Mustapukuinen mies

Pari vuotta sitten edesmennyt kemiläinen Ari Kutila tunnettiin parhaiten Mustapukuisesta miehestä. Kutilan muistoksi julkaistu albumi osoittaa tekijän olleen kansainvälistä tasoa.

Ari Kutila
Mustapukuinen mies
toim. Ilpo Koskela
Arktinen banaani 2012
96 s.

Vuonna 1987 Kemiin muuttanut Ari Kutila (1961-2010) oli hyötygrafiikan mestari, muusikko ja elämäntaiteilija. Kemissä hän muodosti Heikki Porkolan ja Keijo Ahlqvistin kanssa sarjakuvaa ja hyötygrafiikkaa tuottavan kolmikon. Syntyi useita sarjakuvan raja-aitoja kaatavia kokeiluja, muun muassa sarjakuvamuotoon laaditut kunnalliskertomus (1993) ja kehittämisstrategiaopas (1995). Kutila oli yhteistyössä myös Hannu Sainion (nyk. Simeoni Hellman) ja nyt julkaistun teoksen toimittaneen Ilpo Koskelan kanssa. Koskelan kanssa syntyi muun muassa Sarjakuvakeittokirja (1992).

Suomalaisen sarjakuvan tunnustettuun kärkeen Kutila nousi vuonna 1982 Kemin sarjakuvakilpailun jaetulla voitolla. Ruma on kaunista sai positiivisen vastaanoton lukijoiltakin. Seuraavana vuonna 1983 syntyi Mustapukuinen mies, pantomiinisarjakuva, joka osoitti tekijänsä visuaalisen kyvykkyyden.

Syntyjään Mustapukuinen mies on Tampereelta, vaikka maailmankansalainen onkin. Tampereella Kutila toimi muun muassa Urpo Lahtisen mediaimperiumissa graafikkona, avusti Pahkasikaa ja oli perustamassa Tampereen sarjakuvaseuraa ja Sarjaria. Ensimmäinen Kutilan sarjakuva julkaistiin Aamulehdessä 1980.

Ensimmäiset parikymmentä strippiä laskivat perustan koko sarjakuvalle. Syystäkin nuo stripit aloittavat uuden kokoomateoksen. Ne määrittelevät sen maailman, jossa Mustapukuinen mies kamppailee ja ihmettelee maailmanmenoa.

Aika ei ole kuluttanut töitä ollenkaan. Mieleen tulvii edelleen se ihastus, jolla luin näitä sarjakuvia niiden ilmestyttyä ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Ainoastaan nuotin ja piipun samankaltaisen ulkonäön toteaminen antaa viitteen, ettei kyseessä ole aivan viime vuosien tuote. Teoksen loppupäässä on strippejä, joita sarjakuvaa seuraava lukijakaan ei ole välttämättä nähnyt.

Julkaistut stripit on koottu vuosilta 1983-2010 ja ne on järjestetty numeroinnin mukaan. Mustapukuinen mies ei ollut päivittäisstrippi, vaan Kutila teki niitä tarpeen ja ideoiden mukaan. Numeroinniltaan suurin, teoksen viimeinen strippi on 270. Sarjat on muistokirjaa varten taitettu uudelleen.

Mustapukuista miestä on silti julkaistu sanomalehdissäkin, muun muassa Helsingin Sanomissa, Dagens Nyheterissä ja Polarnaja Pravdassa. Sanaton sarja ylitti kielirajat helposti.

Teoksessa on kahdet jälkisanat. Vesa Kataisto kertaa Kutilan elämän vaiheita ja Ilpo Koskela muistelee yhteistyötä Kutilan kanssa.

Mustapukuisen miehen ajaton charmi puree edelleen. Tähän teokseen kannattaa tarttua. Mutta mielellään puhtain käsin: kannen musta kluutti tahraantuu helposti.


* Mustapukuinen mies julkistettiin tänään 18.5.2012 Kemin kansainvälisillä sarjakuvapäivillä.

* Ari Kutilan muistokirjoitus Kvaakissa.

* Kvaakissa voi keskustella Mustapukuisesta miehestä.