Me ei olla samanlaisia

Pahapylly
Toni Tirri
Liuskamuoto, mv, 32 sivua
ISBN 978-952-93-1141-5
Hinta 4 euroa
© 2012 Toni Tirri

Toni Tirrin Pahapylly on maannut toistakymmenentä vuotta pöytälaatikossa. Ei ihme että miehestä tulee Pahapylly (engl. Badass). Pahapylly on Suomessa syntynyt ja kasvanut tummaihoinen nuori mies joka ei ota vastaan paskaa skineiltä ja muilta perussuomalaisilta.

Pahapyllyn kera ainoana hahmona sarjassa esiintyy teiniviiksinen skini, jonka sanavarasto on rajoittunut. Rasismia suomalaisia kohtaan, hyi. Yhdessä stripissä esiintyy KKK ja toisessa kaksi skiniä, mutta siinäpä hahmot Pahapyllyssä sitten ovatkin. Ai niin, onhan Pahapyllyllä koira jonka nimi on Vaimo.

Pahapyllyn ulkonäkö on varioitu Fazerin lakupekkahahmosta, tosin ilmettä on muutettu pahapyllymäisemmäksi. Ja yhdellä ilmeellä pitää pärjätä sekä välillä ottaa huikkaa. Onhan tämä hauska, mutta skinit ja persut ovat vähän liian helppo maali, ja nimihahmo on turhan yksiulotteinen ja sen yhden asian ympärille kehitetty.

Varsinaisiksi vitseiksi näitä strippejä ei voi sanoa. Hauskuus tulee siitä kun skini aukoo päätään vieressä tai Pahapylly kertoo selkä suorana kommelluksistaan pekka perussuomalaisten kanssa.

Ilmeisesti vain hahmo on kehitetty vuonna 2001, toisenkin käsityksen voi saada. Signeeraukset ovat ainakin viime vuodelta. Ja viittaukset Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaan ja kännykkäkameroihin osoittavat etteivät ainakaan kaikki ideat ole noin vanhoja.

Pahapylly edustaa comebackin tehnyttä liuskalehtimuotoa. Yhdellä sivulla on yksi strippi. Eikä jatku seuraavassa numerossa.

Pahapylly on lähes loppuunmyyty. Pidä kiirettä jotta saat omasi, Turun sarjakuvakaupassa taitaa vielä olla. Arvostelu tulee vähän jälkijunassa koska ensin minulla oli kiireitä ja sitten Tirrillä. Toni lähettikin Pahapyllyn sähköisesti ja siirsin sen iPadilleni, josta sitä oli mukava lukea. Mahtaisiko loppuunmyydyille omakustanteille löytyä ostajia tässä muodossa? Pankaapa tekijät harkintaan. Olen lupautunut tekemään juttua iPadille myytävistä (ja ilmaisista myös!) kotimaisista sarjakuvista, mutta niitä on vielä kovin vähän. Lähettäkää lisää.

Keskustele Toni Torrin sarjakuvista Kvaakissa
tiedustelut ttirri ät hotmail.com