Taskarin joulu kovissa kansissa

Vuosien varrella lukijat on totutettu jouluaiheisiin Taskarin teemanumeroihin. Sellainen ilmestyi tänäkin vuonna, mutta talvisen juhlan ystäviä ilahduttaa nyt myös kovakantinen Taskarin joulukirja.Taskarin joulukirja

Sanoma Magazines Finland 2012

Suomennos: Aku Ankan taskukirjan toimitus, Kaisu Tupala

336 sivua, sidottu

ISBN: 978-951-32-3458-4

Suositushinta: 29,00 €

Kirjan sisältö Inducksissa

Jo pelkät julkaisutiedot tästä kirjasta antoivat taannoin aihetta epäilyille koko julkaisun tarpeellisuudesta. Syynä näille tunnemyräköille olivat mainitut, jokavuotiset, jouluaiheiset Taskarin teemanumerot. Teemanumeroiden valttina on perinteisesti ollut se, että kaikki niiden tarinat ovat olleet Suomessa ennen näkemättömiä. Taskarin joulukirjan formaatti taas suo mahdollisuuden julkaista uudelleen niitä klassisimpia jouluseikkailuja. Uudelleen julkaisemisen mahdollisuuteen on tartuttu, mutta varsinaiset klassikot loistavat poissaolollaan.

Kirjan neljästätoista tarinasta vain viisi on täysin uusia tuttavuuksia ja peräti kahdeksan tarinaa on nähty Taskarin teemanumeroissa. Teemanumeroiden ja niissä julkaistujen sarjojen suhteellinen tuoreus kyseenalaistaa niiden aseman klassikkoina,

Palle Pulppu ja joulun syvin olemus
Palle Pulppu ja joulun syvin olemus

jotka ehdottomasti ansaitsisivat näin nopean uusintajulkaisun. Kaikeksi onneksi toimitus on onnistunut valikoimaan joukkoon myös aikamoisia helmiä.

Kirjan ulkoasuun on panostettu. Andrea Frecceron tunnelmallinen kansikuva on kaikessa rauhallisuudessaan oiva valinta teoksen kasvoiksi. Kannet eivät ole kovakantisten perinteisemmästä päästä, sillä ne ovat selkeästi tavanomaista pehmeämmät, jos tämä sana on oikea kuvaamaan niistä huokuvaa, jopa hellyttävää vaikutelmaa. Hienoja elementtejä varsinkin jouluista kirjaa koristamaan! Sisäsivujen reunukset on niin ikään laitettu mahdollisimman jouluisiksi. Sieltä löytyy niin joulun värejä kuin joulukransseja ja ankkamaisia joulupukkejakin.

Valitettavasti kaikesta ulkonäöllisestä panostuksesta huolimatta painojäljestä löytyy moitittavaa. Viiva on nimittäin paikoin huomattavan rasterista. Onneksi kuitenkin vain paikoin, jotkin tarinat käydään kunnialla läpi. Sanoman täytyisi näiltä osin ottaa itseään kunnolla niskasta kiinni. Painojäljen kanssa on vuosien aikana sattunut paljon kaikenlaista negatiivista, eikä tämä ole ensimmäinen kerta jouluisissa merkeissä. Moni muistanee parin vuoden takaisen tapauksen Ankkalinnan suuri joulukirja.

Kirjaan valitut tarinat ovat enemmänkin huumoripainotteisia kuin sitä vanhan ajan joulutunnelmointia. On makuasia, kummasta tyylistä pitää enemmän. Sisältö on onnistuttu valikoimaan hyvin, jos katsotaan tilannetta monipuolisuuden kannalta.

Indiana Hopo jouluisissa maisemissa
Indiana Hopo jouluisissa maisemissa

Hahmogalleria on laaja: löytyy Palle Pulppua, Taikaviittaa, Pikku-Akua ja jopa näihin tunnelmiin hieman eksoottisemmalta vaikuttavaa Indiana Hopoa kahden seikkailun merkeissä.

Erityismaininnan ansaitseva sarja on Emanuela Negrinin ja Lucio Leonin Taikaviitta-seikkailu Joulun sankarit, joka loistaa varsinkin sanallisen huumorin saralla. Valitettavasti osa jutuista on menettänyt parhaimman teränsä Taskarin kuudennessa teemanumerossa tapahtuneen ensijulkaisun jälkeen korjatun käännöksen myötä. Riccardo Secchin ja Andrea Ferrarisin huumoripläjäys Mikki Hiiri, Musta Pekka ja vihamiehillä hyvä tahto hauskuuttaa sen sijaan edelleenkin ilman minkäänlaisia ongelmia.

Itse asiassa kirjan kohokohtia ovat juuri ne tarinat, joissa Mikki ja Pekka esiintyvät yhdessä. Onkin silkka ilo, että tällaisia tapauksia löytyy peräti kolme: edellä mainitun lisäksi Marco Boscon ja Giorgio Cavazzanon Operaatio Joulu sekä Boscon ja Salvatore Deianan Joulujuoni. Lähimmäksi perinteistä lämmintä jouluhenkeä pääsee taas Augusto Macchetton ja Emilio Urbanon Pikku-Aku-sarja Joulu ystävien kanssa.

Tarinoiden painotus Taskarin teemanumeroihin on ehkä turhan suuri. Ennen julkaisemattomat sarjat ja toisaalta vanhemmat klassikot olisivat voineet olla suuremmassa roolissa. Paljon kertoo kuitenkin se, että jo moneen kertaan Taskarin teemanumeroista luetut sarjat jaksavat ilahduttaa edelleen. Valintaprosessi teemanumeroiden joukosta on onnistunut täydellisesti.

Taskarin joulukirja lyö epäilijää jouluhalolla päähän ja sytyttää joulutunnelmaa. Se on oiva lisäys Taskarin jouluperheeseen ja mahdollisesti pukinkonttiin.

©DISNEY

Keskustele Aku Ankan taskukirjojen erikoisjulkaisuista

Ankkalinnan suuren joulukirjan arvostelu