Töpselinokan ja salaisuuksien paluu

Kaikkien tiedonjanoisten sankaritar, orpotyttö Agnes, on joutunut Mustasuon sisäoppilaitokseen. Käytävien kuiskeessa Agnes saa kuulla, että koulusta katoaa surullisia tyttöjä. Viimeinkin järkevää tekemistä! hän tuumaa ja löytää herkullisia vihjeitä opettajien salaisuuksista, vanhempiensa mystisestä kohtalosta ja vähän kadonneista tytöistäkin. Vaan lopulta Agnes on itsekin tulla surun – ja kadon – omaksi…

Saniaislehdon salaisuuksissa hurmannut Agnes on nykyinen salapoliisiharrastaja, tuleva tutkimusmatkailija tai nuorallatanssija. Hän on omimmillaan taistellessaan uteliaisuuden ja haaveunien voimin pelkuruutta ja pikkusieluisuutta vastaan. Helsinkiläinen kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja käsikirjoittaja Kati Närhi (s. 1973) tuli ennen Agnes-kirjojaan tunnetuksi Hanki elämä -sarjakuvan tekijänä.

Mustasuon mysteeri
Kirjoittanut ja piirtänyt Kati Närhi
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
ISBN 978-951-0-39236-2
134 s., sid., 177 X 246 mm, kk, kaksivärinen
Hinta 26,00 €
Teksti ja kuvat © Kati Närhi ja WSOY 2012

Kati Närhen Agnes-sarjan toinen osa on yllättäen hieman erityylinen kuin nuortenkirjamaisempi edeltäjänsä. Nyt on selkeästi mukana aikuisempaa huumoria, ei lapsille sopimatonta siltikään, ja osa lapsistakin pitää absurdista hölmöilystä. Piirrosjälki ja kaksivärimaailma on entisellään.

Agnes
Agnes

Edellisen kirjan hahmoista ei Agnesin lisäksi ole muita mukana kuin ohimennen tai pelkkänä mainintana, kirjeenvaihtoa käydään tietysti. Nyt Agnes on tässä etäisesti Suomea muistuttavassa maassa tyttöjen sisäoppilaitoksessa, jossa tietenkin löytyy jälleen salaisuuksia.

Herkullisia hahmoja on silti edelleenkin. Viikatemiehen näköinen Tero Kylmänen, koulukiusattu Magnusson, pelkästään naisista koostuva koulun henkilökunta ja “hikarit”.

Agnesin vanhempien kohtalo ei selviä vieläkään, vaikka vihjeitä annetaankin lisää. Mummossa on diagnosoitu Alzheimerin tauti, vaikka höppänähän tuo oli jo viime kerralla.

Kati Närhi
Kati Närhi

Pääasiana kirjassa on silti surullisten tyttöjen salaperäiset katoamiset, kuka onkaan niiden takana? Unholan poikakoulun väki, Kylmäsen Tero vai öinen outo hiippailija? Ratkaisu on yllättävä.

Kirjastotätien rintamalta tuli viimeksi pientä nillitystä Saniaislehdon salaisuuksien kaksimielisestä huumorista. Tässä sitä on lisääkin. Mutta ei se mitenkään haittaa, enkä usko nuortenkaan mielen asiasta kovin järkkyvän.

Lisää Agnesin seikkailuja voi varmaankin odottaa taas kahden vuoden päästä. Mutta hyvää jaksaa aina odottaa. Mustasuon mysteeri on itsenäinen tarina, mutta nämä kannattaa lukea oikeassa järjestyksessä, ensimmäisen osan yllätysmomentti ei enää toimi, jos aloittaa uusimmasta.

Keskustele Kvaakissa Kati Närhen sarjakuvista.