Kamala luonto

Jarkko Vehniäinen

KAMALA LUONTO – PARASTA ELÄMÄSSÄ

ISBN 978-952-5754-36-0

Kustantanut Zum Teufel

64 sivua

Ovh 20 €

Jarkko Vehniäisen Kamala luonto -sanomalehtistrippisarja on koottu yksiin kansiin tyylikkääksi albumiksi. Kamala luonto ilmestyy mm. Lemmikki- lehdessä, Metrossa, Turun Sanomissa ja Ilta-Sanomien nettisivustolla.

Kamalan luonnon perusajatus on oiva. Sarjakuvassa seikkailevat ja maailman menoa kommentoivat kotimaiset villieläimet. Todella monet suomalaiset pitävät itseään luontoihmisinä, joten sarjakuvan kohderyhmä lienee varsin laaja. Kamalan luonnon päähenkilöt ovat ilves ja kärppä. Satunnaisina sivuhenkilöinä piipahtavat ainakin hirvi, haikara ja possu. Sivuhenkilöiden kohtalo on monesti kova.

Kamala luonto toimii paremmin strippi päivässä luettuna kuin yhteen pötköön albumista nautittuna. Liian usein stripin vitsi on kovin köykäinen. Joskus tyydytään pelkkään tilannekomiikkaan. Takakanteen sijoitetun stripin kaltaiset oivallukset loistavat albumin sisäsivuilla poissaolollaan. Kun näitä idealtaan köykäisiä strippejä sitten lukee putkeen kymmeniä sivuja, niin lukijaa alkaa väkisinkin puuduttamaan. Albumimuodossa toimisi mielestäni paremmin, jos stripeissä olisi edes lievä jatkumo tai sitten vain yksinketaisesti iskevämpi punchline.

Eläinten tässä sarjakuvassa harrastama väkivalta tuntuu täysin hyväksyttävältä. Ilves ja kärppä ovat pohjimmiltaan raakoja petoja, siispä ne saalistavat muita metsäneläimiä ravinnokseen eikä raatelulta ja tappamiselta voi näin ollen tietenkään vältttyä. Nämä metsäluonnon raa’at realiteetit on esitetty hyvän maun rajoissa eikä lukijaa ärsytetä tai järkytetä mitenkään itsetarkoituksellisesti.

Vehniäinen on kuvannut metsän uskottavasti ilmeikkäällä ja notkealla sivellinviivallaan. Ilves ja näätä seikkailevat selvästi suomalaisessa luonnossa, eivät missä tahansa anonyymissä pusikossa. Vivahteikkaassa sivellintyöskentelyssä on nähtävissä kaikuja jopa itseltään Bill Wattersonilta. Mistään kopioinnista ei ole kuitenkaan kyse. Piirrokset ovat kansainvälistä tasoa.