Tällä viikolla sarjakuvissa #3

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, viikoittaista opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, uutisankkanne tällä viikolla. Ei kiireisin mahdollinen viikko sarjakuvarintamalla, mutta joka tapauksessa: tässä viimeisimpiä uutisia.

Herra Hoo ja vampyyrit

Petri Hiltusen uuden albumin julkistamistilaisuus järjestettiin tänään kustantamo Jalavan tiloissa Helsingissä. Laulu yön lapsista on Hiltusen 18. albumi. Se on Venäläisista taruista ja saduista ammentava kauhuseikkailu, jossa Iivana Julman ritarit saattavat maankuulua runoilijaa vampyyrien kuninkaan vieraaksi. Tarina on Hiltuselle tyypillisesti hirtehisen hauska ja jännittävä seikkailukertomus, joka taustoitettu hyvin: keskiaikainen Venäjä on kuvattu uskottavasti niin kuvituksen kuin tarinankin tasolla.

Julkistamistilaisuudessa Hiltunen kertoi pitkällisesti albumin tekovaiheista, tuotteliaasta vuodestaan ja tulevista projekteistaan. Pidempi artikkeli Hiltusesta ja uudesta albumista julkaistaan Kvaakissa ensi viikolla. Kustannus Oy Jalavan julkaisema Laulu yön lapsista on saatavilla kirjakaupoista.

Miehelle, jolla on jo kaikkea

Diamond Comic Distributor –jakeluyhtiön omistaja Stephen Geppilla on kaikesta päätellen liikaa rahaa. Sarjakuvamoguli on tarjonnut miljoona dollaria hyväkuntoisesta, alkuperäisestä Action Comics #1 –lehdestä. Vuonna 1938 julkaistu Action Comicsin ensimmäinen numero sisältää Teräsmiehen ensiesiintymisen. Tempaukseen liittynee yritys houkutella kävijöitä toissaviikolla järjestettyihin Las Vegas Comic Coniin: Geppi mainitsi, että messuilla on asiantuntijoita, jotka arvioivat kävijöiden sarjakuvien hintaa ilmaiseksi.

Kyynikko voi kummastella Geppin sarjakuvakeräilijöiden rohkaisemista: sehän oli nimittäin juuri 90-luvun keräilybuumi, joka taannoin romahdutti Geppinkin yhtiön markkinat.

Hyppy myynnissä

Edelliseen liittyen: Geppin yhtiön hallitseman jakeluverkoston kautta pääasiassa Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan myytävät sarjakuvat harvoin ylittävät myynnissä 100.000 myydyn lehden rajaa. Diamondin myydyimmät sarjakuvat ovat Marvelin ja DC:n supersankarisarjoja.

Sen sijaan yhdeksäs numero nuorille pojille suunnatusta Shonen Jump –manga-antologiasta on myynyt Yhdysvalloissa 500.000 kappaletta, merkittävästi enemmän kuin mikään Diamondin kautta levitettävä lehti. Lehteä levitetään lehtikioskien kautta, eikä erikoisliikkeiden, kuten Diamond tekee. Lehti myy tavallisesti noin 300.000 kappaletta per numero, mutta yhdeksännen numeron mukaan liitetty Yu-Gi-Oh! –videopelin demo lisäsi myyntiä.

Tämä vain Kvaakinkin lukijoille muistutuksena: viihdesarjakuvan tulevaisuus näyttää selvältä, ja sillä on pieni suu ja suuret silmät.

Sedät jaksaa heilua, vainajinakin

Kuten Lucky Luke ja Asterixkin, Blake ja Mortimer –sarja jatkuu, vaikka sen alkuperäinen tekijä on ajat sitten mennyt manan majoille. Kuluvan kuun 15. päivä julkaistava albumi on sarjan kuudestoista ja viides Jacobsin kuoleman jälkeen julkaistu. Sarja ei ole ollut Suomessa koskaan kovin suosittu, mutta mannermaalla uutta albumia on markkinoitu näkyvästi. Esimakua albumista on nähtävillä Dargaudin sivuilla.

Uutuushylly

Laulu yön lapsista -albumin lisäksi on ilmestynyt kolme lehtikioskiuutuutta. Viime viikolla hehkutettu Egmontin kolmas Ihmesarja-pokkari on nyt lehtipisteissä. Se sisältää aiemmin Marvel- ja Sarjakuvalehti-sarjakuvalehdissä julkaistuja Frank Millerin klassisia Daredevil-tarinoita mustavalkoisena uusintapainoksena. Sanomalta on ilmestynyt Witch-lehden numero 11/2003, jossa siis lisää sarjakuvia noitatyttöjen edesottamuksista.

Egmontin toinen uutuus on Mega 7/2003, jossa julkaistaan pitkästä aikaa Batmania. Kyseinen Batman-tarina oli poikkeuksellisen suosittu ilmestyttyään Yhdysvalloissa, roikkuen pitkään ja päättäväisesti Diamondin myyntitilastojen ykkösenä. Pääsyynä suosioon on piirtäjäsuosikki Jim Leen kuvitus. Leen kuvittama X-Men oli 90-luvun alun myydyimpiä sarjakuvia ja olipa mies mukana perustamassa Image-yhtiötäkin. Leen paluu piirustuspöydän ääreen on ollut menestys, mutta jää nähtäväksi, houkutteleeko edes Lee tavallisesti Batmania vierastavia suomalaislukijoita kioskeille.

