelilla, johon kuului esimerkiksi katujyrä, rumpuja ja runonlausujia.

Heikki Paakkanen ei rajoita eikä rajoitu. Jos asian voi kuvitella, sen voi myös tuoda todellisuuteen, ainakin sarjakuvan todellisuuteen. Yhden miehen kävelevä performanssi on itsekin luita ja ytimiä myöten taiteilija ja sarjakuvahahmo.

Kansalliskirjaston kahvilassa Paakkasen näyttely. Kuva Vesa Kataisto.
Kansalliskirjaston kahvilassa Paakkasen näyttely. Kuva Vesa Kataisto.

Lähde Suomen sarjakuvaseuran tiedote.

Keskustele Heikki Paakkasen tuotannosta Kvaakissa

Paakkanen vedostaa kuviaan katujyrällä Sarjakuvafestivaalit 2012 (video)

Arvosteluja: Amerikka

Marssiopas Venäjälle

Uutinen: Heikki Paakkanen ja Kati Kovács jakoivat Sarjakuva-Finlandian