Karkuteillä katulapsena

Sunday Ngakama ja Sanna Hukkanen ovat haastatelleet tansanialaisen miljoonakaupunki Mwanzan katulapsia ja koostaneet kuulemastaan sarjakuva-albumin Karkuteillä. Se kertoo kaksitoistavuotiaan Shidan tarinan.

Karkuteillä
Sunday Ngakama ja Sanna Hukkanen
taitto Pirkko Valtonen
esipuhe Leif Packalen
Artbox Irja,
www.artboxirja.net
ISBN 978-952-5898-24-8
2012
112 s., kovakantinen
20 €

Victoriajärven saaristossa asuvan Shidan vanhemmat kuolivat. Ensin isä, sitten äiti. Poika päätyi isoisälleen ja tämän uudelle, nuorelle vaimolle. Isoäitipuoli ei ollut ilahtunut uudesta kasvattilapsesta, ja isoisä oli vaimonsa tossun alla. Shidan koulunkäyntiin ei riittänyt rahaa.

Lopulta Shida kyllästyi epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja kiusaamiseen. Hän oli kuullut Mwanzassa olevasta orpokodista, ja hän päätti lähteä sinne paremman elämän toivossa. Kuten arvata saattaa, suurkaupungissa on ilonsa ja murheensa.

Ngakama ja Hukkanen ovat tehneet albumin kaikki työvaiheet yhdessä. Albumin pohjustaminen on alkanut jo vuonna 2006, seuraavana vuonna Kumppani-lehdessä (nyk. Maailman kuvalehti) ilmestyi strippisarja Kadulla samasta aineistosta. Näinä muutamana vuotena aiheen ajankohtaisuus ei ole kadonnut, kuten Maailman sarjakuvat ry:n puheenjohtaja Leif Packalen esipuheessaan kirjoittaa. Ongelmat ovat yhä kipeitä. Orpolapsen tunteita ajatellen ongelma on universaali, ajasta ja paikasta riippumaton.

Karkuteillä on perinteistä sarjakuvailmaisua. Rakenteelliset ratkaisut ovat toimivia. Vesivärein toteutettu värimaailma tukee tarinaa, lisäten siihen tunnevivahteita ja -sävyjä. Ruuduissa tuntuu paistavan afrikkalainen aurinko.

Tarinan selkeä sitominen Mwanzan katulapsien omiin tarinoihin lisää sarjakuvan uskottavuutta, mutta toisaalta tekee kertomuksesta yllätyksettömän. Suuria juonenkäänteitä ei ole, mutta elämä ja arki heijastuvat todentuntuisesti.

Sarjakuva-albumia voi lukea kolmannen maailman ongelmien kuvauksena, mutta myös tulevaisuuden kuvana jos Pohjoismainen hyvinvointimalli puretaan ja sosiaaliset ongelmat jätetään perheiden ja sukujen sisäisiksi ongelmiksi. Hyväntekeväisyysjärjestöjen fokuksessa eivät tunnu olevan autettavat, vaan varainhankinta.

Sarjakuva avartaa lukijan maailmaa. Ilman tätä kirjaa en esimerkiksi olisi tiennyt, että maailmassa on sellainenkin miljoonakaupunki kuin Mwanza.


(c) Sunday Ngakama, Sanna Hukkanen ja Artbox Irja

Kvaakissa keskustellaan Afrikkaa koskevista sarjakuvista.