Läskimooses ja Rakennusohje

Herra Matti Hagelbergin vuoden 2012 tuotantoa esittelyssä. Läskimooses on loistelias science fiction -eepos joka jatkuu vielä tulevaisuudessa. Rakennusohjeelle ei ole vielä keksitty käyttöä.

Herra Matti Hagelbergin Läskimooses 1-6/2012 (B.E.M. # 20)
Tekijä ja Kerhomestari Herra Matti Hagelberg
Kustantaja Kreegah Bundolo
Painopaikka Tallinna Raamatutrükikoda
Värikannet, pk, mv, niitit, B5, à 36 sivua
Hinta à kuusi euroa
Tilaushinta 55 euroa / 10 numeroa tai 30 euroa / 5 numeroa

Alussa oli piste. Sitten tuli Herra Matti Hagelberg joka loi pisteestä taivaan ja maan. Ja dinosaurukset. Ja luolaihmiset. Itse asiassa Herra Matti Hagelberg loi pisteenkin. Ja tämä tapahtui Läskimooses 1/2012:n sivuilla. Ja lukija näki että se oli hyvä ja hankki lisää Läskimooseksia.

Tarina jatkuu seuraavissa osissa, jotka sisältävät Suomen parasta humoristista science fictionia ja jossa Herra Matti Hagelberg kertoo meille totuuksia universumista ja sen takaa. Hagelberg tekee scifille saman kuin Kovassa lännessä länkkäreille, vaikka käsittelytapa onkin aivan erilainen. Tämänhän voi ottaa jopa tosissaan.

Lehdissä on kertojana roikkuposkinen ukkeli, jota luulin ensimmäisen numeron jälkeen lehden nimihahmoksi, mutta ei se niin ollutkaan. Mikä Läskimooses on, selviää myöhemmissä osissa. Osta, lue ja ylläty.

Hurjan hauska Läskimooses on, mutta piirrosjäljessä ei ole samaa näyttävyyttä kuin Kekkosessa ja Silvia Reginassa. Hidasta ja vaivalloista raapetekniikkaa ei ole käytetty, vaan muuten tutun näköiset Hagelbergin hahmot seikkailevat tavallisina tussipiirroksina yhtä jäykkinä kuin ennenkin. Hidas tekniikka ei tue Hagelbergin nopeasti syntyviä oivalluksia.

Vaikka Hagelberg pyrkii synnyttämään näinkin mieltä nurin kääntäviä visioita, näyttävämpään jälkeen tottuneet kaivavat taas Silvia Reginan hyllystä. Kekkosta ei enää uskalla kun se voi hajota käsiin. Eli paras olisi ottaa Kekkosesta kestävämpi uusintapainos.

Läskimoosesta ilmestyy vielä neljä numeroa tänä vuonna, eikä se siihen pääty. Kannattaa ottaa Läskimooseksen tilaus ja sisällyttää siihen aikaisemmat numerot, jos ei niitä ennen ole jo haalinut. Tilauksen voi myös aloittaa itse määräämästään numerosta.

Mukana on tietysti kerhopalsta, jossa Kerhomestari lässyttää kuten ennen vanhaan Semicin lehdissä, ja lukijat saavat lähettää omia piirroksiaankin. Numeroon viisi onkin lähettänyt melko hienon kuvan 45-vuotias Petri, mutta Kerhomestari on päättänyt näyttää Petrille kuinka sapelihammaskäärme piirretään.

– – –

Rakennusohjeessa kuva ja teksti liittoutuvat. Sarjakuvataiteilija Matti Hagelbergin autot rakentuvat pala palalta samalla kun kirjailija Riikka Ala-Harja vie lukijan Normandian maihinnousurannoille.

Teoksessa käyskennellään amerikkalaisella sotilashautausmaalla ja tutustutaan maihinnousun pienikokoisimpaan taistelijaan Rupertiin, kylvetään hammamissa ja katsotaan, kuinka vasikka nousee omille jaloilleen.

Rakennusohjeen kieli ja kuvat ovat näennäisen niukkoja, mutta teoksen pohjavirrassa käsitellään eron kipeyttä ja menettämisen pelkoa. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan; joku saa aina enemmän kuin toinen.

Kirjailija Riikka Ala-Harja asui Normandiassa vuosina 2004-2011.

Sarjakuvataiteilija Matti Hagelberg on rakennellut palikoilla vuodesta 1964.

Rakennusohje
Teksti Riikka Ala-Harja
Kuvat Matti Hagelberg
Tekninen avustus Mishka Hagelberg ja Riikka Ala-Harja
Skannaus ja kuvankäsittely Hans Nissen
Taitto Hans Nissen ja Matti Hagelberg
Kustantaja Kustannusliike Hans Nissen 2012
Painopaikka Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2012
Kk, sid., mv, 112 sivua, 154 X 208 mm
Hinta 25 euroa
ISBN 978-952-6646-00-8

Läskimooseksen lisäksi Matti Hagelberg on tehnyt kirjailija Riikka Ala-Harjan kanssa yhteisen teoksen nimeltä Rakennusohje. Kyseessä on kirjanen jossa on Ala-Harjan novelli, pari lausetta joka toisella sivulla, höystettynä Hagelbergin kuvituksella. Kuvitus on pelkkiä Lego-palikoita, jotka ovat vielä välillä huolimattomasti piirrettyjä. En keksi onko kuvilla ja tekstillä mitään yhteistä.

Sarjakuvaa tämä ei ainakaan ole, ei lähelläkään, eikä siten kuulu varsinaisesti Kvaakin toimenkuvaan. Ala-Harjan fanit tätä voivat ihastellakin. Olen 10 vuotta sitten lukenut yhden Ala-Harjan romaanin, Strip (2000), joka sisältää paljon lyhyitä lauseita sekä perheen arkea ja väkivaltaa. Ei ollut huono, mutta ei innostanut lukemaan enempää. Pitää varmaan kokeilla lukea joku toinenkin.

Rakennusohjetta ei voine suositella Hagelbergin sarjakuvataiteen ihailijoille, ellei ole niin kova fani että haluaa miehen koko tuotannon laadusta piittaamatta. Turha julkaisu minusta.

Keskustele Herra Matti Hagelbergin Läskimooseksesta Kvaakissa, Rakennusohjeestakin voi keskustella samassa osoitteessa jos ei keksi parempaa.
Riikka Ala-Harjan tuoreehkot kuulumiset Me Naiset -lehdessä 29/2012