Harmaan pupun päiväkirja

Hiphei! Harmaa pupu loikkasi netistä paperille! Se johdattelee ystävällisesti kiskoen lukijansa ihmeestä toiseen. Kun aikaa kuluu, Harmaan pupunkin maailma muuttuu, mikä ei aina ole kivaa. Nuu…

Onneksi menneiden tilalle syntyy uusia ilonaiheita. Näitä lämpimän leivän tuoksuisia hienoja asioita kasvaa kuin sieniä maasta. Vääryydet oiotaan tarvittaessa raudoilla. Hyvät ystävät jaksavat mukana vaikka hurja roolipeliritari pätkisi heiltä päät yhdellä nopanheitolla. Jee!

Toisinaan Harmaa pupu kulkee kaupungin kaduilla kuin kuka tahansa meistä pupuista. Jalat ovat maassa mutta ajatukset tähdissä. Kun ilta tulee, Harmaa pupu vetää ruusunterälehtipeiton ylleen ja syöksyy unien avaruuteen.

Harmaan pupun päiväkirja on Heta Happosen (s. 1985) esikoisteos, blogisarjakuvista koottu kokoelma hetkiä todellisuuden ja unelmien reunalta.

Heta Happonen
Harmaan pupun päiväkirja
Lempo Kustannus
Painopaikka Veiters, Latvia 2012
ISBN 978-952-5938-15-9
80 sivua, sid., 151×215 mm, 4-v.
Hinta 15 euroa
© Heta Happonen

Jee! Heta Happosen alter ego Harmaa pupu seikkailee unenomaisissa maailmoissa tutkien ympäristöään. Kirjan aluksi Harmaa pupu on Hetan muisteloita lapsuudesta, ja esitetään pikkutyttöjen tutkimusretkiä metsään ja paikkoihin joihin on kielletty menemästä. Toisaalta matkataan tähtiin ja ammutaan sädepistoolilla. Star Trekia tunnustetaan katsotun, mikäs siinä. Parhauttahan Tähtireki on.

Painajaismaisemmissa sarjoissa taas tavataan Kuolema. Tämä on myös pupu, mutta ei se niin pelottava ole. Hauskaakin Harmaa pupu ja Kuolema pitävät lentämällä matolla.

Arkisempia tosielämän tapahtumia isompi Heta peilaa myös Harmaana pupuna. Milla Paloniemen En vaan osaa -sarjakuvien tapaan. Mutta tällaistahan blogisarjakuva usein tahtoo olla. Modernia päiväkirjan pitämistä, kuten tekstiblogitkin ovat. Hetalla nämä eivät ole sen huonompia tai parempia kuin muillakaan kotimaisilla tekijöillä, ja aina näitä silloin tällöin lukee ihan mielellään. Mutta aiheeseen voisi keksiä uusiakin näkökulmia, koskee kaikkia blogipiirtäjiä.

Hammaslääkärijaksoihin samaistuin voimakkaasti. Ruokaa ja roolipelejä harrastetaan ja pohditaan syvälliseen tyyliin.

Hahmot esitellään viimeisellä sivulla, ja niita on monta. Kannattaa katsoa muistaako kaikki. Vaikka onhan noissa pupuissa aika paljon samaa näköä. Mutta onko talvihaalareissa vaappuva taapero Maggie Simpson? Minusta oli.

Manga on ollut Hetan innoittajana sarjakuvapiirtäjäksi, mutta ei näissä kirjan pupuissa mitään mangavaikutteita näy. Söpöjä lapsenmielisiä pupuja jotka suurimmaksi osaksi peilaavat nuorten aikuisten asioita. Hetan blogissa on vielä paljon lisää pupuilua. Sieltä löytyy sitten sitä mangamaisempaakin näyttöä. Ja pupuja monella eri tyylillä.

Itse kirja on oivasti toimitettu teos hajanaisempaan blogiarkistoon verrattuna. Eri asia on sitten ettei Heta Happosen monipuolisuus sarjakuvataiteilijana pääse tässä esiin. Mutta voihan sitten joskus julkaista sellaisiakin kirjoja.
Harmaan pupun päiväkirja -sarjakuvaoriginaaleja Turun Sarjakuvakaupalla tammikuussa, avajaiset perjantaina 4.1.2013 klo 17–19

http://grimbird.sarjakuvablogit.com/
http://networkedblogs.com/Gy3E0

Keskustele Kvaakissa Heta Happosen sarjakuvista.