Eurooppalaisen sarjakuvan viimeisin merkkiteos jatkuu

Mitä tapahtuu, kun ihminen päättää heittäytyä järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle? Polza Mancini jatkaa poliisien kuulusteltavana kertomusta vaelluksestaan. Sarjan kakkososassa hän kohtaa toisen normiyhteiskunnan rajoilla elelevän miehen ja lyöttäytyy tämän kanssa yhteen kohtalokkain seurauksin…

Blast 2 – Pyhän diilerin ilmestys on raju sarjakuvaromaani, jonka sanoma on voimakkaan humaani. Kosolti mainetta ja kunniaa niittänyt teos sai mm. Ranskan suurimman radioaseman arvostetun Grand Prix RTL -palkinnon joulukuussa 2011.

Manu Larcenet on noussut Suomessakin hyvin arvostetuksi tekijäksi Pieniä voittoja– ja Maallemuuttajat-sarjoillaan. Blastin ensimmäistä kahta osaa on myyty ranskaksi jo lähes 150 000 kpl, mikä on hurja saavutus laatusarjakuvaromaanille.

Blast 2 – Pyhän diilerin ilmestys
Alkuteos: Blast Tome 2 – L’apocalypse selon Saint Jacky
Tekijä Manu Larcenet
Lasten piirrokset Lilie ja Lenni
Suomentaja Heikki Kaukoranta
Tekstaaja Mika Lietzén
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
208 sivua, kovakantinen, mv/väri, sid., 200 X 260 mm
Hinta 26 euroa
ISBN 978-951-0-39234-8
© DARGAUD 2011 by Larcenet, all rights reserved
Suomenkielinen laitos © Heikki Kaukoranta ja WSOY 2012

Blast 2 jatkaa Polza Mancinin tarinaa suoraan siitä mihin edellinen osa jäi. Sairaalan nainen, Carole Oudinot, on kuollut ja nyt Mancinia epäillään murhasta. Vieläkään ei oikein selviä Oudinot’sta muuta kuin nimi, paitsi että hän esiintyi Mancinin eroottisessa unessa, vai kuka se oli? Vai sattuiko tämä vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja astunut Mancinin tielle?

Mancinista emme vieläkään saa selville onko hän hyvä vai paha, terve vai hullu. Ilmeiseksi alkaa käydä, etteivät asiat ole näin mustavalkoisia. Omasta mielestään Mancini on vain erilainen ja välillä sekaisin. Ehkä näin onkin.

Trilleri jatkuu poliisikuulustelussa Mancinin kertomuksella amok-juoksustaan villinä luonnossa, hän löytää maalaistalon, joka on selvästi jonkun kesäasunto. Hän asuu siellä jonkin aikaa, kunnes lähtee taas vaeltamaan. Hän törmää vaelluksellaan Jackyyn, jonka kanssa asuu talven. Miehet myyvät ja käyttävät yhdessä huumeita koko ajan. Ehkä Mancini ei olisi maininnut koko miestä, jos poliisit eivät olisi ilmoittaneet napanneensa tämänkin. Mancinin mielestä Jacky on itse pahuus ja selvästi pelkää tätä nyttemmin. Kertomuksesta käy ilmi että tätä onkin syytä pelätä.

Universumin valtias!
Universumin valtias!

Takaumissa Blastit, eli toistaiseksi selittämättömät hallusinaatiot seuraavat toisiaan, ja Mancini kertoo mielellään Jackyn rikokset poliiseille kuulustelussa. Mutta pitää muistaa että kaikki Mancinin kertoma ei ole aivan totta tai olennainen osa jätetään pois.

Manu Larcenetilla on ilmiselvästi langat käsissään, mutta hän ei tässä osassa anna niitä vielä lukijan käsiin. Ei ehkä vielä seuraavassakaan, jota ei ole vielä ranskaksikaan ilmestynyt.

Jotka odottivat tässä ratkeavan jotain, pettyvät. Silti Larcenet’n piirrostyö on edelleen jumalaisen kaunista, vaikka hän kuvaakin rumia ja vastenmielisiä ihmisiä. Mukana ei ole hajua, mutta Mancinin kuvailemana sen voi jopa aistia. Blastin kakkososa jatkaa unenomaista, vahvaa ja liikuttavaa tarinaa syrjäytyneestä miehestä.

Ensimmäinen Blast on arvosteltu Kvaakissa. Moni ensimmäisestä osasta kerrottu seikka pätee myös tähän osaan.
Keskustele Manu Larcenet’n sarjakuvista Kvaakissa.