Kulmikkaita sikoja undergroundin henkeen

Karri Laitinen (s. 1967), tuo suomalaisen sarjakuvan puuhamiehenä tunnettu heebo, kuvataiteilija ja taiteen maisteri on toki myös sarjakuvantekijä. Julkaistuja sarjakuvia Laitinen on tehnyt jo 80-luvun alusta saakka. Esikoisalbumi Kafkan tutti ilmestyi neljä vuotta sitten, ja uutta odotellessa on nyt käsillä kooste vanhemmista jutuista.

Turha luulo ja muut kootut kertomukset I (1997-2002)
Piirrokset Karri Laitinen
Käsikirjoitukset Karri Laitinen, Kati Rapia, Pauli Kallio ja Panu Tyhtilä
Kustantaja Kustannusliike Hans Nissen
Paino Raamatutrükikoda, Tallinna 2012
Sid., kk, mv, 175 X 250 mm, 48 sivua
Hinta 15 euroa
ISBN 978-952-6646-04-6
© Karri Laitinen

Karri Laitisen Turha luulo sisältää Laitisen sarjakuvia vuosilta 1997-2002. Tarkoitus oli koota pidemmän aikavälin kooste, ja Laitinen kokosi toistasataa sivua kolmelta vuosikymmeneltä. Sitten hän kehoitti vaimoaan, käsikirjoittaja Kati Rapiaa, karsimaan huonot tai hengeltään sopimattomat pois, jäljelle jäi vain neljännes. Sitten kustannustoimittaja Hans Nissenin kanssa päätettiin keskittyä lyhyempään aikaväliin ja samanhenkisiin sarjakuviin. Suurin osa on ilmestynyt pienkustanteissa ennenkin, mutta mukana on muutama ennenjulkaisematon teos mainitulta aikakaudelta. Kello-tarinan Laitinen on piirtänyt valmiiksi vasta tänä vuonna.

Yhtenäistä kokonaisuutta ei käsillä olevista sarjakuvanovelleista saa, käsikirjoittajia on useita, ja piirrostyössäkin on käytetty erilaisia tyylejä. Monessa sarjassa esiintyvät kulmikkaat siat muistuttavat tyhjine ilmeineen enemmän Art Spiegelmanin hiiriä kuin vaikka Wagneria. Toinenkin underground-veteraani tulee mieleen etsimättä, nimittäin Robert Crumb. Piirrostyössä mustan ja valkoisen kontrasti sikasarjoissa toimii hyvin.

Pauli Kallion kirjoittama, kirjan pisin novelli on tarinaltaan tyypillistä Kalliota, nuorten aikuisten edesottamuksia. Ei mitenkään yllä Kallion parhaiden tasolle ja tässä albumissa tuntuu olevan vähän väärässä seurassa, kun valtaosa sarjoista on Rapian ja Laitisen itsensä surrealismin ja absurdismin kanssa flirttailevaa tarinaa. Mihinkään kokeilevaan taidekikkailuun ei silti mennä. Albumi on täynnä jouhevaa kotimaista lyhytsarjakuvaa jollaista lukee aina mielellään. Tuntemattomamman käsikirjoittajan Panu Tyhtilän kirjoittama koululaishuumori sopii joukkoon, koska siinä ovat mukana tutut siat.

Parhaasta päästähän Turha luulo on, kun vuoden kotimaisia sarjakuva-albumeita pannaan järjestykseen. Tosin yleinen taso ei ole ollut huippuvuoden 2008 tasoa lähelläkään.

Kirjan valmistumista ovat apurahoin tukeneet Taiteen keskustoimikunta sekä Valtion taidetoimikunta.

Keskustele Karri Laitisen sarjakuvista Kvaakissa