Uutuushyllyssä lähteenä on käytetty Antti Peltolan mainioita sivuja, joihin on hiljattain lisätty ilmestymiskalenteri kotimaisille lehtipistejulkaisuille.

404 sarjakuvia

Kvaakissa ja suomalaisilla sarjakuvasivustoilla on ollut hiljainen viikko. Ainoa silmiini osunut uusi artikkeli on Timo Ronkaisen uusin Divarin helmet -kolumni, jossa Timo tutkii mielenterveytensä uhallakin lännenteemaista Seikkailusarjat-julkaisua.

Sinun sarjakuvasi, meidän uutisemme

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja sinulla on työn alla uusi sarjakuva, lähetä meille kuvanäyte tai lehdistötiedote. Kvaakin missiona on uutisoida mahdollisimman suuri osa suomenkielisistä uutuuksista. Otan vastaan uutisvinkkejä ja vihjeitä uusista sarjakuvista osoitteessa otto.sinisalo@welho.com .

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle, Timo Ronkaiselle. Nyt lähden sarjakuvatapaamisiin, jotka järjestetään koeluontoisesti Helsingin Super Comics Barissa. Kippis, ensi viikkoon.

9 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #3”

 1. Nyt kun Egmont on saanut painopaperinsa ja värinsä säädettyä kohdalleen, niin tuo Batman on kyllä pahuksen komean näköinen paketti. Tiiä sitten mitä huttua se juttu on…

 2. Täytyypä toivoa että Egmont julkaisee paljon lisää Batman Megoja, sillä tuo 7/2003 on todella hieno julkaisu. Hakekaa ihmeessä omanne!

 3. Vihdoinkin Batman on palannut! Todella hieno tarina, hahmot on erittäin moniulotteisia ja juoni kulkee hyvin.
  Ostakaa ihmeessa uusin Mega.

 4. Pliiiiisss, ostakaa sitä sarjakuvafanit pliiiii-iiii-iiisss. Jos ette muuten tykkää niin tukekaa edes näin sitä että saisimme me jotka tykkäämme koko stoorin ulos ettei käy kuin Preacherille. Tosin taitaa olla kuitenkin kun on jatkuvassa Mega-sarjassa että Egmont julkaisee silti sen loppuosatkin vaikka myynti ei kummoinen olisikaan – toivomma.

 5. Tuo Batman on todella aika loistava paketti, ihan tarinan loppuun asti. Suosittelen sen hankkimista, ja sisältääpä se (koko juttu siis, ei viellä tämä nimenomainen Mega) pari kohtausta, joita en koskaan uskonut DC:n päästävän läpi, ainakaan ilman Elseworlds logoa.

  Ei olisi mennyt läpi viellä pari vuotta sitten. Todellakin mahtava paketti, ja Jim Lee on saanut piirrettyä jotain muutakin kuin vähäpukeisia naisia poseeraamassa. Suosittelen, mikäli se kenellekään mitään merkitsee.

 6. Helppo ostopäätös. Hush on ilmestynyt koottuna vasta kalliina kovakantisena englanniksi.

  Joskohan ensivuoden DC-spesiaaleissa tulisi ”Green Arrow:Quiver”???

 7. Hush jatkuu ensi vuonna DC-spesiaalissa ja samassa spesiaalissa on tarkotus julkasta Kingdom Comea.

 8. Hush oli alkuun ainakin pieni pettymys. Teriksen ja Batmanin (taas) ottelu oli lähes suora toisinto Dark knight returnsista. Heikkoa mielikuvitusta Jeph Loebilta (joka on muuten Smallville-tv-sarjan Creative producer, mitä lienee tarkoittaakaan).

 9. Joo, Hush oli aika samaa luokkaa kuin Kurt Busiekin Kostajat-tarinoiden ja Sean Chenin Wolverinien kanssa: kikkaillaan muutamilla näppärillä muka-uusilla oivalluksilla ja ollaan muka niin radikaaleja että…! Ei vanhojen ideoiden ja hahmojen kierrättäminen mitään lahjoja vaadi.
  *Kaikki* Loebin oivallukset (Batman ja Kissanainen, Batman vs. Teris ja Batman ja Jim Gordon) on suoraan kopioitu Millerin DKR:stä, toivottavasti tarinan loppuratkaisu ei kuitenkaan… vaikka huonolta näyttää.

  Ainoa kiittämisen arvoinen kohta oli se, kun Batman myöntää, että alkaa oikeasti tulla vanhaksi.

  Jim Leen kuvitus on tietysti priimaa, enkä ihmettele, vaikka ihmiset ostaisivatkin Jenkeissä lehteä vain sen takia. On tämä tietysti Suomessakin parempi kuin ei mitään (ja kuin Kelly Jonesin roskat).

Kommentit on suljettu.