Ami Hauhion syntymästä 100 vuotta

Ami Hauhio. Kuva Seura-lehdestä.
Ami Hauhio. Kuva Seura-lehdestä.

Klassisten seikkailusarjakuvien tekijänä tunnetun Aimo ”Ami” Robert Hauhion syntymästä tulee tänään 14.6. kuluneeksi tasan 100 vuotta. Viipurissa vuonna 1912 syntynyt Hauhio opiskeli Viipurin taiteen ystävien piirustuskoulussa vuosina 1926—32 ja toimi aktiivisesti eri taiteilijaseuroissa. Suomen Taidepiirtäjien Liiton varapuheenjohtajana hän toimi 1948.

Hyvin nuori Aimo Robert Hauhio ja isänsä Robert Hauhio kotonaan Viipurissa.
Hyvin nuori Aimo Robert Hauhio ja isänsä Robert Hauhio kotonaan Viipurissa.

Sarjakuva-debyytti lienee ollut Seurassa 1937 alkanut Sam Hurjan seikkailut maalla, merellä ja ilmassa. Koltan perintö –seikkailusarjaa pidetään Hauhion päätyönä, vaikka Maan mies Marsissa on tunnetumpi. Koltan perintö -seikkailun ensimmäinen osa ilmestyi Valojuova-lehdessä vuosina 1944—1946 ja sen jatko nähtiin Pellervossa vuosina 1947-50. Seinäjoen sarjakuvaseura julkaisi Koltan perinnön jälkiosan albumina vuonna 1984. Valojuovassa nähtyä Koltan perintöä julkaistiin muutama sivu myös Asemakustannuksen kirjassa Laikku 05 – kotimaiset kuvasarjat 1900–1945.

Kansikuva Outsiderin tieteiskirjaan.
Kansikuva Outsiderin tieteiskirjaan.

Hauhio oli hyvin monipuolinen taiteilija. Hän teki käyttögrafiikkaa, sarjakuvia, lukuisia kuvituksia, kirjankansia ja logoja. Hän toimi myös sanomalehtikuvittajana ja kartanpiirtäjänä sekä kirjapainotyöntekijänä.

Sivu vuoden 1947 albumista ja sama sivu alkuperäisenä Isku-lehdestä.
Sivu vuoden 1947 albumista ja sama sivu alkuperäisenä Isku-lehdestä.

Hän oli yksi ensimmäisiä suomalaisia sarjakuvantekijöitä, jotka suhtautuivat tekemisiinsä vakavasti. Hän selvästikin seurasi tiiviisti aikansa sarjakuvakenttää ja kehitti sarjakuva-alan osaamistaan määrätietoisesti, vaikka varsinainen leipä tulikin muilta kuvanteon alueita. Piirtopalat-lehden haastattelussa 1945 Hauhio kuvailee sarjakuvapiirustusta tulevaisuuden alaksi.

Zum Teufel julkaisi viime vuonna Maan mies Marsissa -tarinan alkuperäisessä muodossaan kovakantisena albumina. Sarja ilmestyi alkuaan pulp-lehti Iskussa jatkosarjana 1940-1941. Albumina se ilmestyi sodan jälkeen 1947, mutta pätkittynä ja kuvataitoltaan hajanaisena.

Kansikuvia Outsiderin jännitysjulkaisuihin.
Kansikuvia Outsiderin jännitysjulkaisuihin.

Suomalaisen tieteis- ja seikkailusarjakuvan pioneeri kuoli 16.12.1955.

Kiitos perhevalokuvasta: Ami ja Liisa Hauhio.

Keskustele Hauhiosta Kvaakissa.

Punaisen planeetan kauhut, Maan mies Marsissa -albumin arvostelu Kvaakissa.

Artikkeli Lasten maailma -lehdestä, jossa julkaistiin useita Hauhion sarjakuvia.

Outsiderin sarjakuvaseikkailut. Hauhio piirsi yhden jakson Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja sarjakuvaksi.

Laikku 5:n arvostelu Kvaakissa.