Televisiosta tuttu hamsteri järsii tiensä lehtipisteisiin

Televisiosta tuttu Hamsteri on löytänyt tiensä lehtipisteisiin. Kymmenisen vuotta ehti kulua Hamtaron Suomen ensiesiintymisestä.

Hamtaro ja ystävät
Tottoko Hamutaro hamu chanzu de gozaimachu
Tekijä: Ritsuko Kawai
Julkaisija: Sangatsu Manga
Kääntäjä: Antti Kokkonen
ISBN: 978-952-16-1579-5
Luettu: 1/5
Hinta: 7.90 €

Hamtaro ystävineen asuu eläinkauppaa pitävän kiltin ja joulupukkimaisen Vaarin luona. Hamstereiden lisäksi eläinkaupassa on muitakin eläimiä joiden kanssa voi seikkailla ja leikkiä. Vaarin luona kyläilee usein myös tämän lapsenlapsi Atshushi eli Aku jolle hamsterit ja varsinkin Hamtaro ovat rakkaita.

Ensimmäisessä osassa Hamtaro saa ymmärrettävästi eniten tilaa sarjakuvan sivuilla. Muihin hamstereihin ei juuri ehditä vielä tutustua. Jos jotain parannettavaa seuraaviin osiin jäi, se on juuri hahmojen esiintymisessä. Tarroissa ja albumin alussa esiteltiin monta hahmoa joiden seikkailuja haluaisi lukea. Etenkin kuusi hamsteritohtoria vaikuttavat hauskoilta.

Albumissa on yhdeksän lyhyttä tarinaa ja sekä sivun mittaisia vitsistrippejä jotka kulkevat nimellä Hamsteatteri. Tarinoiden aikana tekijä ehtii luoda yksinkertaisia mutta mukaansatempaavia seikkailuja. Vitsit ovat lämminhenkisiä sekä helppotajuisia ja sopivat näin muun albumin luonteeseen.

Teos on suurikokoinen. Lähelle sen kokoa suomennetuista mangoista pääsevät vain Nausicaä ja Akiran ensimmäinen versio. Iso koko tekee kuvista ja yksityiskohdista selkeitä ja aukeamia on sen vuoksi mukava jäädä tarkastelemaan pidemmäksikin aikaa. Varsinkin alun värisivuilla on sopivasti katseltavaa lapsille. Sivuja yhdessä albumissa on noin yhdeksänkymmentä, mikä tuntuu sopivalta määrältä kohdeyleisön kannalta.

Hamtaro ystävineen esiintyi ensimmäisen kerran MTV3-kanavalla vuoden 2004 lopulla. Jo ennen tätä pörröisen Hamtaron oli saattanut tavata oheistuotemarkkinoilla, muun muassa Hamtaro-jäätelön merkeissä. Nyt Hamtaro on saatavilla suomeksi myös alkuperäisenä sarjakuvana. Tästä viisiosaisesta lasten sarjakuvasta kasvoi kotimaassaan suuri menestys. Esimerkiksi animaatiosarjassa on lähes kolmesataa jaksoa ja onpa Hamtaro löytänyt tiensä videopeleihinkin.

Mukana olevat tarrat ilostuttava lisä. Tarra-arkki on liitetty albumin alkuun. Se on kiinni albumissa, minkä vuoksi kirjaa ei ole tarvinnut pakata muovipussiin monien muiden lapsille suunnattujen lehtipisteiden tuotteiden tavoin. Tämä on hyvä, sillä näin sisältöön voi tutustua ostopäätöstä tehdessään.

Hamtaro ja ystävät on lapsille tarkoitettua sarjakuvaa. Kohdeyleisö näkyy tarraliitteen lisäksi isossa koossa ja selkeässä suomennoksessa. Lapsien lisäksi sarja tuskin muihin uppoakaan kenties kaikkein lapsenmielisimpiä ja pikkulasten vanhempia lukuunottamatta. Aiempaan Sangatsun hamsteriaiheiseen sarjaan Hamsteripäiväkirjoihin verrattuna lukukokemus on kevyempi, mutta hamsteriharrastajat saattaisivat silti löytää sarjasta oman tasonsa, sillä mukana on jonkin verran hamstereille tyypillisellä käyttäytymisellä vitsailua.

Sisällöllisesti Hamtaro ja ystävät ei eroa muusta lapsille tarkoitetusta mangasta. Mutta tämä ei tietenkään haittaa, sillä tällaista ei aiemmin ole suomeksi tullut. Sarja on Sangatsulta hyvä veto vetää uusia lukijoita sarjakuvan pariin. Hamtaro ja ystävät laajentaa omalta osaltaan suomennetun mangan valikoimaa ja toivon mukaan saa uuden lukijapolven innostumaan sarjakuvasta.


Keskustele Hamtarosta ja muusta lastenmangasta Kvaakissa.