Pikku Närhi asuu suuressa talossa äitinsä kanssa

Pikku Närhi asuu suuressa talossa äitinsä kanssa. Kolkoilta seiniltä häntä tuijottavat menneisyyden muotokuvat, ja maalausten välistä kurkkii aika ajoin myös utelias hämähäkki. Hiljaisuus hallitsee. Mutta vaikka koti on turvattu kaikin keinoin ja ikkunat teljetty lankuin, todellisuudella on tapana muistuttaa olemassaolostaan.

Lauri ja Jaakko Ahosen luoma Pikku Närhi on rikas ja ainutlaatuinen sarjakuvaromaani, joka vie lukijan outoon, pelottavaankin maailmaan.

Pikku Närhi
Tarina Jaakko Ahonen
Taide ja kuvakerronta Lauri Ahonen
Kustantaja Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka Jelgava Printing House, Latvia 2012
Sid., kk, väri, 232 X 200 mm, 130 sivua
Hinta 22,95
ISBN 978-952-233-597-5
© Lauri Ahonen & Jaakko Ahonen, all rights reserved

Pikku Närhen maailma on neljän seinän sisällä. Hän ei ole koskaan käynyt ulkona. Äiti sanoo että siellä on pahoja närhiä. Äiti on vanha ja sairas. Ja sitten tulee muukalainen…

Tuossa on Pikku Närhen juoni, ainakin melkein, mutta ei kannattane paljastaa mitä seuraavaksi tapahtuu. Mutta se on ennakoitavissa, ei mitään yllättävää. Tarina ei olekaan tässä pääasia, vaan synkkä ja karmiva tunnelma. Hiljaa tapahtumia seuraava hämähäkkikään ei vaikuta tapahtumiin millään tavalla, vaikka se on tärkeä osa itse albumin tunnelmaa. Oikeastaan kodikas ystävä. Viholliset ovat siellä ulkona.

Lauri Ahosen kuvitus on aivan upeaa, melkeinpä voi kuvitella Juanjo Guarnidon kiehuvan kateudesta. Ulkopuolista maailmaa kuvaavat sivut ovat kaaosta, sisällä pikku närhen maailma on järjestyksessä.

Vuorosanoja koko albumissa on hyvin vähän, enimmäkseen seurataan Pikku Närhen hiljaista elämää suuressa lähes autiossa talossa.

Omalla tavallaan albumin henkilökaartia ovat myös kehystetyt valokuvat, joita suljetun talon seinät notkuvat. Niitä tutkimalla ja käyttämällä mielikuvitusta, henkilöiden taustasta selviää asioita.

Egmontilta on kulttuuriteko panostaa laadukkaaseen suomalaiseen sarjakuvaan. Toivotaan samaa jatkossa muiltakin suurilta kustantajilta, ja Egmontilta myös lisää kiitos, myös muilta kuin Ahosen veljeksiltä. Ja heiltä odotamme lisää suuria.

Paino- ja ulkoasu ovat upeita. Kirja sopii mainiosti lahjaksi suomalaisen sarjakuvan ystävälle, ja erityisesti sellaiselle jonka mielestä suomalaiset eivät osaa tehdä hyviä sarjakuvia.

Keskustele Pikku Närhestä Kvaakissa.