Hoida homma Gonin tapaan!

Gon on maailman viimeinen dinosaurus. Se tuo mieleen maailman tunnetuimman dinosauruksen, tyrannosauruksen, mutta on tällaiseen verrattuna lilliputti. Mutta sen minkä Gon häviää koossa, se voittaa luonteessa.

Gon

Tekijä: Masashi Tanaka
Kustantaja: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1532-0
Luettu: 1/7
Hinta: 5.90 €

Takakannen mukaan Gon sijoittuu paleoliittiselle kaudelle, toisin sanoen kivikaudelle jolloin jo ihmisiäkin esiintyi maailmassa. Sitä ei kuitenkaan kerrota kuinka pieni dinosaurus on selvinnyt nisäkkäiden ja lintujen täyttämään maailmaan. Tämän asian suuntaan ei edes vihjaista, ne nousevat lukijan omaan mieleen jos ovat noustakseen. Gon elää hetkessä, olipa se hetki missä tahansa. Sarjakuvan tekstittömyys vielä korostaa sitä, ettei tällaisilla asioilla ole merkitystä.

Vaikka ainoa dinosaurus onkin, ei Gon seikkaile yksin. Maailma sen ympärillä on täynnään muita eläimiä. Useissa tilanteissa vaikuttaa siltä, että muut eläimet pärjäisivät vallan hyvin ilman Gonia, sillä se ei tykkää lainkaan jos sen silmille hypitään. Gon myös tietää mitä se haluaa, joten jos sen maha kurnii, muiden eläinten kannattaa pitää saalistaan erittäin hyvä huoli. Vaikka Gon pieni onkin, se ei tästä hämäänny vaan hoitaa tilanteen kuin tilanteen. Ensimmäisen osan aikana kyytiä saavat esimerkiksi karhu ja leijona. Ihmisiä sen sijaan ei näy.

Masashi Tanaka osaa piirtää eläimet todella taidokkaasti ja elävästi. Jokaisesta ruudusta näkee, ettei eläinten piirtäminen ole hänelle vain mallivalokuvien katselua. Eläimet on tehty yksityiskohtaisesti eikä erilaisia kuvakulmia ole vältelty. Vaikka sarjan pääosassa onkin dinosaurus, eivät eläimet jää merkityksessä tästä kauaksi. Siksi onkin erittäin hyvä että Tanaka on panostanut myös eläimiin. Osaamisesta kielivät myös eläinten ilmeet, joissa yhdistyvät eläinten rakenteiden luonnollisuus inhimillisiin tunteisiin.

Puhdasta villin luonnon kuvausta Gon ei tarjoa. Sekä nimikkodinosaurus että eläimet osaavat olla hyvinkin ihmismäisiä. Aluksi esimerkiksi Gon vaikuttaa melkoiselta kovanaamalta, joka saattaa hyvinkin jakaa lukijoiden ajatukset hänestä kahtaalle. Mutta kuten pokkarin viimeinen luku sekä tulevat osat osoittavat, löytyy pikkudinosta muitakin puolia. Hyvä näin, sillä nätistä piirrosjäljestä huolimatta pelkkä öykkäröinti voisi alkaa pian maistua puulta.

Pelkkä piirrostaide ei vielä tee onnistunutta sarjakuvaa. Gonissa ei ole lukujen nimien ja muutamien lukujen väliin sijoitettujen eläinlajien esittelyjen lisäksi lainkaan tekstiä, mikä lisää teknisen tarinankuljetuksen merkitystä. Tekstitön sarjakuva huonolla tarinan temmolla olisi onttoa luettavaa, ovatpa piirrokset kuinka hienoja tahansa. Masashi Tanaka näyttää kuitenkin tämänkin asian suhteen tienneen mitä tekee. Lukija pysyy Gonin tapahtumien tasalla erittäin hyvin – itse asiassa paremmin kuin monen tekstiä sisältävän sarjakuvan parissa.

Periaatteessa Gonin kohdalla ei ole väliä missä maassa julkaistun laitoksen itselleen hankkii. Sangatsu Mangan julkaisu kuitenkin puhuu itsensä puolesta vakuuttavasti. Painojälki on hyvää ja sopii Gonin yksityiskohtaiseen piirrokseen loistavasti. Tämän lisäksi pokkarin koko ja alun muutamat värisivut kruunaavat paketin. Suomalainen julkaisu pesee esimerkiksi DC Comicsin entisen mangalinjan CMX:n Gonin kuusi nolla ja osoittaa kuinka hyväkin sarjakuva on entistä parempaa kun sille rakennetut puitteet ovat kunnossa.

Gon on vuoden tähänastisista mangauutuuksista ehdottomasti paras. Jos jonkun tarkoituksena on kuoria ainoastaan kermat kaikesta mangavalikoimasta, kannattaa Gon poimia mukaansa. Tekijällä on ollut Gonia luodessaan hyvin erikoinen idea, joka on myös osattu jalostaa loistavaksi sarjakuvaksi. Aivan nopeasti ei tule mieleen sarjaa, johon Gonin vertaaminen tuntuisi luontevalta. Gon on uniikki, niin sarjana kuin yksilönäkin.


Keskustele Gonista Kvaakissa.

© Masashi Tanaka, Sangatsu Manga