Negatiivisuus on positiivista!

Nemi 25: Villi ja vakaa
Lise Myhre

Kustantaja: Egmont kustannus Oy AB, PL 1269, 00101 Hki
Toimittanut: Maija-Riikka Parviainen ja Auli Salomaa
Suomentanut: Auli Salomaa
Latonut: Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy / J-M Keisala
© 2012, NEMI AS/Distr.Bull
Painopaikka: Printall As, Viro 2012
48 s., 4-väri
ISBN 978-952-233-528-9

Hinta ovh 8,95 euroa

Nemi 24: Piikit pystyssä
Lise Myhre

Kustantaja: Egmont kustannus Oy AB, PL 1269, 00101 Hki
Toimittanut: Maija-Riikka Parviainen
Suomentanut: Sanna Kailanto
Latonut: Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy / J-M Keisala
© 2012, NEMI AS/Distr.Bull
Painopaikka: Printall As, Viro 2012
48 s., 4-väri
ISBN 978-952-233-527-2

Hinta ovh 8,95 euroa

Vauvat ovat ihania!
Vauvat ovat ihania!

Nemi on sarjakuvana nyt 15-vuotias, yhtäältä parhaassa murrosiässä ja toisaalta jo vähän ikääntynyt. Kahdessa uusimmassa albumissa Nemi on persoonana pysynyt samanlaisena kuin ennenkin: älykkäänä, lyhytjännitteisenä, rentona, epäkäytännöllisenä, itsekkäänä ja laiskana. Ulospäin kovana, sisältä pehmeänä. Pieniä vauvoja inhotaan edelleenkin, mutta fantasiaa ja metallia rakastetaan. Siis: kaikin puolin tuttua ja turvallista Nemiä!

Grimm ja Nemi ne yhteen soppii...
Grimm ja Nemi ne yhteen soppii…

Sarjakuvahahmoille tyypilliseen tapaan nemiuniversumin muutkaan vakituiset henkilöt eivät ole ulkoisen habituksensa tai karakterinsa puolesta vanhentuneet. Jotain muutosta on kuitenkin ehtinyt tapahtua: Nemi on vakiintunut parisuhteeseen, kumppaniksi on tullut komea, Nemin miesmakuun sopivanoloinen Grimm. Tuskin pahasti spoilaan paljastaessani, että vihille ei pari sentään ole mennyt ja uskoisin, että tuskin meneekään.

Sini ja negatiivinen lady X
Sini ja negatiivinen lady X

Nemi ja hänen paras ystävänsä Sini ovat myös ystävystyneet varsin kyynisen naishahmon kanssa, jonka nimi ei ole tiedossa tätä kirjoittaessa (kuvassa ruskeaan pukeutunut lady). Voi olla, että kun Nemi itse on parisuhteessa ja alkanut matkan varrella ilmentämään enenevässä määrin varsin positiivisia asioita, niin negatiivisenhauskaa lisäpotkua tarinoihin on hyvinkin voitu luoda tällainen uusi nurinperin-Nuuti.

Mars ja Venus
Mars ja Venus

Nemi-albumeissa toistuvia teemoja ovat muun muassa rakkaus, miehen ja naisen erilaisuus sekä parisuhteen kiemurat, joita voidaan käsitellä tätä nykyä myös päähenkilön itsensä eikä pelkästään Sinin tai jonkun satunnaisen statistin kautta. Myös seksi ja seksuaalisuus ovat mukana, mutta ei enää kovin provosoivasti niin kuin Nemin varhaisina vuosina, nyt ehkä pikemminkin hillitysti. Yhtenä pysyvä ihmetyksen aiheena Nemissä on ihmisten yleinen typeryys, useammastakin näkökulmasta tarkasteltuna. Fanaattisuus ja suvaitsemattomuus saavat huutia kuin myös omahyväisyys, tyytymättömyys elämään sekä elämän ongelmien yksinkertaistetut ratkaisut monimutkaisessa maailmassa. Tälle kaikelle luo merkillistä jännitettä Nemin itsensä paljastuminen usein fanaattiseksi, suvaitsemattomaksi jne. Taitava käsikirjoittaja-piirtäjä Lise Myhre saa sankarittarensa ihastuttavan luotaantyöntäväksi ja vetäväksi yhtä aikaa. Ärsyttävä ja rakastettava Nemi!

Sitaatti WC:ltä.
Sitaatti WC:ltä.

Omanlaista syvyyttä Nemeihin luo lainausten elävöittäminen, jotka on poimittu kirjoista tai rocklyriikoista. Herkkyyttä löytyy myös sarjakuvan hiljaisissa, meditatiivisissa hetkissä siellä täällä, tähtitaivaan tai luonnon kuvauksissa. Nemissä on paljon katsomuksellisia ainesosia / ulottuvuuksia, jotka saattavat ajattelevan lukijansa kohtaamaan ja pohtimaan elämän kauneutta, kipeyttä tai rumuutta.

Hobitit tuloo, oletko valmis?
Hobitit tuloo, oletko valmis?

Nemin hahmoja ja sisältöä on joskus kritisoitu yksiulotteisiksi tai tylsiksi. No, kuka tykkää mistäkin. Kyseessähän on alun perin lehdissä ilmestyvä strippisarjakuva, jonka yksi voima on nimenomaan hahmojen helppo tunnistettavuus, aihepiirien tuttuus ja teemojen toistuvuus. Aamukahvia hörppiessä vitsin tai viestin pitää mennä tajuntaan sekunnissa parissa. Kun stripit kasataan albumiksi, voi tietysti mikä vaan alkaa tökkiä silmään. Ongelmansa kullakin, minua ei häiritse. Nemi on rautaa, sarjakuvan salmiakki, nainen, jossa on luonnetta.

Grimmin ystävänpäivälahja Nemille: tatska.
Grimmin ystävänpäivälahja Nemille: tatska.

Siis suosittelen. Tässä viimeisessä näytekuvassa Grimmin tilalla voisin olla minä, *sigh*

Näytekuvat albumeista ”Piikit pystyssä” ja ”Villi ja vakaa

Keskustele Nemistä täällä