Valloittava goottityttö ja mestarietsivä

KANSAINVÄLISEN BESTSELLERIN ENSIMMÄINEN NÄYTÖS!

Eräänä tavallisen upeana kesäpäivänä vuonna 1966 katoaa Ruotsin rikkaimpiin yrityssukuihin kuuluva Harriet Vanger jäljettömiin Hedebyn saarella. Vielä 40 vuoden jälkeenkin rakkaan sukulaistytön arvoituksellinen kohtalo piinaa Henrik Vangeria, suvun vanhaa päämiestä. Hän palkkaa rikosta selvittämään toimittaja Mikael Blomkvistin, joka saa uransa erikoisimman tarjouksen keskellä kiusallista kunnianloukkausjuttuaan. Avokätisen Vangerin lupaama lisäpalkinto on mitä houkuttelevin: pitävät todisteet hämärää teollisuuspohatta Wennerströmiä vastaan. Samaan aikaan toisaalla maan taitavin hakkeri, juurettomana ajelehtiva Lisbeth Salander kamppailee omien demoniensa kanssa.

Kun nämä kaksi elämän ristiretkeläistä yhdistävät voimansa kaivaakseen esiin totuuden toisiaan vihaavien Vangerien sukusalaisuuksista, samalla alkavat kaatua myös korruption mädättämän kansankodin kulissit.

Stieg Larssonin Millennium-trilogian avausosan tyylikkään sarjakuvasovituksen ovat luoneet rikoskirjailija Denise Mina sekä sarjakuvataiteilijat Leonardo Manco ja Andrea Mutti.

Miehet jotka vihaavat naisia – Sarjakuvasovitus osa 1
Sarjakuvasovituksen alkuteos The Girl with a Dragon Tattoo book one
Alkuperäistarina Stieg Larsson
Sarjakuvakäsikirjoitus Denise Mina
Piirtäjät Leonardo Manco ja Andrea Mutti
Suomentanut Ville Viitanen
Kansi Leonardo Manco
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki
Painettu EU:ssa
Kk, sid., väri, 154 sivua, 175 X 265 mm
Hinta 19 euroa
ISBN 978-951-0-39536-37-3
© 2012 Moggliden AB, all rights reserved

Stieg Larsson (1954-2004) oli tunnettu ruotsalainen toimittaja, joka kirjoitti kolme Millennium-sarjan trilleriä vapaa-aikoinaan ja teki niistä julkaisusopimuksen kun kaikki kolme olivat jo valmiina. Valitettavasti Larsson menehtyi yllättäen sydänkohtaukseen ennenkuin ensimmäistäkään teosta oli julkaistu. Myöhemmin kirjasarjaa on markkinoitu Millennium-trilogiana, mutta ei tarkoitus ollut suinkaan tähän jäädä. Neljättä romaania Larsson oli kirjoittanut jo suurimman osan ja aihiot sekä muistiinpanot olivat olemassa peräti kuuteen teokseen senkin jälkeen. Larssonin kirjoitukset ovat hänen avopuolisonsa hallussa, ja koska he eivät olleet naimisissa, omistavat Larssonin sukulaiset kirjoihin oikeudet. Julkaisemattoman materiaalin oikeuksista käydään vielä tulevaisuudessa oikeutta.

Millennium-sarjasta tuli valtaisa menestys. Ei vain Ruotsissa, vaan joka puolella maailmaa. Myös Suomessa dekkarien ystäviltä meni jalat alta. Näin laadukasta dekkaria kun ei kovin usein ole julkaistu. Kuusiosainen minisarja televisiolle tehtiin Ruotsissa ja sekin myytiin menestyksellä maailmalle. Suomessa MTV3 esittää sarjan jo kolmannen kerran sunnuntaina 2.12.2012 alkaen.

Vuonna 2011 sai ensi-iltansa elokuvateattereissa ensimmäisen romaanin pohjalta tehty amerikkalaiselokuva. Ensimmäinen elokuva ei tuottanut massia niin paljon kuin ennakoitiin, joten jatko-osat ovat tätä kirjoittaessa vielä kirjoituspöydällä, joskin toinen elokuva on tulossa, ilmeisesti vuonna 2014.
Jospa nyt aloitettu sarjakuva-albumisarja kasvattaa mielenkiintoa elokuvaprojektiin. Ainakin DC Comics ja sen laatusarjakuvistaan tunnettu Vertigo-merkki uskovat Millennium-sarjaan myös sarjakuvana. Nyt suomeksi tullut ensimmäinen osa ilmestyi vasta tässä kuussa rapakonkin takana. Toista osaa luvataan suomeksi ensi keväälle.

