Taajaman uudet asukit

Tuuli Hypén
Nanna: Cityeläinkirja
ISBN 978-952-270-034-6
Sidottu, 215 x 117 mm

64 sivua, nelivärinen

Metsän eläimet ovat alkaneet viihtyä yhä paremmin taajamissa. Nanna-sarjakuvassa kaupunkien laitamilla asuneet eläimet ovat muuttuneet ihmismäisiä piirteitä omaaviksi cityeläimiksi.

Tuuli Hypénin sarjakuvan päähenkilö on citykettu Nanna, joka opettelee ihmiselämän alkeita. Nanna jakaa asunnon yhdessä nuoren parikymppisen naisihmisen kanssa. Kummallakin on toinen toisessaan kovin paljon ihmeteltävää, sillä ihmisen ja eläimen näkökulma eloon ja arkeen on lievästi sanottuna erilainen.

Parasta Nannassa on Hypénin huippuunsa hiottu viiva. Hypén on Suomen Peyo! Huolella piirretty viiva luo sarjakuvaan heti ensisilmäyksellä aistittavan siistin ja urbaanin ilmapiirin. Nyt ollaan kylmässä ja kliinisessä kaupungissa. Kaikki graafinen roso on saanut jäädä jonnekin havumetsän siimekseen. Ja hyvä niin.

Idea eläinten ja urbaanien ihmisten kohtaamisesta kaupungissa on mainio. Aiheista ei varmaan tule pulaa. Cityeläinkirjassa ei ole kuitenkaan osuttu aivan napakymppiin. Lukija ei saa kunnolla otetta ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta.

Kannattaisiko saman aiheisia strippejä kasata pidemmiksi episodimaisiksi kokonaisuuksiksi, jolloin sivuhenkilöihin voisi saada lisää syvyyttä ja kiinnostavuutta? Nyt sisältö vaikutti kovin sirpalemaiselta. Toki moni strippi on hauska ja onnistunut. Mitä napakampi ilmaisu, sen parempi! Huumori ja aiheiden käsittelytapa on Nannassa mukavan raikasta ja sympaattista.

Cityeläinkirjassa on ilmeisesti jo albumeissa julkaistuja vanhoja strippejä sekä vielä julkaisemattomia uusia strippejä. Ensimmäinen Nanna-kirja on näet myyty kustantajalta loppuun. Cityeläinkirja on ikään kuin maistiainen Nannan maailmasta. Jos tuo maailma miellyttää lukijaa, niin sitten hän voikin saman tien mennä kauppaan ja ostaa itselleen Nanna-albumin!

Kirjan ulkoasu on huoliteltu eikä painotyössäkään ole moitteen sijaa. Verrattuna aiemmin julkaistuihin albumeihin fonttia on hiottu paremmin piirroksiin sopivaksi.