Kuvasarjoja meistä ihmisistä

Jokaisessa ihmisessä on puoli, josta muut eivät halua tietää. Lauri Ahtinen tallentaa sarjakuviinsa hetken, jona muuten ihan kivat ihmiset paljastavat tämän puolen itsestään. Kolmen ruudun ajan opettajat, persut, uusnatsit, papit ja teiniäidit ovat täydessä totuudessa, osa kenties hävetäkseen rohkeuttaan jälkeenpäin.

Karjala 90210
Tekijä Lauri Ahtinen
Kustantaja WSOY
Painopaikka Bookwell Oy, Porvoo 2012
Sid., kk, mv, 179 X 250 mm, 160 sivua
Hinta 22,80 euroa
ISBN 978-951-0-39382-6
© Lauri Ahtinen 2012

Lauri Ahtinen on julkaissut jo kolmannen albuminsa ironisia kuvasarjoja, kolme ruutua per sivu. Ensimmäisestään Ahtinen on parantanut huomattavasti, mutta jos olisin ilkeä, voisin sanoa että Ahtisella on ollut paljon parantamisen varaakin. Hieman raskasta luettavaa Ahtinen tekee edelleenkin, mutta onpa mukana hauskojakin oivalluksia. Kerralla tätäkään ei silti jaksa loppuun lukea.

Oululainen kolmen lapsen isä Lauri Ahtinen on pääammatiltaan opettaja, eikä ole varsinaisesti sarjakuvan harrastaja. Siksi varmaan tämä ei olekaan kovin sarjakuvamainen. Tekstit toimisivat ihan yhtä hyvin ilman kuviakin, ja eivätkä ne kuvat edes ole mitään iloa silmille. Rujoa piirrosjälkeä, eikä mitenkään hauskalla tavalla, kuten vaikka Joonas Rinta-Kannolla. Tässä uudessa on kyllä parodioitu toista kuvasarjaa, eli Naisen kanssa, jonka piirrostyylistäkin Ahtinen ottaa vaikutteita.

Ahtisen sarjoissa paljastetaan ihmisen raadollisin puoli. Tosin jotkin persut tai uusnatsit tekevät sen ihan itse, he ovat vähän liian helppoja kohteita irvittäviksi. Terävimmin Ahtinen onnistuu tapauksissa joista ei ehkä ole negatiivisia ennakko-odotuksia valmiiksi. Osa sarjoista toisaalta vain kiusaannuttaa.

Lauri Ahtisen kuvasarjat eivät ehkä ole suunnattuja Kvaakin keskimääräiselle yleisölle, mutta kyllähän näitä lukee. Lapsille ne eivät todellakaan sovi, ja tuskin he näistä kiinnostuisivatkaan. Eivätkä kaikki aikuisetkaan innostu jos varoittamatta tulee vastaan kuva naisen römpsästä levällään.

Karjala 90210 on suositeltavin opus tutustua Ahtiseen. Jos tästä huomaa pitävänsä, niin aikaisemmatkin menevät. Niiden nimet ovat Melankolian kaksi huonetta ja keittiö sekä Viidentoista minuutin yksinäisyys. Uusimman kirjan nimi oli kustantajan idea, ja onhan kansikin tarkoituksellisesti myyvempi sinivalkoisine leijonineen. Etulehdellä nimi on muuten Karjala 90120.

Keskustele Lauri Ahtisen tuotannosta Kvaakissa.