Hessu – maanvaivasta supersankariksi

Hessu Hopon juhlakirja on julkaistu 80 vuotta täyttävän Hessun kunniaksi. Se sisältää useita harvoin nähtyjä tarinoita, joista todellinen tapaus on Floyd Gottfredsonin Atomisateenvarjo ja kauhea Riimittäjä (1948). Mukana on totta kai myös Hessun supersankariminä Superhessu.


”Hessun aivot toimivat erilailla kuin muiden.”

Hessu Hopon juhlakirja
(Sanoma Magazines Finland 2012)

Suomennos: Aku Ankan toimitus, Anu Partanen,
Kati Valli, Riku Partanen, Ville Keynäs
Sid., 232 s., 26 x 25,5 cm
ISBN 978-951-32-3455-3
Hinta 59,00 €

Tarinoiden tarkat tekijä- ja sisältötiedot: Inducks

Hessu astui näyttämölle keväällä 1932 lyhyessä animaatiossa Mickey’s Revue. Hahmolla oli harmaa parta, resuinen lakki ja neliskanttiset kakkulat kuonon päällä. Sarjakuvissa hän kuitenkin ihmeellisesti nuortui ja pääsi Mikin parhaaksi kaveriksi Polle Koninkauluksen tilalle. Kaikki nämä tiedot, ja paljon enemmänkin, löytyvät Timo Ronkaisen, Ankkalinnan pamaus -lehden päätoimittajan, kirjoittamista erinomaisista tietoartikkeleista.

Hessu on kaunein koskaan näkemäni olento, toteaa avaruusneito.
Hessu on kaunein koskaan näkemäni olento, toteaa avaruusneito.

Nämä juhlakirjat julkaistaan kooltaan vaakamuotoisina, ja nyt tätä kokoa on käytetty tavallista enemmän hyödyksi: sunnuntaisarjat ja Gottfredsonin arkistripit täyttävät miellyttävästi sivut reunasta reunaan. Tavallisen sarjakuvalehden formaatti jättää turhan leveät marginaalit, mikä tuntuu tilan haaskaukselta.

Toimituksen tarinavalinnat hipovat täydellisyyttä! Hessun ensiesiintyminen sarjakuvassa on heti kirjan alussa ja sitten alkaa pitkä Riimittäjä ja atomivarjo -tarina. Siinä vaiheessa tekee mieli nousta seisomaan ja ottaa hattu päästä; hyvät lukijat, nyt olemme sarjakuvan klassikon äärellä.

Aivan kuten Hergén Tintit on rytmitetty ja tarkoitettu luettavaksi sivu kerrallaan, Gottfredsonin seikkailussa kaikki tapahtuu strippi kerrallaan. Strippi kerrallaan eteneminen tuo tarinaan oudon kiihkeän tahdin, kun vitsit ja käänteet seuraavat toisiaan hurjalla vauhdilla. Atomivarjo on sekin aiheena kuin suoraan II maailmansodan jälkeisistä jännityskertomuksista, konnia myöten. Väkivaltaa ja raakuksia ei kaihdeta, ja hyvänen aika, kuolemiakin sattuu.


”Botteron piirtämät ruudut ovat kuin surrealistista unta tai dadaa.”

Tämä on selvästi aikuisten sarjakuvaa. Hessun rooli on olla tällä kertaa sivuosassa, Eka Vekara on Mikin kumppanina. Roistokaksikko, Riimittäjä ja Trikki, ovat todella häijyjä ja heidän kykynsä ovat suorastaan yliluonnollisia. Aikuisasenne näkyy siinäkin, että Mikki ja Hessu ovat kiinnostuneita naisista ja naiset heistä. Naissukupuolen edustajat ovat hassua kyllä muita realistisempia, heillä ei ole mustia nappineniä eikä muitakaan eläinosia.

Seikkailu avaruudessa (1952) on science fictionia. Nyt ei ole enää Eka Vekara mukana vaan kohdataan pikkuinen robotti Oh-mii, jolla silläkin tosin on puhevika. Hessu joutuu avaruusneitosen ihastuksen kohteeksi ja lopulta päästään lentävän lautasen kyytiin. Väritys on modernin oloista, mutta sopivan hillittyä ja ajankohdan hengen mukaista. Muutenkin kirjan ulko- ja painoasu on kohdallaan.

Muita kirjan kohokohtia ovat Luciano Bottaron koomiset sekoilut, joissa Hessu saa nähdäkseen noitia ja haamuja, muttei hessumaiseen tyyliin ole mokomista moksiskaan. Ruudut ovat kuin surrealistista unta tai dadaa. Superhessu saa syntynsä 1960-luvulla.

Paul Murryn Rakettirosvot on jo niin lähellä tyypillistä aikansa scifimäistä supersankariseikkailua, että Hessun tilalla voisi olla vaikka Teräsmiehen poika. Sivujen kokeileva jako kahteen kiilamaiseen ruutuun on yllättävän toimiva ratkaisu.

Hessu ei näissä tarinoissa ole niinkään tyhmä vaan eksentrinen; hän on erikoistapaus, jota Mikki ymmärtää. Hessun aivot toimivat erilailla kuin muiden. Myöhemmissä tarinoissa Casty on ymmärtänyt tämän ja tehnyt Hessusta tasavertaisen hahmon Mikin kanssa.

Hessu Hopon juhlakirja on selvästi sarjan paras teos. Nämä hienot tarinat saavat kaipaamaan tällaisia seikkailullisia kertomuksia enemmänkin suomalaisiin Disney-julkaisuihin.


Keskustele Disneyn juhlakirjoista Kvaakissa.

Ks. myös Aku Ankan juhlakirja ja Ankkain suvun juhlakirja.

Kaikki kuvat © DISNEY