Puskaradio

Tekijä: JP Ahonen

Kustantaja: Arktinen banaani

ean: 9789522700643

OVH: 18.00 €

Ilm.vuosi: 2012

Puskaradio-sarjakuva-albumia selaillessa huomaa heti suuren viitseliäisyyden, joka sen tekemiseen on käytetty. Sisäsivujen väritys on yhtä silmiähivelevää kuin upean kansikuvankin. Muutama kirkkaampi sarjakuvasivu piristää muuten tasasävyistä kokonaisuutta. Piristävää rytminvaihdosta tuovat myös sivut, joissa on kokonaan luovuttu perinteisestä ruutujaosta. Ennen varsinaisia sarjakuvasivuja oleva Kaarina Hazardin kolumni/arvio Puskaradio-sarjakuvasta on kerrassaan ylistävä. Kukas se kissan hännän nostaakaan, ….? Okei, menköön huumorin piikkiin.

Albumin nimen ja kansikuvan perusteella sain sen käsityksen, että sarjassa seurattaisiin maailman tapahtumia peilattuna jonkun tietyn lehtimiesjoukkion kautta. Itse asiassa journalisteja esiintyy melko harvassa jaksossa. Albumi koostuu itsenäisesti toimivista sketseistä, jotka kommentoivat julkaisuajankohtansa tapahtumia. Puskaradiossa käytetty tyylilaji on melko kiltti. Nyt ei haluta julkisesti seivästää ketään, vaan vain irvaillaan sangen hyvässä hengessä.

Stripit eivät ole kronologisessa järjestyksessä. Minulle tuotti pieniä vaikeuksia pysyä kärryillä siinä, että mikä mennyt tapahtuma on kulloinkin käsittelyssä, strippejä kun on aina vuodesta 2010 tähän vuoteen asti. Onneksi kirjan lopussa on tekstiosio, jossa kerrotaan, mihin tapahtumiin sarjakuvasivut viittaavat.

Hienostunut väritys täydentää erinomaisesti viivapirroksia. Piirrokset ovat itse asiassa melko simppeleitä, mutta värit ikään kuin antavat lihaa luiden ympärille. Kuvakulmat on monipuolisia ja harkittuja. Ruudut ovat täynnä tavaraa, mutta eivät liian täynnä, mikä asia vaivaaa hiukan JP Ahosen aikaisempaa sarjakuvaa, Villimpää Pohjolaa.

Jos näiden strippien julkaisu olisi jätetty vain sanomalehteen, ne olisivat kyllä menneet täysin hukkaan. Silmiähivelevät värisävyt pääsevät oikeuksiinsa kunnon paperille painettuina. Lukija löytää jokaisella uudella lukukerralla riemastuttavia yksityiskohtia, ja albumiahan tulee todennäköisesti selailtua useammin kuin melko pian roskikseen päätyvää sanomalehteä

Takakansitekstin mukaan albumin sarjakuvista suurin osa on julkaistu Journalisti-lehdessä. Mukana lienee siis ennen julkaisematontakin tavaraa.

Puskaradio-albumin on ulkoasu on todella komea. Onnittelut JP Ahosen lisäksi taittajalle ja painotyön tehneelle latvialaiselle Jelgava Printing Houselle hienosta työstä!