Muumilaaksossa tapahtuu jälleen!

Muumitalvi tuo paikalle kutsumattomina vieraina neiti Muhvin, herra Narinan ja Tahmatassun, ja muumiperheen talviunet jäävät vähiin.

Muumipeikko merillä vie huiman hykerryttäviin seikkailuihin merirosvojen parissa, ja Hosulin kosinta -sarjassa yritetään auttaa onnettomasti rakastunutta Hosulia saamaan sydämensä valitun. Kun paikalle kutsutaan psykiatri, tri Schrünkel, kaikki alkaa mennä yhä hullummaksi – myös tohtori itse. Kolme Tove Janssonin alkuperäistä sarjakuvakertomusta tarjoavat täyden kattauksen osuvia oivalluksia ja kirpeänmakeaa huumoria.

“Onko kompassissa aihetta seikkailuun?”

Muumit – Sarjakuvaklassikot V
Tove Jansson & Lars Jansson
Englanninkielinen alkuteos: Moomin – The Complete Tove Jansson Strip
Ruotsinkieliset alkuteokset Mumintrollet 8 ja 9
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
Suomentanut Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1991
Tekstaus ja taitto Katin käännös ja koukku/Kati Valli 2012
Jälkisanat Sirke Happonen 2012
Mv, sid., kk, 111 s., 313 X 222 mm
Hinta 32 euroa
ISBN 978-951-0-39157-0
© Solo / Bulls 2010

Tove ja Lars Janssonin yhdessä tekemien muumisarjakuvien kovakantisen albumien sarja päättyy viidenteen osaan. Mahdollisissa seuraavissa osissa näemme Lars Janssonin yksin tekemiä sarjoja. Jatkosta ei tosin ole vielä mitään tietoa. Esikuvana toimiva kanadalaiskustantamo Drawn & Quarterly ilmoitti viidennen osan olevan viimeinen. Kolmessa muumitarinassa seuraamme ensin muumien yritystä käydä talviunille, sitten merimatkaa ja viimeisenä ujon pojan yrityksistä saada tyttö kiinnostumaan itsestään.

Kuten aikaisemmissa osissa olemme huomanneet, eivät Tove ja Lars Janssonin muumisarjat suinkaan olleet vain lapsille suunnattuja. Eikä nykyaikana tämmöinen peli menisi läpikään. Muumipappa kavereineenhan pelaa korttia, tupakoi ja käyttää alkoholia. Myös monimutkaiset psykiatriset selvitykset menevät varmaankin pienimmiltä muumifaneilta yli hilseen, eli aikuisille suunnatusta parodiasta on selkeästi kyse.

Muumitalvi kertoo kuinka muumit käyvät talviunille, taikka eihän siitä mitään tule. Kutsumattomia vieraita koputtaa ovelle koko ajan, ja aina joku on hereillä. Tarina ei kerro pelkästään talviuneen pyrkimisestä, vaan jokaisella vieraalla on joku salaisuus, samoin itsellään Muumipeikolla. Ketään ei nukuta, kun touhukas Tahmatassu pyrkii selvittämään salaisuuksia ketunhäntä kainalossa.

Tahmatassu ei nuku
Tahmatassu ei nuku

Tahmatassun sukua nähdään meriseikkailussa Muumipeikko merillä enemmänkin, ja tietysti androgyyni merikarhu Tuutikki. Hillittömiä juonenkäänteitä, julmia merirosvoja, jättiläinen, runoilija ja paljon muita on mukana.

Hosulin kosinta on koskettava kertomus pikku Hosulin rakastumisesta Mymmeliin, jolla taas on vain silmää salskealle Sebastianille. Vaikka sekä Mymmeli että Niiskuneiti unohtavat muut miehet kun Muumilaaksoon saapuu hillitön psykiatri, tohtori Schrünkel. Hosuli löytää toisaalta hengenheimolaisen, mutta Muumipeikko ei saata hillitä mustasukkaisuuttaan. Tahmatassu muistuttaa paljon pikku Myytä, jota tässä kirjassa ei nähdä. Samoin niitä on monta, kuten Myyn sisaruksiakin aikaisemmin. Hosuli taas on rakastettava anteeksipyytäjä ja ihmettelijä jollaisia Tove Janssonin töissä oli ollut jo ennenkin.

Hosuli on saanut oman mukinsakin
Hosuli on saanut oman mukinsakin

Sekä Tahmatassu että Hosuli olivat esiintyneet ensi kerran jo Muumipapan urotyöt -kirjassa (1950), ja näissä sarjakuvissa varioidaankin mainittua kirjaa. Tapahtumat eivät kulje vain aivan samalla tavalla. Talviunille pyrkivä neiti Muhvi muistuttaa tietysti rouva Vilijonkkaa, joka itsekin esiintyy samassa sarjassa.

Tuutikki
Tuutikki

Tove Jansson oli jo vuonna 1959 päättänyt keskittyä maalaamiseen, ja hahmojen kierrätys tiesi sarjakuvan jättämistä Lars Janssonin käsiin. Samoin piirrosjälki onkin pelkistetympää kuin aikaisemmin. Lars oli jo pitkään harjoitellut muumien piirtämistä, ja eroa tuskin moni huomasi piirtäjän vaihtuessa. Joskin signeeraus antoi selkeän vihjeen. Painoasussa ei ole valittamista. Pehmeäkantisessa painoksessa merimatkan hienoja viivoja oli kadonnut johonkin, tässä ne on korjattu.

Keskustele Muumipeikosta Kvaakissa