Se on vain unta…

Kautta aikain taiteilijat ovat saaneet innoitustaan unien maailmasta. Joskus tietoisesti pohdittu idea puhkeaa kukkaan vasta unessa alitajunnan työstäessä sitä ilman tajunnan rajoitteita, joskus uni tarjoaa kokonaan uusia ideoita. Tohtori Pekka Allan Manninen käyttää molempia metodeja. Jos olet lukenut vaikka Mannisen Kapteeni Kuolio -albumien kommenttiraitoja, tiedät että moni Kuoliotarinakin on saanut ideoitaan unista (toki myös monista muista hämäristä lähteistä).

 

Unisarjakuvia – P.A. Mannisen kootut 5 kasaa yksiin kansiin sarjakuvia 1980-luvulta alkaen. Sarjat perustuvat Mannisen omiin tai hänelle kerrottuihin uniin. Sarjakuvat ovat aikaisemmin ilmestyneet pääasiassa Sarjarissa, Kuplassa ja Tähtivaeltajassa. Lisäksi osa on nähty sellaisissa vähemmälle huomiolle jääneissä omakustanteissa kuten Ryntäät, Happohyökkäys ja Mustempi lapsuus. Mannisen lisäksi albumissa on Hannu Mänttärin ja Marko Latva-Nikkolan kuvitusta. Tekstauksesta albumissa vastaa Hannele Kivilahti, joka on myös ottanut etu- ja takakannen valokuvat. Mannisen itsensä ja erilaisten alter egojen lisäksi sarjakuvissa vilahtaa hänen tuttavapiiriään uni/sarjakuvahahmoina.

Unisarjakuva on todella monipuolinen paketti ollakseen yhden sarjakuvantekijän kokoelma. Osittain siitäs syystä että sarjakuvia on kerätty pitkältä aikaväliltä, pääasiassa siksi että unet eivät erota genrerajoja. Tarjolla on outoja visioita, tavallisia arkipäivän tilanteita vinksahtaneella unen logiikalla, absurdia ajatuksenvirtaa, mutta myös tarinaltaan loogisesti etenevää jännitystarinaa, huumoria ja jopa elokuvatraileri! Mannisen erikoisuus on arkkitehtuuriunet. Itse en ole nähnyt yhtään sellaista, eikä kukaan tuttuni jolta olen kysynyt ainakaan myönnä nähneensä. Juuri vierautensa vuoksi nimenomaan arkkitehtuuriunisarjakuvat kolahtivat itselleni kaikkein parhaiten. Tykkäsin myös painajaisista kovasti: Lovecraft, Shokki ja Twilight Zone ovat kaikki paljoa velkaa unien logiikalle.

Sukellus alitajuntaan
Sukellus alitajuntaan

Joku voisi sanoa että sarjakuvan käsikirjoittaminen on helppoa, senkun kirjaa unensa talteen. Voi voi. Tuskin kukaan näkee valmista sivutaittoa, ruutujakoa ja kuvakulmia unessaan, puhekuplien sijainnista ym. pienestä mutta oleellisesta puhumattakaan. Tarina tuskin on valmis piirretäväksi vaikka heräisi kynä kädessään. Osa tarinoista onkin piirtynyt sarjakuvaksi melko suorana sovituuksena, osa inspiroituneena. Jumalten Sota -traileri on täytynyt olla vaikuttava unena, koska se on vaikuttava yksisivuisena sarjakuvanakin!

Tammikuningas
Tammikuningas

Mannisen itsensä kehittymistä kuvittajana voi näppärästi seurata albumissa. Tekijän innostus aiheeseen näkyy selvästi sekä vanhemmissa että uudemmissakin töissä, se ei ole vähentynyt kuvittamisen varmuuden lisääntyessä. Silti paljon mielenkiintoisempaa on bongailla vaikutteita mitä kukin sarja on saanut. Yksittäistä unisarjakuvaa pitäisikin aina verrata Mannisen muihin kyseisen ajanjakson töihin. Eri töissä näkyy aina erilaisten tyylien ja sarjakuvanteon tekniikoiden kokeilua. Albumin töissä onkin niin kovasti keskinäisiä eroja että toisinaan voisi luulla että joukossa on enemmän eri tekijöiden töitä. Esimerkiksi tarinan Tammikuningas kuvitus on ehkä Mannisen parhaita, mutta jouduin ensin katsomaan tarkemmin onko se oikeasti Mannisen itsensä tekemä! Yksittäiseen sarjaan valittu tyyli on aina tukenut tarinankerrontaa hienosti.

Suosittelen iltalukemiseksi ennen nukkumaanmenoa. Ei sillä että teos nukuttaisi, vaan se saattaa oikeaan mielentilaan.

Sääli ihmisiä jotka eivät muista uniaan.

P.A. Manninen
Unisarjakuvia – P.A. Mannisen kootut 5
Lempo Kustannus 2011
ISBN 978-952-5938-08-1
100 sivua, Liimaselkä
168 x 245, mustavalko, värikannet
Painettu Latviassa

Arvostelussa Mannisen töitä kvaakissa:

Muumio

Ellen Heldor

Kuoliot

Lisää Kuoliota

Vielä lisää Kuoliota

keskustelussa P A Mannisen kootut