Teophiluksen sopimus osa 2

Jarkko Ryynänen – Käsikirjoitus

Janne Luokkanen – Kuvitus

Teophiluksen sopimuksen käsikirjoittajalla Jarkko Ryyynäsellä oli käsikirjoitus valmiina, mutta ei piirtäjää. Janne Luokkanen löytyi sarjakuvaportaali Kvaakin kautta. Herrojen yhteistyön tulos on kahden noin 50-sivuisen sarjakuvalehden kokonaisuus. Nyt arvostelussa on sarjan jälkimmäinen osa.

Ensimmäisessä osassa kettu Teophilus on vaihtokaupassa luovuttanut pois sydämensä. Toinen osa alkaa Teophiluksen kykkiessä mietteissään nuotion ääressä. Onko hän tyytyväinen tilanteeseen? Hevonenkin makaa kuolleena. Kaksi hahmoa hiippailee metsän varjoissa nuotion piirin ulkopuolella….

Tapahtumat sijoittuvat eläinten kansoittamaan maailmaan. Eläimet käyttäytyvät ihmisten tavoin kuten vaikkapa Blacksadissa tai tarkastaja Ankardon seikkailuissa. Mitään sen kummempaa syytä en keksi ihmisten korvaamiseen eläimillä kuin vaikkapa sen, että eläinten päitä on ehkä kivempi piirtää kuin niin kovin toistensa näköisiä ihmisiä.

Luokkasen piirrokset ovat paikoitellen todella jylhiä, mutta sangen usein melko vaikeaselkoisia. Muutaman kerran jopa henkilöistä on vaikea tietää, että kuka on kuka. Lukeminen on melko raskasta, mutta kyllä tarinasta selvän saa, kun hiukan pinnistelee. Kuvat olisivat kaivanneet vielä tiivistämistä ja selkeämpiä jakoja mustiin ja valkoisiin pintoihin. Tosin tietokoneen ruudulta luettuna kuvat hahmottuvat selkeämmin kuin paperiversiosta.

Käsikirjoittaja Ryynäsen motivaatio Teophiluksen sopimuksen kirjoittamiseen oli, että hän halusi kokeilla tarinankerrontaa takaumien avulla. Takaumat pitävät sarjakuvan mielenkiintoisina ja yllättävinäkin. Tosin henkilöiden motiivit eivät oikein aukene.

Parasta Teophiluksen sopimuksessa on vangitseva ja jopa hurja tunnelma. Tämä antaa odottaa tekijöilta tulevaisuudessa täydellisempiä onnistumisia. Toivottavasti saamme jatkossakin lukea herrojen yhteistyön hedelmiä.

Kakkososan kansi on erittäin onnistunut. Tällainen kansi suorastaan pakottaa selailemaan itse sisältöäkin. Harmi, että tämän arvostelun yhteydessä oleva kovin pieni kuva kannesta ei tee oikeutta sen upealle ulkonäölle.