Mielipuolista tykitystä ja hullua huumoria

Api on mainosalan huippuosaaja, dynaaminen ja väsymätön ideatykki. Jatkuva stressin hoito alkoholilla vaatii kuitenkin veronsa ja Apin mielenterveys alkaa horjua. Mutta luovan ihmisen mieli ei edes harhoissaan tyydy vaatimattomin hallusinaatioihin. Apille näyttäytyvät toinen toistaan kiehtovammat, enkelimäiset ja demoniset henkiolennot, jotka kilpailevat ihmisen sielusta käyden alituista keskustelua omasta olemuksestaan ja tavoitteistaan. Sairaalan seinät eivät estä näiden raamatullisiin mittoihin kasvavien hahmojen visuaalisesti vaikuttavia ja tarkoitukseltaan yllättäviä vierailuja.

Api – Viimeinen testamentti
Kirjoittanut Raimo Tyyskä
Piirtänyt Jussi Hukkanen
Taittanut Kari Rissanen ja Jussi Hukkanen
Kustantaja Arktinen Banaani
Paino Meedia Zone OÜ, Viro 2012
275 X 215 mm, kk, väri, 72 sivua
ISBN 978-952-270-032-2
Hinta 20 euroa
© Raimo Tyyskä & Jussi Hukkanen 2012

Mainosalan rautainen ammattilainen Api juopottelee kesälomansa ankarasti, vaikka loman aikana pitäisi projektin olla valmis. Viinahoureissaan Api keskustelee enkeleiden ja pirujen kanssa, ja Apin palattua töihin työtoverit ja asiakkaat kohtaavat uskoontulleen miehen. Maaninen mainosmies matkaa myöhemmin mielisairaalaan. Hullulassa Api ystävystyy Sepin kanssa, ja tällä on yhtä korkealentoisia ajatuksia, vaikka ajautuukin Apin apuriksi eli sidekickiksi. Hullusta parivaljakosta tulee heti mieleen Kapteeni Kuolio apureineen, jopa ulkonäöltä, höystettynä Bart Simpsonilla.

Albumi lienee kannanotto Nyky-Suomen mielisairaanhoitoon. Pöpilään vietäessä Apin päässä asuvat vain enkelit Gabriel ja Lucifer. Mutta pian joukkoon liittyvät itse Herra ja poikansa Kristus sekä lukuisia enkeleitä ja demoneita. Tästä vasta ihmeteot alkavatkin. Eli hoidolla ja lääkityksellä ei ole toivottavaa vaikutusta. Apia suunnattomasti ihaileva Sepi ei pysty samaan kuin Api. Hän onnistuu vain muuttamaan kakkansa plutoniumiksi, mutta Api onneksi muuttaa sen heti takaisin kakaksi.

Kuvituksen puolesta vaikutteiden antaja taitaa tulla Armas Paskiaisen suunnalta. Ruutujen suvereenia täyttämistä Jussi Hukkanen ei vaan harrasta. Taustoihin olisi voinut panostaa enemmän vaikka Jack Kirbyn tyyliin, kyse on sentään ihmiskunnan ikiaikaisesta kohtalosta. Vaikka ovathan Helvetissä vierailun visiot aika näyttäviä. Myöhemmin Taivaassa on vaatimattomampaa.

Hukkanen ja Tyyskä
Hukkanen ja Tyyskä

Samaan aikaan lääkäri ja hoitaja Jaska neuvottelevat Apin ja Sepin kotiuttamisesta, kun Taivaan ja Helvetin välinen sota on puhkeamassa, sietämättömän jännittävä tilanne on syntymässä. Albumi tuntuu loppuvan kesken ja äkillisesti, joten ehkä ja toivottavasti jatkoa seuraa. Ylen haastattelun mukaan tarkoituksena on tehdä trilogia. Api on ilmestynyt aiemmin tyylipuhtaina huumoristrippeinä Hukkasen nettisivuilla, joitakin strippejä on sijoitettu albumiin varsinaisen tarinan lomaan.

Hullujen mielentilan kautta nähtävä jumalallisen hyvän ja saatanallisen pahan taistelu saa eeppisiä muotoja albumin edetessä. Koko ajan säilyy silti mielessä että huumoriahan tämä on. Varmasti kaikki eivät tätä ymmärrä. Ja kaiken lisäksi albumi perustuu os ittain tositapahtumiin, eli kirjoittaja Raimo Tyyskän omiin mielenterveysongelmiin. Silti tälle ei voi kuin nauraa. Ei suositella lapsille eikä tosikoille. Muille tämä saattaa olla oikein virkistävä elämys.

Näytteitä albumista ja muuta Apiin liittyvää löydät sarjan kotisivuilta.
Keskustele Kvaakissa Apista.