Herbert 3

Järjestyksessään kolmas – ja vuoden ensimmäinen – Saimaan sarjakuvaseuran Herbert esittelee jälleen runsaan joukon uusia sekä aiemmista numeroista tuttuja nimiä.

Herbert 3 (2012)
Tarina ja taide: Useita tekijöitä
Päätoimittaja: Juho Sihvonen
Kansi: Ilkka Kivelä
Julkaisija: Saimaan sarjakuvaseura
ISSN: 1799-6473
Painopaikka: Multiprint
Ulkoasu: A5, mv, 40 s., nid.
Ovh: 6 €

Terävimmin mieleen jäävät selkeälinjainen Aleksi Heino jääkarhuineen ja Juho Lehtinen 2000AD-henkisellä tankkitaistollaan. Todellinen helmi on kuitenkin Jarmo Kervisen palkitut nallukat. Sarjassa anarkistinen vire yhdistyy nasevaan sanailuun ja eloisaan toteutukseen.

Hannu Härkönen puolestaan ylläpitää mainiosti sanattoman pilapiirroksen perinnettä Hanna Laeslehdon ja Ilkka Kivelän keskittyessä kuvalliseen sekä Lauri Heinonen sanalliseen tajunnanvirtaan.

Vakavampia teemoja tarjoilevat draaman keinoin Eva Mäkelä, jonka jäljessä näkyy julkaisun ainoat manga-vaikutteet, ja Juho Sihvonen, joka on ehtinyt julkaisemaan myös omin päin. Tuukka Teponoja täydentää tämän kolmikon, mutta esittää asiansa edellämainittuja ytimekkäämmin.

Herbertin tekijäkaarti on valtaosin ennestään tuntematon, mutta yhtä kaikki taitava joukko. Vaikutteet kullakin näkyvät voimakkaasti lävitse, mutta ensimmäisillä jo oma ääni alkaa nousta kuuluville. Mielenkiinnolla siis jäämme odottamaan lisää.

Pöntön viereen
Tarina ja taide: Juho Sihvonen
Julkaisija: Saimaan sarjakuvaseura
ISBN: 978-952-93-0227-7
Ulkoasu: A5, mv, 12 s., nid.
Ovh: 1,5 €

Alkujaan Pitkä pubin Pöntön viereen -näyttelyssä 2011 julkaistut lyhytsarjat ovat asiaankuuluvan roisia, vaikka saisivat olla juottolassa myös runsaasti ronskimpia.

Yksin vessahuumoriin ei lehdykäisen sisältö rajoitu, mutta hävytön perussävy sivun mittaisissa lyhyttarinoissa säilyy. Tästä saisi asiaan kuuluvaa taidetta lähiökuppilaan pysyvämmin, miksei yhtä hyvin vaikkapa toiletin seinälle. Vessataide kun on jo hyvän aikaa sitten valjastettu paremmissa juottoloissa asiakaskunnan piristeeksi.

Toinen pikkuvinkki lähteköön kustantajien suuntaan: Sihvosen särmä tekstaus miellyttäisi silmää vaikkapa laadukkaan käännösarjakuvan sivuilla.


Kuvat © 2011-2012 tekijät

Keskustele Herbert ja Pöntön viereen -omakustanteista Kvaakissa.