Sieninevan kartano jälleen raunioina

Sieninevan kreivin kotina ja laboratoriona toimiva kartano on jälleen kerran kuin pommin jäljiltä. Ja kreivin pahimman hädän hetkellä jälleen kerran apuun kutsumat Piko ja Fantasio jäävät aluksi ilman tarkempaa tietoa hädän laadusta. Aivan kuten Fantasio matkalla arvelee, kreivi toteaa perillä – jälleen kerran – ”Mitä oikein ajattelin? Puhelinsoittoni taatusti pelästytti teidät! Olen niin pahoillani, huolestutin teidät aivan turhaan! Tilkkanen vadelmalikööriä, niin unohdatte vaivanne?”

Yann & Tarrin
Sieninevan sukuhauta
Alk. Le tombeau les Champignac (2007)
Pikon ja Fantasion uudet seikkailut 6
Suomennos Emilia Melasuo
Egmont Kustannus
ISBN 978-952-233-558-6
Latvia 2012
61 s., kovakantinen
€ 16,95

Piko ja Fantasio muistetaan edelleen André Franquinin (1924-1997) luomuksista, vaikka sarjakuvan mestari teki viimeiset sarjaan kuuluvat albumit 1960-luvulla. Syynä on lähinnä se, ettei kukaan hänen jälkeensä Pikoa ja Fantasiota piirtänyt tai käsikirjoittanut ole kyennyt nousemaan Franquinin asettaman korkean riman yli.

Viime vuosikymmenellä kustantaja ja hahmojen oikeudet omistava Dupuis otti pitkään jatkuneeseen sarjakuvaan uudenlaisen näkökulman. Enää Pikolle ja Fantasiolle ei nimetty vakituisia tekijöitä, vaan piirtäjät ja käsikirjoittajat vaihtelivat tarina ja albumi kerrallaan. Näin syntyivät vuonna 2006 Pikon ja Fantasion uudet seikkailut, joiden tekijäkaartissa on nähty muun muassa Lewis Trondheim. Nimekkäitä tekijöitä olisi tuskin saatu sitoutumaan pelkästään yhden, toisten omistamien sarjakuvahahmojen seikkailuttajiksi.

Pikon ja Fantasion uusien seikkailujen toisen ja kuudennen osan käsikirjoittaja Yann (Yann le Pennetier, s. 1954) on pitkän linjan sarjakuvantekijä. Hän on työskennellyt 1970-luvun alkupuolelta lähtien Spirou-lehdelle ja siinä ohessa tehnyt muitakin töitä, muun muassa Didier Conradin (Valkoinen tiikeri) ja Edithin (Basil ja Victoria) kanssa.

Suomessa julkaistun sarjan ensimmäisen osassa Èmile Bravo palautti Pikon juurilleen hotellin hissipojaksi 1930-luvun lopulle ja Yann toisessa jatkoi hissipojan seikkailuja toisen maailmansodan aikana. Sieltä oli hyvä lähteä uusiin seikkailuihin. Uusissa seikkailuissa ei kuitenkaan ole alettu kertoa koko saaga uusiksi, vaan käsikirjoittajilla on ollut suuret vapaudet.

Kansi kertoo – paluu kulta-aikaan

Kvaakin arvosteluissa on jo aikaisemmin todettu, että suomalainen Pikon uudet seikkailut -sarja ei ole yhteneväinen ranskankielisen maailman kanssa. Sieninevan sukuhauta on vuodelta 2007, toisena osana julkaistu Tummanvihreä pikkolopoika vuodelta 2009.

Sieninevan sukuhaudan kannessa oleva Turbot Rhino I paljastaa tapahtumien sijoittuvan vuosiin 1953-1957. Auton Piko ja Fantasio saivat Sarjakuonojahdin (Spirou-lehdessä 1952-53, albumina 1955) päätteeksi. Linjakas menopeli tuhoutui viisi albumia myöhemmin Kultakaivoksen gorillojen lisätarinassa Bensankatkuinen kesäloma (Nonstopissa nimellä Rauhallinen loma, alkujaan Spiroussa 1957-58).

Franquinin aikaan Piko ja Fantasio liikkuivat tyylikkäästi. Tuhoutuneen Turbot Rhino I tilalle kaverukset saivat vuoden 1957 vuosimallia olevan Turbot II:n. Franquinin seuraajan Fournierin aikana sankarit saivat tyytyä Renault 5:een. 1950-luvulla rahamiesten kukkaronnyörit olivat höllempiä, mikä käy ilmi uudestakin seikkailusta.

Sieninevan sukuhauta on vauhdikas tarina, jossa on tuttuja elementtejä Franquinin ajoilta. Seikkailu alkaa esinäytöksellä Himalajalla. Maailman äärissä käydään, ja ratkaisu on kuitenkin kotilinnassa kuin Tintin Yksisarvisseikkailussa samoihin aikoihin.

Sieninevan linnassa salaillaan vakiovierailta asioita kuten Buddhan vangissa aikoinaan.
Sieninevan linnassa salaillaan vakiovierailta asioita kuten Buddhan vangissa aikoinaan.

Viittaukset sarjakuvan omaan pitkään historiaan ovat hillittyjä. Mukana oleva Tiina kiusaa Pikoa tämän tunteista Fantasiota kohtaan. Sarjakuvahahmoista käyty keskustelu muuntuu luontevaksi osaksi seikkailua. Pikon ja Fantasion parissa debytoiva Tarrin taitaa tyylin mainiosti.

Pikon ja Fantasion uudet seikkailut ovat antaneet uutta virtaa vanhoille tutuille sankareille. Sieninevan sukuhauta on hyvä osoitus siitä. Ei mitään muumioitunutta kamaa, vaikka kreivi siteisiin käärittynä ensimmäisen kerran seikkailussa näyttäytyy.


* Piko ja Fantasio vastaan natsit

* Sieninevan huurut

* Keskustelua Pikosta ja Fantasiosta Kvaakissa