Ibatzanien salaisuuden jäljillä

Dusk – Ibatzanien salaisuus

Kustantaja: Seitti

Tarina ja taide: Marko Raassina

Hinta: 10.00 €

Paino: Painotalovarteva, Vaasa

ISSN: 1799-4624

Dusk kertoo Rikusta, kadonneen Ibatzan-kansan viimeisestä edustajasta. Riku yrittää päästä kadonneiden esi-isiensä jäljille. Ibatzanien salaisuuksista on kiinnostunut myös salaperäinen Noah Ant. Ihmisiä listivä robottiarmeija antaa sekin oman painavan lisänsä Marko Raassinan maukkaaseen keitokseen.

Jo heti tarinan alussa ollaan keskellä reipasta toimintaa. Hetken kestää, että lukija pääsee selville Duskin maailman lainalaisuuksista ja hahmojen keskinäisistä suhteista. Jos tipahtaa kärryiltä, kannattaa vilkaista albumin alussa olevaa napakkaa esittelyä seikkailun keskeisistä henkilöistä. Tässä näyte: ”Mystisen Ibatzan klaanin viimeinen vesa, Riku kasvoi sotilasorpokodissa. Kyllästyttyään aikaisiin herätyksiin ja tiukkoihin maikkoihin, Riku lähti kohti seikkailuja palatakseen juurilleen.” Herätykset ja maikat, mikä mahtava syy lähteä seikkailuun!!

Marko Raassina on saanut jokaiseen hahmoonsa mukavasti sävyjä. Oma suosikkini on kameleonttialuksen kapteeni Rex, tuima, mutta ilmeisesti kuitenkin pohjimmiltaan sangen hyväsydäminen lisko. Jotkut 13-vuotiaan päähenkilö Rikun repliikeistä istuisivat hyvin planeetta Maan suomalaisen peruskoululuokan takapulpettiin. Salaperäisestä muurahaisukkeli Noah Antista ei vielä ota Erkkikään selvää. Kenen puolella hän oikein on? Onko hän hyvä vai paha? Aika näyttänee.

Raassinan valitsema musta-valkoinen, letkeä piirrostyyli istuu hienosti kreisiin ja humoristiseen seikkailutarinaan.

Silhuettiruutuja on käytetty melko runsaasti. Ne antavat mukavasti ilmaa sivusommitelmiin. Tekstausta ei voi sanoa huolelliseksi, mutta se on selkeää ja samaa maata rentojen piirrosten kanssa.

Albumin loppu jättää monia avoimia kysymyksiä. Ibatzanien salaisuus -tarinakokonaisuus lieneekin vasta ensimmäinen osa pitkästä tarinakaaresta. Toivottavasti Marko Raassina jaksaa piirtää sen loppuun, sen verran koukuttava tämä albumi on.