Suomi-palkinto Matti Hagelbergille

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on jakanut Suomi-palkintoja. Yksi saajista on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg. Suomi-palkinto on niin sanottu ministerin oma palkinto. Arhinmäki palkintotyöryhmineen on valinnoillaan koettanut nostaa esiin taiteen ja kulttuurin kiinnostavia tekijöitä, ja helposti katveeseen jääviä alueita, jollaisiksi ministeri määrittelee esimerkiksi ääni- ja valosuunnittelun tai ruokakulttuurin.

Kaikkiaan Suomi-palkintoja jaettiin seitsemän. Hagelbergin lisäksi palkinnon saivat näytelmäkirjailija Anna Krogerus, valosuunnittelija Heikki Paasonen, säveltäjä, muusikko ja tuottaja Jarmo Saari, keittiömestari, villiyrttimestari Sami Tallberg, toimittaja/valokuvaaja-työpari Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä sekä pop/rockyhtye 22-Pistepirkko.

Palkinto on suuruudeltaan 26 000 euroa, ja se myönnetään veikkausvoittovaroista.

Hagelbergin palkitsemista Arhinmäki ja palkintoraati perustelivat seuraavasti:

Kuuden minuutin Kekkonen. Hagelbergin töitä on esillä Oulussa OAMK:n taidekokoelmassa.
Kuuden minuutin Kekkonen. Hagelbergin töitä on esillä Oulussa OAMK:n taidekokoelmassa.

Sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg

Matti Hagelberg on sarjakuvataiteilija, kuvittaja, taiteen maisteri, graafinen suunnittelija ja opettaja. Hän on maamme omaäänisin ja omalakisin sarjakuvantekijä. Hän on myös kansainvälisesti arvostettu alansa huippu, jolla on kulttimaine sekä Suomessa että maailmalla. Hän on saanut ansioistaan sarjakuvan alalla useita palkintoja, muiden muassa Puupäähattu-palkinnon vuonna 1997. Hagelberg on julkaissut kymmenittäin albumeja ja osallistunut lukuisiin näyttelyihin. Hän on ainoa tunnettu suomalainen raapekartonkitekniikan käyttäjä, jonka kuvissa ja tarinoissa risteilevät mytologiset, populaarikulttuuriset ja fantasia-ainekset, huumori sekä omaelämäkerralliset vivahteet. Hagelbergia on sanottu hitaasti työskenteleväksi täydellisyyden tavoittelijaksi. Hänen viimeisimmät suurteoksensa Kekkonen ja Silvia Regina ovat pidäkkeettömiä tilityksiä maamme lähihistoriasta sekä nykytilasta. Tällä hetkellä Matti Hagelbergilla on työn alla vähintään 800-sivuiseksi tarkoitettu suurteos Läskimooses, joka ilmestyy sarjakuvalehtien muodossa. Maailmanlopun odotuksesta kertovasta Läskimooses-eepoksesta on ilmestynyt tänä vuonna yhdeksän numeroa ja ensi vuonna on tarkoitus julkaista saman verran lisää.

Aikaisemmin Matti Hagelberg on palkittu Puupää-hatulla 1997 ja Lempi Grand Prix-pystillä 2005.


(c) Matti Hagelberg

* Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 10.12.2012.