Helsingin 27. sarjakuvafestivaalien teemana Belgia ja sarjakuva yhdeksäntenä taiteena

Helsingin sarjakuvafestivaalien kohdemaana on tänä vuonna Belgia. Kooltaan ja asukasluvultaan pieni maa on eurooppalaisen sarjakuvasivistyksen kehto ja merkittävä sarjakuvan suurvalta. Tintin, Niilo Pielisen ja Smurffien kotimaasta on kutsuttu vieraiksi niin vanhoja mestareita, uuden polven tekijöitä kuin sarjakuva-akateemikkojakin.

Herr Seele / Kamagurka: Cowboy Henk
Herr Seele / Kamagurka: Cowboy Henk

Festivaaliviikonloppuna lavoilla, keskusteluissa ja näyttelyissä nähdään muun muassa ankkaetsivä Ankardon isä Benoît Sokal, arkkitehtonista unenomaisuutta piirtävä Francois Schuiten sekä taiteen moniottelija ja sarjakuvasurrealisti Herr Seele.

Festivaalien toinen teema on sarjakuva ”yhdeksäntenä taiteena”. Sarjakuva on tunnustetuista taiteen ilmaisumuodoista nuorin ja notkein. Sarjakuvataide esittäytyy festivaaleilla ennen kaikkea lukuisissa näyttelyissä, joissa haastetaan perinteistä sarjakuvan muotoa. Yhtenä päätapahtumapaikkana on nykytaiteen museo Kiasma.

Festivaalien taiteellisesta linjasta vastaa tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja kustantaja Tommi Musturi. Musturi haluaa nostaa laadukasta eurooppalaista ja kotimaista sarjakuvataidetta esille monipuolisen näyttelykokonaisuuden ja vieraskattauksen avulla. Vuoden festivaalitaiteilijaksi on valittu surrealistisia elementtejä ja lyijykynän voimaa hyödyntävä Amanda Vähämäki.

Benoit Sokal: Komisario Ankardo
Benoit Sokal: Komisario Ankardo

Suomen sarjakuvaseura ry:n vapaaehtoisvoimin toteuttama Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna 27. kerran. Piirtäjäpäivinä vuonna 1979 aloittanut tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna Lasipalatsin aukiolla pidetty kolmipäiväinen tapahtuma houkutteli paikalle ennätysmäiset 25 000 vierasta.

Lasipalatsin aukiolla sijaitsevan pääteltan sarjakuvamarkkinoilla on esillä koti- ja ulkomaisten kustantajien tarjontaa. Pienlehtitaivaassa pääteltan vieressä esitellään omakustannetoimintaa.

Festivaalitaiteilija Amanda Vähämäki
Festivaalitaiteilija Amanda Vähämäki

Lasipalatsin aukion lisäksi ohjelma ja näyttelyt levittäytyvät lukuisiin muihin tapahtumapaikkoihin ympäri kaupunkia. Ohjelmassa on sarjakuvamarkkinoiden, uutuusjulkaisujen ja tekijähaastatteluiden lisäksi taidenäyttelyitä, esitelmiä, animaatioita, live-piirustusta, paneelikeskusteluja, työpajoja, kilpailuja, lastenohjelmaa sekä klubeja.

Festivaaleille on (klubeja lukuunottamatta) vapaa pääsy. Ohjelmistosta, vieraista ja näyttelyistä päivitetään tietoa osoitteeseen www.sarjakuvafestivaalit.fi.

Helsingin 27. sarjakuvafestivaalit 7.-9.9.2012.