Luut kasaan, Kari Suomalainen, Ville Ranta on Suomen Pilapiirtäjä

Ville Rannan Joku raja sisältää pilapiirroksia vuosilta 2009-2012. Teoksen on toimittanut sarjakuviin erikoistunut toimittaja-tietokirjailija Ville Hänninen.

Tarkkanäköisen Ville Rannan pilapiirrokset osuvat asian ytimeen ja ovat paitsi nostattaneet tunteita, myös keränneet kiitosta ja runsaasti faneja. Piirrosten huumori ei ole pelkästään tiettyyn hetkeen sidottua vaan kohdistuu laajempaan yhteiskunnalliseen murrokseen. Rannan pilakuvia ovat julkaisseet Kirkon & Kaupungin lisäksi Ilta-Sanomat ja Journalisti.

Joku raja
Tekijä Ville Ranta
Toimitus ja esipuhe Ville Hänninen
Graafinen suunnittelu Mika Tuominen
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
ISBN: 978-951-0-39304-8
116 sivua, nelivärinen, kovakantinen
Koko: 187 x 165 mm
Hinta 27 euroa
© Ville Ranta, Ville Hänninen ja WSOY 2012

Ville Ranta on moneen kertaan palkittu laadukkaiden sarjakuviensa ansiosta. Mutta pilapiirrosten ansiosta, tai rehellisesti sanottuna niiden aiheuttaman kohun ansiosta hänestä on tullut Suomen tunnetuin pilapiirtäjä. Sensaatioiden aiheuttaminen ei tietenkään tee pilakuvien piirtäjästä huippuluokkaa, mutta Ville Ranta nyt vain sattuu olemaan huippuluokkaa. Itse luin innokkaasti Kari Suomalaisen piirroskirjoja 70-luvulla, ja opin niistä Suomen yhteiskunnan lähihistoriaa. Varmaankin 2030-luvun lapset oppivat samaa Ville Rannan pilapiirroksista aikanaan, ja silloin kirjoja niistä on ainakin 20. Tai ainakin pitäisi olla.

Kari Suomalaiseen vertaaminen ei tietenkään tee kummallekaan oikeutta. Yhteistä näillä tekijöillä on silti siinä missä eroavaisuuksiakin. Molemmat ovat aloittaneet kunnianhimoisina sarjakuvapiirtäjinä. Kari lopetti sarjakuvan teon kun huomasi pilapiirroksilla saavansa paremmat ansiotulot. Ville Ranta ei ainakaan toistaiseksi ole sarjakuvaa jättänyt, mutta säännölliset tulot mm. Kirkko ja kaupunki -lehden viikottaisista piirroksista auttavat tuomaan elantoa perheelle.

Ville Rannan ensimmäinen pilapiirroskokoelma on jaettu neljään osaan. Miehen kriisi käsittelee miehen elämää, jota Ranta on käsitellyt sarjakuvissaankin. Uskon kriisi on luonnollinen aihe seurakuntalehteen tuleville piirroksille. Politiikan kriisin aiheet sivuavat enemmänkin samoja aiheita kuin Kari Suomalaisella. Mutta silloin ei ollut tätä yhtä puoluetta joka on raapustellut valituksiakin Rannan piirroksista. Kirjassa on silti otettu paremmin huomioon muitakin puolueita, ja sitä yhtäkin on käsitelty ymmärtäväisemmin, kun Ranta taisi itsekin huomaavansa fakkiutuneensa liian helppoon aiheeseen. Järjen kriisi taas on laajempi alue joka sopii kaikkiin muihinkin alueisiin, vaikka sielläkin käsitellään sitä yhtä puoluetta.

Onhan tästä melkein kaikki luettavissa netistä, ja monet Ville Rannan taiteesta pitävät ovat niin tehneetkin. Kannattaa silti ostaa kirja, koska tässä on ne parhaat. Ei painetun kirjan sentään sovi kuolla. Joku raja.

EU:n painatus on jälleen kerran hyvälaatuista ja paperi on laadukasta. Suurempi koko toisi tiettyä arvokkuutta valtakunnan parhaalle pilapiirtäjälle.

Keskustele Ville Rannasta ja hänen töistään Kvaakissa.