”Are You My Mummy?”

Alison Bechdel käsitteli isäsuhdettaan Eisner-palkitussa Hautuukodissa. Nyt Bechdel on ottanut tarkasteluunsa toisen vanhempansa. Suhde äitiin on kuitenkin toisenlainen kuin isään, ihan biologisista syistä.

Alison Bechdel
Äideistä parhain – koominen draama
(Are You My Mother? A Comic Drama)
Suomentanut Anu Turunen
ISBN 978-952-01-0798-7
Like 2012
290 s.

Hautuukodissa Bechdel etsi itsemurhan tehnyttä isäänsä. Yhden romaanin julkaissut isä kummitteli yliopistossa kirjallisuutta opiskelleelle nuorelle naiselle tenttikirjojen maailmasta, monin paikoin koko kirjallisuustiede vääristyi isän tekojen motiivien hakemiseksi ja selittäjäksi. Äideistä parhaimmassa äidin tavoittelussa Bechdelin apuna on psykoanalyysi ja sen teoreetikot Sigmund Freud, C. G. Jung ja erityisesti D. W. Winnicott.

Äiti oli Bechdelin elämässä edelleen läsnä. Äiti ja tytär soittelivat lähes päivittäin, keskustelivat ja muistelivat. Äidin suhteen Bechdelillä ei ollut samanlaisia pakkomielteitä kuin isän kanssa. Äiti oli läsnä, ja äitiyteen liittyvät kysymykset tulivat polttaviksi vasta Bechdelin omien vaihdevuosien jälkeen. Hän oli katkaissut sukupolvien ketjun, jäänyt lapsettomaksi. Vasta nyt hän pystyisi tekemään näyttelijä-äidistään kirjan.

Sisäkkäiset todellisuudet

Teoksen tekeminen äidistä osoittautuikin hankalammaksi kuin Bechdel oli kuvitellut. Aika kului, eikä teos edistynyt. Bechdel päätyi kirjoittamaan puhtaaksi jopa puhelinkeskusteluja äitinsä kanssa, mutta ei siitä aineistoa kirjaan juurikaan syntynyt. Sarjakuvassa Bechdel tekee näitä pohdintoja ja turhia polkuja näkyviksi.

Työ alkoi edetä vasta muutamien perushavaintojen myötä. Tyttären munasolut syntyvät jo hänen ollessaan äitinsä kohdussa. Winnicotin mukaan äidin ja vauvan suhde on erityislaatuinen: äiti ja vauva tuntevat olevansa yksi ja sama olento vielä synnytyksen jälkeen.

Bechdel siis aloitti tutkimalla itseään. Bechdel oli käynyt terapiaa ja psykoanalyysiä pitkään. Hän toivoi, että analyytikko olisi hänen äitinsä. Toive ei ole harvinainen, pikemminkin tyypillinen.

”Homma on niin, että sinä suhtaudut omaan mieleesi kuin objektiin…” Bechdelin terapeutti Carol tulkitsi potilaalleen. Niin taisi tehdä äitikin, ja lapsen tarpeita jäi huomioimatta.

Alison oli ollut herkkä lapsi, joka oli kannatellut äitiään. Alison ei saanut äidiltään sitä mitä olisi tarvinnut ja se jätti tyhjän tilan, aukon – mutta tilalle hän sai muuta. Teos päättyy sovinnollisesti.

Kritiikistä oppia

Hautuukotia kritisoitiin palkinnoista huolimatta. Teoksessa tekstimassat painottuivat niin, että lukijalta jäivät kuvat suurelta osin huomaamatta jollei niitä erikseen pysähtynyt katsomaan. Äideistä parhainta Bechdel on rakentanut toisin. Vaikka tekstiä on edelleenkin paljon, Bechdel on saanut kirjoituksen ja kuvituksen paremmin sopusointuun.

Bechdelin viiva näyttäisi ohentuneen. Uusi teos on seesteinen verrattuna pakonomaiseen isän etsimiseen. Psykoanalyysistä Bechdel kertoo asiallisen kunnioittavasti, nyt tiede ei vääristy tarpeiden mukaan vaan on itseymmärryksen välineenä. Intellektuaalinen hupi jää vähiin.

Teoksen englanninkielinen nimi Are You My Mother tuo mieleen Doctor Whon jaksot The Empty Child ja The Doctor Dances. Ulkoavaruudesta tulleet nanorobotit ovat herättäneet Lontoon pommituksissa kuolleen pojan, mutta henkiinherättäjillä ei ole riittävää tietoa ihmisen olemuksesta. Kaasunaamaripoika etsii äitiään, ja kysymyksestä ”Are You My Mummy?” tulee kauhun nostattaja. Vasta äidin tunnustettua olevansa äiti asiat korjautuvat ennalleen.

Teoksen nimi tulee P.D. Eastmanin (Dr. Seuss) suomentamattomasta lastenkirjasta. Äideistä parhain pikkulinnun poikaselle on pikkulintu, ei kissa, kana, koira, lehmä, auto, laiva, lentokone tai kaivinkone joilta kaikilta poikanen kiersi kysymässä onko tämä hänen äitinsä. Kaivinkone auttoi poikasen takaisin pesään, oikean äitinsä luo.

Bechdel sai kuulla äitinsä olevan ylpeä sarjakuvataiteilijatyttärestään. Terapeutti oli antanut Bechdelille luvan sanoa, että hän rakasti terapeuttiaan. Loppuratkaisu on ilmeinen, mutta siihen pääsemiseksi on melkoinen määrä pitänyt koodata ja käsitellä tietoa. Samasta puusta ovat äiti ja tytär veistetyt.

Äideistä parhain on paradoksi. Bechdelin piti tehdä tämä kirja, että pystyisi tekemään tämän kirjan.


(c) Alison Bechdel

* Hautuukoti Kvaakin arviossa

* Keskustelua Bechdelin vanhempia käsittelevistä sarjakuvaromaaneista