Mitä Suomesta jäi mieleen?

Belgialainen kuvataidetta opiskellut Leen Van Hulst vietti Turussa puoli vuotta vaihto-oppilaana. Suomesta jäi parhaiten mieleen maito, lumi ja – irlantilainen Gill.

Leen Van Hulst
Maitoa ja lunta
suom. Elina Ahola
Turun sarjakuvakerho
2012
136 sivua,
nelivärinen, kovakantinen
painopaikka Veiters, Riga
25 e

Antverpenilainen kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Leen Van Hulst (s. 1982) vietti alkuvuoden 2003 Turussa. Hän ihastui näkemäänsä ja kokemaansa niin, että halusi sijoittaa ensimmäisen sarjakuvaromaaninsa maahamme. Hollanninkielinen alkuteos Melk & sneeuw ilmestyi viime vuonna. Turun sarjakuvakerhon julkaisemassa suomennoksessa on alatekstit englanniksi.

Van Hulstin sarjakuvan pääosassa on Leen Van Hulst -niminen nuori nainen. Turku ja Suomi olivat talvisimmillaan Leenin saapuessa maahan. Samaan aikaan lumen kanssa tuli tutuksi suomalaisten tapa juoda maitoa ruoan kanssa. Maaliskuinen retki Lappiin Rovaniemelle lumiuinteineen vahvisti käsitystä valkoisesta maasta kunnes hetkessä kevään tullessa lumi on poissa. Ja jopa kaikki hiekoitushiekka.

Rovaniemen reissulla Leen iski silmänsä irlantilaiseen tyttöön, Gilliin. Leen ei kuitenkaan tee minkäänlaista aloitetta, eikä Gillin poikaystävän vierailu Turussa tehnyt lähentymistä yhtään helpommaksi. Rakkaustarina näyttäytyi Leenille mahdottomana, mutta ihastus kannatteli aikaa Suomessa.

Van Hulst ikuistaa Turun maisemia kaunein pastellivärein. Ilmaisu on herkkää, kuten tarinakin. Turun tunnistettaviin kuviin latautuu enemmän kuin pelkkiä maisemia.

Leen Van Hulstin sarjakuvan originaaleja on esillä Turun Comic Cosmic Cafessa 10.9.–4.10.2012 ja Turun Sarjakuvakaupassa 5.–31. lokakuuta.

Kvaakissa on keskustelu Turusta sarjakuvissa.