Liuskalehti palaa!

Ensimmäisen Kalkkaro-liuskalehden kansi.

Petri Hiltusen Kalkkaro-sanomalehtisarja alkaa ilmestyä 50-luvun tyylisinä liuskalehtinä toukokuusta alkaen kerran kuukaudessa.

Vuosina 1953-65 tärkeä osa Suomen sarjakuvakenttää olivat liuskalehdet, matalat nidotut lukemistot, joissa julkaistiin yksi strippi per sivu -tahdilla mm. sellaisia italialaisia sarjoja kuin Tex Willer, Kapteeni Miki, Akim ja Gordon Jim. Liuskoja julkaisi Tähti-Sarjat, jonka lopetettua toimintansa vuonna 1965 myös liuskalehtien ilmestyminen loppui. Suurten ikäluokkien ja sarjakuvien keräilijöiden mielistä nuo lehdet eivät silti ole unhoittuneet missään vaiheessa.

Kalkkaro on Petri Hiltusen piirtämä ja käsikirjoittama lännensarja, joka on ilmestynyt sanomalehdissä vuodesta 2005 alkaen. Sarja sijoittuu Yhdysvaltojen eteläosaan 1860-luvun lopulle. Kalkkaro on perinnetietoinen sarja ja kumartaa moneen otteeseen Tex Willerin ja muiden italialaisten 50-luvun sarjojen suuntaan.

Lempo Kustannus aloittaa Kalkkaron julkaisemisen sille kenties oikeimmassa formaatissa – liuskalehtinä (36 sivua, 174×80 mm, mustavalkea) – toukokuussa 2012. Ensimmäinen numero ilmestyy Tampere Kuplii -tapahtumassa 5.-6.5.2012. Lehti ilmestyy kerran kuukaudessa ja sen voi tilata kotiin. Kustantaja lupaa tilaajille joulukuussa tilaajalahjan, jota ei ole muuten saatavissa.

Jalava Kustannus on aikaisemmin julkaissut Kalkkarosta kaksi kokoelma-albumia (Ihmispetojen laakso, 2008 ja Ihmisen hinta, 2009). Liuskalehtien ensimmäinen tarina on Heimonsa vartija, joka jatkaa siitä mihin Jalavan julkaisemat albumit lopettivat. Tarinassa päähenkilö Thomas ”Kalkkaro” Morrison ja hänen ystävänsä, pyssytaituri Fabien Rabasse kohtaavat Fabienin menneisyydestä kumpuavia uhkia, joista vähäisimpiä eivät ole voodoo-papitar Marie Coulais ja hänen zombipalvelijansa.

Petri Hiltunen on Suomen tunnetuimpia ja tuotteliaimpia sarjakuvantekijöitä. Häneltä on julkaistu kolmekymmentä sarjakuva-albumia. Vuonna 2000 Kemin Sarjakuvakeskus palkitsi Hiltusen strippisarjan Väinämöisen paluu Strippi-Lempillä. Vuonna 2002 Suomen Sarjakuvaseura myönsi Hiltuselle Puupäähatun.

Muun muassa Kaleva julkaisee Kalkkaroa.

Lempo Kustannus on yhden miehen kustantamo, jota pyörittää Zum Teufel Kustannuksestakin tuttu Petteri Oja. Lempon artisteja ovat mm. P. A. Manninen, Jope Pitkänen ja Reetta Laitinen. Lempo julkaisee myös Moog Konttisen omaelämäkertakirjasarjaa, jonka toinen osa ilmestyy loppuvuonna.


* Lempo Kustannus

* Kvaakissa voi keskustella Petri Hiltusen sarjakuvista ja tulevasta liuskalehdestä.