Perustuu tositapahtumiin

Historiallinen fiktio on suhteellisen vaativa lajityyppi varsinkin jos käsiteltävästä aiheesta on olemassa paljon kirjoitettua tietoa. Mitä kertoa ja mitä jättää pois? Monet kunnianhimoiset projektit ovat kaatuneet siihen, että yrittävät mahduttaa tarinaansa luettelomaisesti kohteensa koko elinkaaren syntymästä kuolemaan. Usein onnistutaankin paremmin kun otetaan joku tietty ajanjakso historiassa ja rajataan tarina tiukasti siihen.

Helsinkiläisen sarjakuvataiteilijan ja kulttuurintutkijan Reetta Laitisen (s. 1982) Kirjailija ja madame luottaa pääosin jälkimmäisen lähestymistavan voimaan. 1920-30-luvulle sijoittuva tarina Oskar Pekkalasta ja Mimi Creutzista pohjautuu kirjailija Olavi Paavolaisen ja madame Minna Craucherin väliseen suhteeseen. Nimet on muutettu, mutta muuten tarinaa kerrotaan tiedossa olevien tositapahtumien pohjalta pienimuotoisesti ja kohtaus kerrallaan aina traagiseen loppuun asti kuin näytelmässä ikään. Paavolainen lienee ainakin nimenä tuttu kaikille vähänkin historiasta ja suomalaisesta kulttuurielämästä kiinnostuneille. Tässä albumissa Pekkala jää kuitenkin enemmän tai vähemmän sivurooliin, “huonomaineisen” Mimi Creutzin varastaessa niin lukijan kuin sarjakuvan seurapiirienkin huomion.

Moni historiallinen kertomus kompastuu myös siihen, että nykyajan asenneilmasto siirretään sellaisenaan menneisyyteen. Tämän kaltaisista uskottavuusongelmista Kirjailija ja madame ei kärsi. 1900-luvun alun kuvaus on vakuuttavalla tasolla etenkin naisen roolia havainnoidessaan. Mitään muuta ei kulttuurintutkijalta tietysti odottaisikaan. Kronologisen kerronnan katkaisevat takautumat tuovat osaltaan sopivasti taustatietoa, jotta Creutzin tekemiset asettuvat oikeisiin uomiinsa, niin henkilökohtaisten ratkaisujen, kuin olosuhteidenkin osalta. Ei ole huonoista oloista tulleen naisen ollut helppoa löytää paikkaansa yhteiskunnassa, jossa kaikki on toiminut hieman eri säännöillä kuin nykyään. Toisaalta voidaan myös ainakin pieni pilke silmäkulmassa kysyä ovatko sisäänpäin lämpiävät taiteilijapiirit ja “vaikeasti selitettävät” keskinäiset suhteet sittenkään niin paljon vajaassa sadassa vuodessa muuttuneet.

Kirjailija ja madame on oikein onnistunut kuvaus traagisesti päättyneestä ihmissuhteesta, mutta yhtä hyvin se on hahmojen vaatetusta ja dialogia myöten mainiota ajankuvaa. Rautalangan sijaan kerronta on sidottu yhteen väljästi langalla, jonka avaaminen on lukijalle vaivatonta. Myös albumin ulkoasu huokuu hillittyä arvokkuutta paperivalintaa ja sisäkansien vanhoja mainoksia mukailevaa tyyliä myöten. Sinisen lisävärin taktiikka toimii sekin hienosti tasapainottaen piirrosjälkeä.
Sanoisin että hyvä ja tarpeellinen lisä suomalaisen sarjakuvan tarjontaan.

Kirjailija ja madame
Reetta Laitinen
ISBN: 978-952-5938-09-8
80 sivua / 173 x 245 / kaksivärinen / kovakantinen
Lempo Kustannus 2012