Tällä viikolla sarjakuvissa #2

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, viikoittaista opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, uutisankkurinne tällä viikolla. Juttuja on ollut suurilta osin kirjoittamassa myös Reima Mäkinen. Ja nyt, uutisia!

On mennyt sarjakuvaa lehteen

Helsingin sanomien Nyt-liite on aloittanut kulttisuosikki Jukka Tilsa uuden sarjakuvan julkaisemisen. Pätkittäin käy kateeksi –sarjakuvan ensimmäisessä stripissä keskustellaan Matti Nykäsestä oluttuopin äärellä. Tilsalle tyypillistä absurdismia ei nähdä, mutta vielä on luonnollisesti liian aikaista arvailla, minkälaista linjaa mies tällä kertaa kokeilee.

Myrkkyä lykkää

Ruotsalaisen Martin Kellermanin mainio, ja kotimaassaan hyvin suosittu, Rocky muodostaa nykyään Hunt Emersonin sarjojen ohella Myrkyn selkärangan. Muun muassa Helvetistä-sarjakuvaromaanin kuvittajana tunnetun Eddie Campbellin ja Emersonin seitsensivuinen Batman-parodia ”Kuka pyyhki pyyhekumimiehen” on lehden kansijuttu. Santtu Liima, Armas Salakka ja Samson ovat lehden kotimaisia luottoartisteja.

Kaikkiaan 52 sivuiseen pökäleeseen on mahtunut 14 ja 1/2 sivua kotimaista tuotantoa! Myrkyn taideosastoa kannattelee kolmen sivun voimin amerikkalainen Kaz.

Marraskuun numeron perusteella Myrkky parantaa linjaansa kuin sika juoksuaan. Sladdi- ja ripsipiirakkahuumorin ystäviä ei ole täysin unohdettu, mutta mitä kauemmas on edetty juurilta, eli norjalaisen Pytonin maailmasta, sitä luettavammaksi lehti on muuttunut.

Tunnustusta Turkuun

Hetkeksi sarjakuvan lähisukulaisen, animaation pariin. Turun AMK:n taideakatemian animaatiokoulutus on voittanut palkinnon Ottawa International Student Animation Festival –animaatiotapahtumassa. Palkinto myönnettiin laitokselle vuoden parhaana alan kouluna. Muutamakin sarjakuvapiireissä vaikuttanut hahmo, esimerkiksi Mikko Torvinen ja Tomi Tuominen ovat opiskelleet ko. ahjossa.

Lisätietoja Turun AMK:n sivuilta.

Fiktiiviset miljardit

Kuvitteelliset hahmot on pantu viime viikolla äyrijonoon. Forbes Magazine laski elokuva-, peli- ja kirjahahmojen varallisuuden. Se saatiin selville ynnäämällä myynti- ja pääsylipputulot. Listan kärjessä on Nalle Puh 0,66 Mrd eurolla, toisena Mikki Hiiri 0,52 Mrd eurolla ja kolmantena Harry Potter 0,32 miljardilla. Hämähäkkimies sijoittui tiukassa kisassa neloseksi 0,3 miljardilla, mutta voitti kuitenkin selkeästi viidenneksi kirineen Frodo Reppulin. Asiasta raportoi viime Metro –lehti torstaina 30.10.2003.

Uutuushylly

Tämän viikon mielenkiintoisin uusi sarjakuva ei välttämättä ihan ehdi kioskeihin tällä viikolla. Egmontin Ihmesarja 3 –sarjakuvakirjaa on kuitenkin jo jaettu ennakkokappaleina, joten julkaisupäivä on varmasti pian. Egmont on julkaissut paksuissa Ihmesarjoissa klassisia supersankarisarjakuvia mustavalkoisina uusintapainoksina. Stan Leen, John Romitan, Gil Kanen sekä Roy Thomasin Hämähäkkimiestä ja Chris Claremontin sekä John Byrnen Ryhmä-X:ää seuraa Frank Millerin ja Klaus Jansonin Daredevil.

Kirjaan on koottu Daredevil-lehden numerot 168-18 vuosilta 1981 ja 1982. Rupeamansa aikana Miller teki Daredevilistä suositumman kuin koskaan ja aloitti nousunsa kohti supertähteyttä. Millerin toi Daredeviliin karua, maanläheistä ja väkivaltaistakin toimintaa, ennakoiden 80-luvun ”synkkiä” supersankareita. Millerin Daredevil oli traagisempi ja monitasoisempi hahmo kuin oli totuttu ja tarinat toimivat mainiosti edelleen.

Tällä viikolla ilmestyi Transformers-lehden numero 9/2003, joka jää viimeiseksi laatuaan. Kahdeksankymmenluvun robottihahmoja nyt varttuneelle yleisölle uudelleenlämmitelleen sarjan jatkaminen ei kannattanut kustantamolle. Lehden lopettaminen harmittaa varmasti nostalgiafaneja sitäkin suuremmalla syyllä, sillä 80-luvulla Transformerseja kirjoittaneen fanisuosikki Simon Furmanin tarinoiden julkaiseminen aloitettiin vasta hiljattain, ja ne jäävät nyt kesken.

Sanoma Magazines puolestaan jatkaa suosikkisarjojensa tuoteperheiden laajentamista. Taskareissa ja lehdessä ilmestyneitä Aku Ankka –tarinoita julkaistaan uudelleen Aku Ankan aikakone –sarjassa, josta on ilmestynyt ensimmäinen taskukirja. Yli 250-sivuinen sarjakuvakirja on rakennettu historiateeman ympärille. Laajan ja nuoren tyttöyleisön löytänyttä Witchia on julkaistu 64-sivuinen Extra-erikoisnumero. Jos Harry Potter ei sitä tehnyt, niin viimeistään Witch todistaa, että lapset ovat hulluna okkultismiin!

Uutuushyllyssä lähteenä on käytetty Antti Peltolan mainioita sivuja, joihin on hiljattain lisätty ilmestymiskalenteri kotimaisille lehtipistejulkaisuille.

Nettiruutuja

Seuraavaksi katsaus sarjakuvaan internetissä tällä viikolla.

Muun muassa Kersantti Napalmin luojina tunnetut Sarjakuva-akatemian Markus Tuppurainen ja Vesa Vitikainen ovat saaneet sarjakuvaansa näkyvälle paikalle. Herroja Violence Man -sarjakuva – filmiä varten pehmennettynä ”Violet Man” – esiintyy Säästöpankin mainoksessa lapsen lukemistona. Vaan mistä saa tällaista värillistä Violence Mania? Lue lisää Sarjakuva-akatemian sivuilta.

Sallittakoon jälleen omaan kukkopilliin puhaltelu: olen saanut päivitettyä Katuojaa. Uusissa arvioissa katsastetaan kotimaisia uutuuksia ja Rami Rautkorpi tutkii kolumnissaan mustia supersankareita.

Uusia artikkeleita Kvaakissa ovat kirjoittamani kolumni, ja kirjoittamani arvio Vastakarvaan-sarjakuvasta. Joo joo, rakastan itseäni, tiedän.

Sinä myyt, me uutisoimme

Oletko kustantaja tai tekijä, jolta on tulossa uutta sarjakuvaa? Kerro siitä meille! Sinun häikäilemätön markkinointikikkasi on meidän uutisemme! Otan edelleen vastaan uutisvinkkejä ja vihjeitä uusista sarjakuvista osoitteessa otto.sinisalo@welho.com .

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Timo Ronkaiselle ja Rami Rautkorvelle. Palsta jälleen viikon kuluttua, täältä tähän.