I’m the goddamn Black Peider!

Black Peider tekee paluun kovien kansien väliin. Entistä isompana, paksumpana ja hieman kiltimpänä. Tämä on hänen kaunistelematon tarinansa.

Black Peider: Ura – Kuvitettu toimintakertomus 1999–2012
Tekijä: Petteri Tikkanen
ISBN: 978-952-01-0789-5
Sidosasu: sidottu
Sivumäärä: 194
Kustantaja: Like Kustannus Oy
Paino: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2012
Ilm.: 8/2012
Hinta jossain kahden kympin tienoilla
.

Uran kansien välistä löytyy sarjakuvaa, valokuvia, aikalaismuisteloita ja muun muassa Black Peiderin vierailut Aku Ankassa sekä Viivin ja Wagnerin luona. Lopusta löytyy vielä fanart-osio, jossa huonommin tunnetut tekijät, kuten Manu Larcenet ja Marko Turunen, ovat saaneet mahdollisuuden esittää omat versionsa sankaristamme. Kuulostaa hajanaiselta, mutta kokonaisuus rullaa luontevasti. Kirjan aluksi saamme lukea Black Peiderin tähänastisen uran vaiheista. Kaikki alkoi Hämärä 5 –yhtyeestä ja soittamisesta/laulamisesta ninjojen ympäröimänä. Hämärä 5:n jälkeen Peider on esiintynyt Turbo II:n ja Vectors:in riveissä sekä soolona. Kuten kunnon rock-historiikkiin kuuluu, välillä kaverit muistelevat menneitä ja kehuvat Peideria vuolaasti. Tekstit ovat viihdyttäviä ja kehut selvästikin ansaittuja. Sarjakuvissa selviää mm. miten Peider syntyi ja mistä hän sai nimensä. Kirjan ehkä järkyttävin paljastus on varmaankin se, että Peider ei ole koskaan saanut pikkareita lavalle. Ilta illan jälkeen hän antaa kaikkensa, mutta yleisöltä ei heru edes pikkareita. Miten se on mahdollista! Naiset, pyydän, korjatkaa tämä vääryys välittömästi.

Kirjan loppupuoli keskittyy Black Peiderin uraan Rumban sivuilla. Keikka-arvosteluita lukiessa tuntee itsensä sivistymättömäksi mutta kiinnostuneeksi, sillä esitellyt bändit eivät ole sieltä ihan tunnetuimmasta päästä. Kokemus muistuttaa tältä osin Ornette Birks Makkosen lukemista, mikä sinällään ei ole yllätys, sillä Ornettehan sivisti meitä moukkia aiemmin Rumban sivuilla ja nykyisin Soundissa. Sarjakuvista huokuu Black Peiderin/Tikkasen aito innostus bändeistä. Niistä käy myös ilmi, että Peider selvästikin tietää mistä puhuu, joten hänen mielipiteensä merkitsevät jotain. Jos kerta Peider pitää tuosta bändistä, niin voisin minäkin siihen tutustua. Ja juuri sehän on Peiderin juttujen tarkoituskin. Rumban nettisivuilta löytyy sarjakuvien lopuksi videoklippejä Peiderin arvostelemilta/raportoimilta keikoilta, joten siltä osin netti pistää painettua kuvaa paremmaksi. Keikkataltioinnin avulla voi samoin tein vahvistaa syntyneen mielikuvan esityksestä.

Kirja onnistuu myös ruokkimaan nostalgian nälkää. Tikkanen muistelee hartaudella aikaa, jolloin lego-palikat olivat perusväreissä, sekä 80-luvun musiikkia, kuten ZZ Top:ia, joka mullisti nuoren miehen elämän. Eräs tarina taas oli kerrottu hyvin samanlaisessa ympäristössä kuin X-miesten vaarahuone. Luonnollisesti Black Peiderille sopivaksi muokattuna. Suht saman sukupolven edustajana noihin muistoihin oli helppo samaistua.

Ura sisältää sujuvasti piirrettyä, hyvin kerrottua ja, ennen kaikkea, hauskaa sarjakuvaa. Tarinoissa on käytetty yhtä lisäväriä, mikä toimii vallan mainiosti. Tikkanen on jo tovin ollut ykköskaartin sarjakuvantekijöitämme ja tämä teos taas muistuttaa, että se paikka on ansaittu. Kaiken kaikkiaan kirjan painoasu on ensiluokkaista jälkeä. Teos on paksu mutta sen lukee yllättävän nopeasti ja siitä tuleekin sarjakuvan ainut miinus. Näitä juttuja olisi lukenut mielellään enemmänkin. Tai ehkä se olikin juuri sopivasti mitoitettu, sillä lukemisesta jäi hyvä tunne mutta ei tullut vielä ähky.

Tämän luettuani jäi harmittamaan kun itse ei ole päässyt näkemään Black Peideriä tositoimissa. Youtuben videoista saa maistiaisia, mutta rakeinen kuva pienessä laatikossa huonolla äänenlaadulla ei todellakaan vastaa aitoa asiaa. Tulinkin siihen tulokseen, että Black Peider pitää saada Euroviisuihin Suomea edustamaan. Hänen testosteronillaan luulisi voiton irtoavan ja varmaan tulisi vielä seuraavan vuoden voitto samalla kertaa, sillä ihmisillä menisi sen verran aikaa kokemuksesta toipumiseen.

Petteri Tikkanen esiintyy Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10. klo 18 Louhi-lavalla Sarjakuvan sankarit -osuudessa.

Keskustele Black Peiderista Kvaakissa.