Fingerporista viis

Fingerpori ei ole missään mutta silti kaikkialla. Se on kuin Joulumaa, joka löytyy kaikkien sydämistä.


”Hitto, Diana on taas kuvioissa.”

Pertti Jarla: Fingerpori 5
(Arktinen Banaani, 2012)

ISBN 978-952-270-031-5
Sidottu, 215 x 255 mm
64 sivua, osittain nelivärinen
KL 85.32
Svh. 20 €

Monet herkkähipiäiset poliitikot väittävät, että he ovat median ajojahdin uhreja; ja höpö höpö. Fingerporin kaupunginjohtaja Aulis Homeliusta sen sijaan media jahtaa aivan kirjaimellisesti, televisio kyylää kadulla ja sanomalehti tunkee suihkuun saakka. Fingerpori vie sanalliset ilmaisut joskus niin konkreettisesti kuvalliselle tasolle, että kerronnan pöhköys on aseistariisuvan hauskaa.

Vitsin ei sinänsä tarvitse olla kovin ihmeellinen, kuten nyt tuo median harrastama ajojahti, mutta se vedetään niin mahdottomasti yli, ettei lukija voi muuta kuin avuttomana hekotella. Tosin joissakin sanaleikeissä on sellainen minuutin tuumaushetki ennen kuin jutun juju selkenee.


”Istutaan ja parannetaan maailmaa.”

Härskit ja ilkeät sarjakuvat ovat nykyään suosittuja, suorastaan trendikkäitä. Fingerpori on toki myös härski ja joskus hiukan ilkeäkin, mutta siinä on muista poiketen selkeän sympaattinen vire. Se on kuin konstaapeli Reinikainen, joka voi jutella vaikka kuinka roiseja, mutta silti tunnelma pysyy leppoisana.

Sarjakuvan henkilögalleriakin on käynyt niin tutuksi, että tuntuu melkein kuin seuraisi kaveripiirinsä toilailuja. Muista sarjakuvista tuttuja hahmoja ilmestyy tuon tuosta ruutuihin, etenkin Mustanaamio mutta myös Teräsmies.

Jarla uskaltautuu joskus myös sellaisille huumorin alueille, jotka ovat lähes tabuja. Hitleristä ja Mannerheimista ei ole ollut tapana ”heittää herjaa”, mutta Jarla osaa senkin taidon. Kamppailuni-kokoomasta on ilmestynyt jo toinen painos (1. painos ilmestyi 2011). Ainoastaan kerran (kun oli se vapaan juutalaisen saippua -strippi) tapahtui ylilyönti, jota Jarla itsekin myöhemmin pahoitteli. Jeesuksen huoleton käyttö huumorimielessä on sekin kaiketi pahoittanut joidenkin mielen, mutta yllättävän vähälle se on jäänyt. Vuoden 2011 kahdenkymmenesta eniten myydystä kotimaisesta sarjakuvasta (.pdf) peräti yli puolet (11 kpl) oli Jarlan eri Fingerpori-albumeja.

Fingerpori toimii väreissä yhtä hyvin kuin mustavalkoisena. Jarla rakastaa lentokoneiden ja autojen piirtämistä, se näkyy. Puhekuplissa ei useimmiten käytetä loppupistettä; tehokeinona se jättää lauseet hupaisasti ilmaan roikkumaan.

Jarlan sarjakuvassa on yhteiskunnallista tiedostavuutta muttei suoranaista kritiikkiä. Fingerporin kunnallispoliittiset kähminnät ovat valitettavan totta monella oikean elämän paikkakunnalla, mutta ne esitetään naurun kautta, touhu on kuin Hölmölässä konsanaan. Ja sitä samaa kotoista hölmöläisperinnettä Jarla tässä taitaa tosiaankin modernisoituna jatkaa kuten teki aikoinaan myös Ola Fogelbergin Pekka Puupää. Piirrostyylissä ja huumorin lajissakin on jotain samaa…

Fingerpori on suomalaisen pelleilyperinteen kaunis kukka.

Pertti Jarla: Kamppailuni
(Arktinen Banaani, 2012, 2. painos)
ISBN 978-952-576-879-4
Sidottu, 64 sivua, nelivärinen
KL 85.32
Svh. 12 €


Keskustele Fingerporista Kvaakissa.