Hyppy sith-soturin maailmaan

Star Wars: The Old Republic – Ensimmäinen kirja: Imperiumin verta

Alkuteos: Star Wars: The Old Republic – Volume One: Blood of the Empire, Dark Horse 2011

Käsikirjoitus: Alexander Freed
Taide: Dave Ross
Tussaus: Mark McKenna
Suomennos: Petri Silas
Ladonta: Kari Puikkonen
Kansi: Benjamin Carré
Kustantaja: Egmont Kustannus, 2012
Paino: Stibo Graphic A/S, Tanska
Värillinen, liimanidottu, 16,5 x 26 cm
96 sivua + kannet
9,95 €, lehtipisteet
Myyntiaika: 15.8.–7.10.2012

Egmont Kustannus on pitkästä aikaa – yllättävästi ja ilahduttavasti – julkaissut varttuneemmille lukijoille tarkoitetun Star Wars -sarjakuvan, tarkemmin sanottuna spesiaalin. Viimeksi näin tapahtui siltä vuonna 2005. Egmont on jo vuodesta 2009 julkaissut pienille lapsille suunnattua Star Wars: The Clone Wars -puuha- ja lelulehteä, jonka sarjakuvat ovat varsin heikkotasoisia.

Readme.fi-kustantamo julkaisi vuosina 2008 ja 2009 suomeksi kaksi ”aikuisempaa” Star Wars -spesiaalia, joiden tapahtumat sijoittuivat alkuperäisen elokuvatrilogian aikoihin. Riittämättömän myynnin vuoksi jatkoa ei seurannut. Readme.fi on ilmeisesti silti edelleen julkaisemassa Star Wars -sarjakuvakirjoja, vaikka se on jatkuvasti siirtänyt niiden ilmestymistä.

Egmontin uusi Star Wars: The Old Republic -sarjakuva pohjautuu saman nimiseen suosittuun verkkoroolipeliin. The Old Republic eli Vanha Tasavalta oli Galaksissa pitkä muinainen aikakausi, jolloin demokraattinen Senaatti hallitsi ja hyvät jedisoturit ylläpitivät rauhaa. Sarjakuvan käsikirjoittaja Alexander Freed on myös eräs pelin kirjoittajista.

Spesiaali tapahtuu noin 3 600 vuotta ennen Star Wars -elokuvia. Jedien vastustajat sithit nousevat jälleen esiin piiloistaan. Sithien maailmasta on kerrottu paljon romaaneissa ja tietokonepeleissä. Toisin kuin jedit, he käyttävät Voiman pimeää puolta ja muodostavat pahan veljeskunnan. Heidän pelottava johtajansa on tyrannimaisen Imperiumin eli keisarikunnan Keisari. Alkuperäisen elokuvatrilogian Darth Vader oli sith-lordi ja erään toisen Keisarin palvelija paljon myöhemmin.

Spesiaali alkaa hieman sekavasti Imperiumin ja Tasavallan joukkojen välisestä taistelusta Begerenin planeetalla. Lukija, joka ei tiedä tästä aikakaudesta (mm. teknologia, puvut ja yhteiskunta) eikä The Old Republic -pelistä mitään, on pihalla. Pian kuitenkin selviää, että näkökulma tapahtumiin on Imperiumin joukkojen sisältä ja että Imperiumi on parhaillaan hyökkäämässä Tasavallan kuvernöörin palatsiin.

Teneb Kel -niminen sith-soturi kunnostautuu taistelussa, mutta joutuu mestarinsa laittomien toimien takia sith-neuvoston silmissä huonoon asemaan. Parantaakseen tilannettaan Tenebin on etsittävä ja surmattava Keisarin pettänyt naispuolinen sith-oppilas Exal Kressh. Myös Tasavalta on kiinnostunut naisesta, koska tällä on kiinnostavia tietoja. Eräässä vaiheessa seuraa tietenkin Tenebin ja Exalin välinen yhteenotto. Samalla Teneb saa selville, miksi Exal petti Keisarin.

Voimapurkaukset rätisevät, kun sith Teneb ja entinen sith Exal kohtaavat.
Voimapurkaukset rätisevät, kun sith Teneb ja entinen sith Exal kohtaavat.

Varsinaista sarjakuvaa on 100-sivuisessa spessussa vain 84 sivua. Kertomus koostuu alun perin kolmesta 28-sivuisesta jaksosta (näytöksestä, act), jotka julkaistiin internetissä vuonna 2010. Jaksot painettiin myöhemmin tuona vuonna kolmena sarjakuvalehtenä, ja viime vuonna ne koottiin painettuun kokoelmaan (volume) englanniksi.

Juoni hiihtää varsin tuttua latua ”Mene sinne ja etsi se”. Teemana vähän väliä esiintyvä vapauskin on peruskauraa, mutta se on kirjoitettu sujuvasti ja uskottavasti kolmen eri henkilön sielunelämään. Kuitenkin paikasta toiseen poukkoillaan sekavasti. Unijaksot vielä lisäävät lukijan hämmennystä. Käsikirjoittajan olisi ollut suotavaa ottaa aloittelevat lukijat paremmin huomioon selittävien tekstilaatikoiden avulla.

Taide on keskivertoa. Hahmot ovat melko jäykän ja elottoman näköisiä. Onneksi piirtäjä Dave Ross jaksaa keskittyä kuvaamaan taustoja tavallista paremmin. Nykyajalle tyypilliseen tapaan jotkut ruudut ulottuvat sivujen reunoihin saakka ilman reunaviivoja.

Kiinnostavinta seikkailussa on, että se esittelee Voiman pimeää puolta sekä sithien koulutusta, etiikkaa ja julmuutta ikään kuin sisältä päin. Tenebin kunnioittava käytös orjaansa kohtaan tuo hänelle persoonallisuutta.

Egmontin paluu julkaisemaan aikuisempia, yli 12-vuotiaille suunnattuja Star Wars -tarinoita on ilahduttavaa, mutta toivottavasti suomennettavat sarjat ovat tulevaisuudessa parempia. Tämä keskinkertainen erikoisjulkaisu tarjoaa kypsää toimintaa ja filosofiaa, mutta ei ole hyvä sijoitus muille kuin kovimmille Star Wars -faneille. Kustantajan suunnitelmissa lienee julkaista jatkoksi muut kootut The Old Republic -tarinat: toinen kirja Threat of Peace ja kolmas kirja The Lost Suns. En tiedä niiden laadusta.

Tietenkin Star Wars: The Old Republic -roolipelin pelaajat saattavat tarttua uteliaina juuri tähän spesiaaliin toisin kuin mihinkään muuhun Star Wars -sarjakuvaan saadakseen taustatietoa peliin, ja toivon mukaan mahdollisimman moni heistä tekeekin niin. Meidän aikanamme seikkailusarjakuva tarvitsee tukea muilta medioilta menestyäkseen.

Paino- ja ulkoasu ovat tyylikkäät. Suomennos ja ladonta jättävät pikkuisen toivomisen varaa. Exal Kresshin nimi on johdonmukaisesti väärin ”Exal Kiresh”. ”Slave”-sana on kerran jätetty kääntämättä ”orja”-sanaksi. Viisi lyöntivirhettä pisti silmään. Myös painofirman nimessä alkusivuilla on lyöntivirhe.

Katso spesiaalin mainos Egmontin blogista

Keskustele Star Warsista Kvaakissa

© Lucasfilm Ltd., Dark Horse Books ja Egmont Kustannus