Sarjakuvaneuvos Heikki Kaukoranta 70 vuotta

Heikki Kaukoranta Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2011.
Heikki Kaukoranta Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2011.

Sarjakuvaneuvos, Lempi Grand Prix-palkittu Heikki Kaukoranta täyttää tänään 70 vuotta. Kaukoranta tunnetaan sarjakuvien suomentajana ja tutkijana. Yhdessä Soile Kaukorannan (1942-2004) ja sittemmin yksin Kaukoranta on kääntänyt monet suomalaisten rakastamat sarjakuva-albumit. Suomentajan ura on jatkunut yli neljäkymmentä vuotta.

Kansallisbibliografian mukaan Kaukoranta aloitti suomentamisen vuonna 1970. Ensimmäinen julkaistu teos oli Tintti-albumi Lento 714 (joka myöhemmin on saanut jatkon Sydneyyn, Kaukorannan lisäämänä). Seuraavana vuonna Kaukorannat aloittivat Lucky Luken parissa. Soile Kaukorannan päätoimittamassa NonStopissa oli paljon Heikki Kaukorannan suomennoksia. Sarjakuvien lisäksi Kaukoranta on suomentanut sarjakuva-aiheisia tietokirjoja.

Tuoreimmat julkaistut suomennokset ovat viime vuodelta, Manu Larcenetin Maallemuuttajat 4 ja Blast – Röykkiö ihraa. Kaikkiaan kansallisbibliografia tuntee 203 Heikki Kaukorannan suomennosta tai muuta työtä. Tosin osa näistä on uusintapainoksia, joista kertakorvauksella toimiva suomentaja saa ainoastaan kunniaa ja mainetta.

Timo Ronkainen, Heikki Kaukoranta ja Heikki Jokinen hyvän sarjakuvan parissa.

Heikki Kaukoranta työskenteli vuodet 1964-2006 Kansalliskirjaston palveluksessa. Sen vapaakappalekokoelma oli paras mahdollinen paikka selvittää mitä sarjakuvia Suomessa on julkaistu. Työuran alkupuolella syntyikin kansatieteen opinnäytteeksi sarjakuvabibliografia, joka on edelleen ahkerassa käytössä. Kaukoranta ”löysi” vanhimmaksi suomenkieliseksi sarjakuva-albumiksi Minervan kustantaman Amerikalaisen kuvakirjan vuodelta 1904. Bibliografian tekeminen muokkasi myös kirjastoammattilaisten mielikuvia sarjakuvista positiivisemmiksi. Vapaakappalekokoelman puutteita Kaukoranta on täydennyttänyt ansiokkaasti.

Bibliografian pohjalta oli mahdollista ryhtyä hahmottamaan sarjakuvan maailmaa. Yhdessä Jukka Kemppisen kanssa kirjoitettu Sarjakuvat ilmestyi vuonna 1972. Teoksen toinen, laajennettu painos vuodelta 1982 on edelleen paras suomalainen yleisteos sarjakuvista.

Työ laadukkaan ranskankielisen sarjakuvan parissa jatkuu. Monia sarjakuvan täyteisiä vuosia Ilmo Kauppi Äyrämö Heikki Samuli Kunnari Kaukorannalle!

* Suomeksi julkaistut itsenäiset sarjakuvakirjat ja albumit 1904-1976.