Katso lahjahevosen suuhun, Cowboy Henk

Volga Valleyta pitää pelon vallassa säälimätön bandiittijoukko, joka lahjoittaa pahaa-aavistamattomille lehmipaimenille hevosia. Preerian voi pelastaa sadistiselta koplalta vain yksi mies: Cowboy Henk!

Mutta ehtiikö Henk opetella aakkoset, ennen kuin joka pilttuussa hirnuu lahjahevonen? Pitääkö tulitikkulinnoitus iowat loitolla koko pingisottelun ajan? Entä miten on intiaanin jazztietämyksen laita? Niin paljon kysymyksiä, että heikottaa.

Cowboy Henk ja lahjahevoset
Käsikirjoitus Kamagurka
Piirrokset Herr Seele
Suomennos: Viljami Jauhiainen
Tekstaus: Ilkka U. Pesämaa
Taitto Tommi Musturi
Kustantaja Huuda Huuda
Painopaikka Interpress, Unkari
ISBN: 978-952-5724-47-9
52 s. / 210 x 297 mm, yksivärinen, pehmeäkantinen, liimasidottu
Hinta 15 euroa
© Kamagurka & Herr Seele

Belgialaisen tekijäparin Kamagurka (Luc Zeebroek, s. 1956) ja Herr Seele (Peter van Heirseele, s. 1959) luoma Cowboy Henk syntyi vuonna 1981 belgialaiseen sosialistiseen Vooruit -sanomalehteen ja on siitä lähtien jatkanut aina yllättäviä seikkailujaan aina näihin päiviin asti. Ensimmäinen Cowboy Henk -albumi ilmestyi suomeksi vuonna 2010, ja tämä on siis sarjan toinen.

Villin lännen kirjakaupassa on oma osastonsa hevosensa lahjoittaneista ihmistä kertovista kirjoista. Eivätkä sellaiset kirjakauppiaan mukaan maksa mitään. Eli tämmöistä huumoria Cowboy Henk ja lahjahevoset -albumi sisältää jokaisella sivullaan, kreisiä ja absurdia. Monty Pythonin kaltaisesta huumorista pitävät nauttivat tästä täysillä.

Parivaljakon luomus tuo ulkoiselta olemukseltaan mieleen vanhan tutun Chick Bill -länkkärin. Joskin taide on enemmän ligne clairea eli Hergén lanseeraamaa selkeän viivan tyyliä. Toki tässä paljon pelkistetymmässä muodossa. Tintti-lainat eivät ole pelkästään tyylillisiä. Hevostenlahjoittajien salaseurankin kokous on kuin Tintti-albumista Faaraon sikarit.

Hahmot ovat hieman jäykkiä ja taustat niukkoja. Mutta hyvät naurut tästä sai. Täytynee hankkia tuo aikaisempikin albumi.

Kirjan sivut ovat paksua keltaista kartonkia, ja pahvikannet ovat tukevat. Painoasussa ei ole moittimista ja on aina ilahduttavaa lukea käsinkirjoitettuja puhekuplia käännössarjakuvassakin.

Keskustele Cowboy Henkistä Kvaakissa.