Sarjakuvakäsikirjoituksen on laatinut skotlantilainen jännityskirjailija Denise Mina (s. 1966), joka on kirjoittanut sarjakuvia ennenkin, varsinkin Vertigon Hellblazeria, eli Constantinea. Suomeksi on ilmestynyt Pulp-sarjassa teos Vakavasti sairas perhe. Jännitysromaaneja Minalta on suomeksi julkaistu useitakin.

Piirtäjät Leonardo Manco (s. 1971) ja Andrea Mutti (s. 1973) eivät ole meillä kovin tunnettuja. Argentiinalaisen Mancon piirrosjälki teki arvostelijaan vaikutuksen vuonna 2005 kovakantisessa Hellblazer-kirjassa All His Engines. Hellblazerin yliluonnolliset kauhuvisiot eivät tässä maanläheisemmässä albumissa ole tarpeen, mutta raiskaus- ja kidutuskohtauksissa on jotain samaa tehoa. En sitten tiedä, mikä on ollut tässä teoksessa Mancon ja italialaisen Muttin työnjako. Joka tapauksessa Mutti on ollut monessa mukana. Ensin hän piirsi Italian suosituinta scifisarjakuvaa Nathan Neveriä, siirtyi sitten ranskalaiselle puolelle ja on viimeksi tehnyt myös Vertigon sarjakuvia.

Koska tämä albumi on vasta ensimmäinen osa pidemmästä kokonaisuudesta, ei ole vielä selvää onko sarjakuvasovitus onnistunut vai ei. Lupaavalta ainakin tuntuu, itse asiassa jopa yllättävän hyvältä. Romaanit lukeneena ja ruotsalaiset elokuvat nähneenä voin sanoa ettei teos tähän saakka ainakaan paljoa niistä jää jälkeen. Voi jopa olla että tästä tutustumisen aloittava pitää sarjakuvaversiota ainoana oikeana. Ensimmäinen tarina päättyy siis ensi keväänä ilmestyvässä toisessa albumissa, jossa pitäisi olla intensiivisempiä tapahtumia. Tässä varsinkin kirjan alkupuoli menee hahmojen taustan kertomiseksi ja maisemien ihailuksi. Joskin tekijät tekevät senkin hyvin.

Millennium-sarjan punainen lanka, joka kehittyy koko ajan rikosten ratkomisen ohella sarjan edetessä, on päähahmojen, Mikael Blomqvistin ja Lisbeth Salanderin henkilökemia. Ja tässä ensimmäisessä osassa he eivät edes vielä tapaa. Tämän kaksikon suhteen Stieg Larsson käsittääkseni mietti loppuun asti ennen kuolemaansa. Eli siltä osin tarina jää kesken.

DC/Vertigon julkaisun kansi
DC/Vertigon julkaisun kansi

Hahmot on luotu kuuluisan ruotsalaisen lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin hahmojen pohjalta. Larsson aloitti hahmojen luomisen miettien millaisia mestarietsivä Kalle Blomkvist ja Peppi Pitkätossu olisivat nykyaikaan sijoitettuina ja aikuisina ja kehittäen hahmoja eteenpäin. Blomkvistien nimienkin yhtäläisyys on selvä, ja Kallen tyttöystävän Eva-Lotta Lisanderin sukunimi on ilmeisesti väännetty Salanderiksi. Lisbeth-nimi tulee Larssonin teini-ikäisenä tuntemaltaan samannimiseltä ikätoveriltaan jonka hän näki joukkoraiskattavan, muttei voinut tai uskaltanut tehdä mitään. Salanderin tatuoinneista tehdään sarjakuvissa suurempi numero kuin romaaneissa tai elokuvissa, ainakin visuaalisessa mielessä. Kai sen katsotaan houkuttelevan tatuoinneista kiinnostuneita ja jopa niitä fetisoivia ihmisiä. Piirroshahmojen ulkonäkö on kopioitu ruotsalaisista filmatisoinneista, joskaan ei aivan pikkutarkasti.

Stieg Larssonin kerrottiin olevan itse innokas sarjakuvaharrastaja, ja tämä projekti olisi varmasti ollut hänen mieleensä.

Ensimmäinen albumi on ainakin aluksi leppoisaa mysteerin tutkimista, mutta loppupuolella se jo on sellainen ettei se sovi ollenkaan lapsille ja herkille lukijoille. Keväällä lienee tiedossa lisää rankkuuksia. EU:n painoasu on jälleen erittäin hyvä ellei täydellinen.

Keskustele Kvaakissa Millennium-sarjan sarjakuvaversiosta.